Du er her:

7 TIPS TIL TURMADEN

Pep maden op på tur

Vi kender alle det gamle ordsprog om mad og drikke og helte, men selvom det er temmelig fortærsket, så gemmer der sig en sandhed i det. Uden ordentlig, indbydende mad, bliver turen og oplevelsen bare ikke den samme, for kroppen har brug for god, nærende og appetitvækkende mad – også på tur.

Skrevet af: Emil Lildballe
Opdateret den 02. jun 2021

Vi kender alle det gamle ordsprog om mad og drikke og helte, men selvom det er temmelig fortærsket, så gemmer der sig en sandhed i det. Uden ordentlig, indbydende mad, bliver turen og oplevelsen bare ikke den samme, for kroppen har brug for god, nærende og appetitvækkende mad – også på tur.

Vi er som mennesker heldigvis forskellige, og derfor har vi også forskellige forhold til mad både hjemme og på tur. Personligt er jeg rigtig glad for mad. Det er virkelig noget, der kan motivere mig, når jeg er af sted.

Desværre bliver jeg hurtig træt af den samme mad, hvilket resulterer i, at jeg ikke bare kan spise de samme måltider en hel uge i træk. Jeg er stor fan af at tørre min egen mad og lave turmad ud af mad og ingredienser, man kan købe tørret i forvejen.

Det er næsten blevet en sport for mig, og her er syv ting, der for mig gør turmad og snacks lidt mere appetitvækkende og spændende.

Læs denne artikel gratis

Få et Basismedlemskab og
læs alle artikler og
få E-posten helt gratis.

BASIS Medlemskab

Indtast dine oplysninger herunder for at tilmelde dig BASIS Medlemskab.

Log ind, hvis du allerede har eller har haft et medlemskab


Opret ny profil

Ved oprettelse af dette medlemskab, accepterer du vores privatlivspolitik, og at opdagverden.dk gemmer dine informationer.

Allerede eller tidligere medlem?

  1. Knuste chips: Knuste tortillachips oven på chilli con carne. Ja, det lyder lidt underligt, men det er en nem måde at få mere smag og knas til sin ret. Og det gælder, hvad enten du tørrer retten selv eller køber den færdiglavet som et frysetørret måltid.

  2. Olivenolie: Der er næsten ikke noget mad, olivenolie ikke gør bedre, og på længere ture tager jeg derfor ofte en lille flaske olivenolie med. Det er godt at hælde i det meste mad og gør, at man får lidt flere kalorier.

    Olivenolien kan også bruges, hvis man vil bruge basilikum til at give sin mad en pesto-agtig smag.

  3. Krydderier: Krydderier er vigtige for min madglæde på tur, og jeg synes nogle gange, at producenterne af færdig turmad er lidt nærige med salt og helt generelt med krydderierne. Jeg har derfor altid salt, peber og chiliflakes med på ture, og nogle gange tager jeg lidt ekstra paprika, oregano eller aromat med.

    Prøv dig frem og find ud af, hvilke krydderier du foretrækker på tur. Hvis I er flere af sted på tur, og I har fælles aftensmåltider, så er det ofte en god idé at have et par grøntsagsbouillonterninger med, da det altid pifter en kedeligt krydret ret lidt op.

  4. Variation: For mig er variation nøglen til at få spist nok og til at kunne spise de samme måltider igen og igen. Hvis jeg spiser det samme til morgenmad, frokost og aftensmad hver dag, bliver jeg træt af maden rigtig hurtigt.

    Derfor veksler jeg f.eks. mellem følgende til morgenmad: Havrekiks og brød med ost, spegepølse, peanutbutter, Nutella og marmelade.

    Derudover laver jeg myslibarer, flapjacks, dadelbarer, rawbites og havregrød med forskellig toppings. På den måde undgår jeg at blive træt af den enkelte type morgenmad, når jeg er på længere ture.

  5. Hård ost og spegepølse: Hårdere typer ost og hele spegepølser som f.eks. chorizo kan holde længe og indeholder meget energi. Det er klassikere for mig på tur, og det kan spises på brød, i en tortillapandekage eller i kedelig turmad, der trænger til et ekstra pift.

    Du kan med fordel pakke spegepølsen ind i bagepapir, da den så holder sig meget længere.

  6. Egne færdigretter: Hvis man tager meget på tur, kan det være et problem at nå at tørre al sin mad selv. Derfor er der nogle, som tyer til at stege kødet hjemmefra, pakke det lufttæt og så bruge færdigretsbreve, hvor man kun skal tilsætte stegt kød.

    Man steger kødet hjemmefra, da det på den måde holder sig væsentligt bedre og længere end fersk kød. Man skal dog være helt sikker på, at kødet er gennemstegt, inden man tager det med.

    Ellers kan det resultere i en rigtig sur tur.

  7. Kig dig om i det lokale supermarked: Måske er der noget der, som har potentiale til at blive turmad. Det vigtigste for mig er lav vægt og lang holdbarhed, men hvis dine ture ikke er længere end et par dage, kan du gå på kompromis med begge dele.

    Der er masser af spændende mad at hente både som turmad eller til at pifte en kedelig ret op. Min erfaring er, at specielt asiatiske og mellemøstlige butikker ofte har langt større udvalg af langtidsholdbart, konserveret og tørret mad. De butikker er også gode at finde ny inspiration i.

Andre spændende artikler


Sådan vælger du den rigtige Trangia

Sådan vælger du den rigtige Trangia

VÆLG DEN RETTE RYGSÆK

VÆLG DEN RETTE RYGSÆK

Italiens vulkaner

Italiens vulkaner

Log ind