KOLD START ELLER VARM START?

Derfor er det en dødssynd at svede, når det er koldt

Tænker du, at det lyder meget fornuftigt hellere at have det for varmt end for koldt på tur, så læs med her. Du kan nemlig ende med at gøre dig selv en gevaldig bjørnetjeneste.

DSC01400.jpg
Skrevet af: Emil Lildballe / Foto: Emil Lildballe & Tore Grønne
Opdateret den 11. apr 2022

Tænker du, at det lyder meget fornuftigt hellere at have det for varmt end for koldt på tur, så læs med her. Du kan nemlig ende med at gøre dig selv en gevaldig bjørnetjeneste.

Det er ikke sjovt at fryse på tur, og ud fra devisen om, at ”jeg vil hellere have det for varmt end for koldt”, er der mange, der tager lidt ekstra varmt tøj på, inden de sætter ud om morgenen.

Man kan dog hurtigt ende med at gøre sig selv en bjørnetjeneste.

Der er nemlig mange, som ikke får tilpasset deres beklædning, efter de er begyndt at bevæge sig, og det resulterer ofte i, at de kommer til at svede. Og det leder hurtigt til, at de bliver rigtig kolde, når de står stille eller holder pause.

Problemet med at svede og derefter komme til at fryse er så gammelt som eventyrlige ture selv, og den erfarne ekspeditionsmand og polarfarer Børge Ousland har sagt det så klart: ”Det er en dødssynd at svede.”

Og netop for at komme problemet med først at svede og derefter blive rigtig kold til livs kan man arbejde med det koncept, der hedder ’kold start og varm start’.

Kold start (god for de mere erfarne)
Når man starter koldt, har man tøj nok på til, at man fryser lidt, når man står stille. Varmen kommer, når man bevæger sig.

En kold start er god på de dage, hvor man skal ud over stepperne. Her er det ikke fedt at skulle holde en pause, et kvarter efter man er startet, fordi man selv eller turkammeraterne har for meget tøj på.

Den kolde start kræver øvelse og kendskab til ens beklædning og varmeproduktion. Vandrer man i en gruppe med erfarne friluftsmennesker, kan de fleste ramme en kold start. Men det er ikke noget, man mestrer hverken første gang eller hver gang; og slet ikke hvis man ikke øver sig.

Noget, der kan hjælpe med at regulere varmen, er udluftning. Hvis man synes, at man lige har fået en trøje for meget på, er det smart at have udluftning i bukserne, tage handsker, hue og halsedisse af og lyne ned under armene på skaljakken.

Det hjælper selvfølgelig også, når man går op og ned ad stigninger, hvor intensiteten og dermed varmeudviklingen varierer.

 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

IMG 20210207 WA0095

Varm start (god til begyndere)
Når du praktiserer ’varm start’, kan du stå stille i det tøj, du har på, uden at fryse. Det er f.eks. smart, hvis man vandrer i en gruppe, hvor man når frem til et mål på forskellige tidspunkter, og folk ikke skal stå og fryse.

Derfor starter man i det tøj, man kan holde varmen i, når man står stille, og holder forholdsvis kort tid efter man er begyndt at vandre en pause, hvor man får taget et ekstra lag af.

Den varme start er god, hvis man ikke har så meget erfaring, eller hvis man ikke har helt styr på sit udstyr. Når man holder den første pause for at justere, kan man ofte også sørge for at rygsæk, støvler, handsker osv. sidder, som det skal. Ellers skal der også justeres her.

Det er også her, at et begreb som pausejakken kommer ind i billedet. Pausejakken er nemlig en genial ting at have med på tur. Den sikrer dig varmen, når du står stille, laver mad eller slår telt op.

Pausejakken kan være en fleecetrøje, uldtrøje, fiberjakke eller dunjakke; altså beklædning, der giver noget ekstra varme. De fleste foretrækker en fiber- eller dunjakke, da de kan komprimeres og ikke vejer meget i rygsækken.

I Danmark er pausejakken ofte et ekstra mellemlag, man kan tage inden under skaljakken.

I fjeldet, og specielt på vinterfjeld, er jeg dog glad for en jakke, jeg kan tage ud over det tøj, jeg har på.

 

Kort fortalt

Tænk over, hvordan du klæder dig på, og hvor meget tøj du egentlig behøver for at være varm, når du er på tur.

Det vil hjælpe dig til at pakke mindre skiftetøj, da du ikke bliver våd af sved, og generelt gøre din tur mere behagelig.

Det er lidt af en kunstform og sjældent noget, man får tag på med det samme, da der er mange forskellige elementer, der spiller ind; luftfugtighed, varme, højdemeter og dit tøj. Alt sammen noget, der skal gå op i en højere enhed.

 

Andre spændende artikler


Ny norsk tur-app

Ny norsk tur-app

Himmelbjergruten

Himmelbjergruten

John Muir Trail

John Muir Trail

Log ind