Når vi er på tur, bliver vi nødt til at gå lidt på kompromis med den personlige hygiejne. Der er langt til bruseren, vaskemaskinen og toilettet, men med nogle forholdsvis enkle råd, kan man sagtens holde sig ren og frisk derude. Og det højner humøret – både hos dig og dine turkammerater.
Når vi er på tur, bliver vi nødt til at gå lidt på kompromis med den personlige hygiejne. Der er langt til bruseren, vaskemaskinen og toilettet, men med nogle forholdsvis enkle råd, kan man sagtens holde sig ren og frisk derude. Og det højner humøret – både hos dig og dine turkammerater.
Lad deodoranten blive hjemme. Den fylder, vejer, og så vil dens søde duft faktisk også tiltrække insekter, og - i de dele af verden, hvor den slags lever - bjørne! Efter nogle dage uden deodorant, vænner du dig til din nye, naturlige lugt. Det behøver selvfølgelig ikke stikke fuldstændigt af, og er man sammen med andre, er det da også god stil at holde sig nogenlunde ren. I hvert fald, hvis I deler telt.
Læs denne artikel
OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Møder du en sø eller et vandløb på din færd, er det skønt at tage sig en dukkert og få skyllet det værste sved og støv af kroppen. Men undgå som nævnt helst at bruge sæbe. Brug evt. lidt sand eller mos til at skrubbe/vaske dig med. Mos er rarest på de sarte steder. De bare hænder fungerer også glimrende. En omgang tør-skrub med sand er også en god måde at få det yderste lag døde hudceller af kroppen på. Men pas på ikke at skrubbe for hårdt, så du får rifter. En omgang ‘foot scrub’ med sand til trætte, ømme fødder er faktisk en rigtig behagelig oplevelse. Insisterer du på at bruge sæbe, så tag lidt vand og gå minimum 100 meter væk fra vandkilden. På den måde undgår du unødig påvirkning af det sarte vandmiljø.
Når man har fået sig sådan et forfriskende friluftsbad, er det rart at kunne trække i noget tøj, som ikke lugter alt for grimt. Og her har uld nogle fordele. Uld har i det hele taget rigtig mange gode egenskaber og er ideelt til friluftsbrug – specielt merinould, som er en meget fin form for uld, der ikke kradser, som almindelig uld kan gøre.
For det første isolerer uld rigtig godt, og så holder det os varme, selv når ulden bliver våd. Det er nemlig også rigtig godt til at absorbere fugt og lede overskydende varme væk fra kroppen i et passende tempo. Og så er uld naturligt bakteriehæmmende, hvilket betyder, at du ikke kommer til at lugte så hurtigt, som hvis du f.eks. bruger bomuld eller syntetiske stoffer.
Det er forskelligt, hvornår folk godt kan lide at skifte til rent tøj. Nogle gør det som det første, når de kommer i lejr, andre gør det, inden de hopper i soveposen. Et par rene uldsokker til at sove i er skønt, og det skåner også soveposen lidt for de potentielt sure tæer.
På ture af to til otte dages varighed vasker jeg sjældent tøj. Det hænder, at jeg skyller et par sokker eller underbukser op, men man kan også komme langt med luftning.
Men når man vasker tøj, fungerer det rigtig godt med en vandtæt pose, som man fylder med lidt vand og ligger tøjet ned i. Her kan det stå i blød, hvis det trænger til det, og man kan klemme vand igennem det, som hjemme i håndvasken.
Skinner solen, kan solens stråler også hjælpe til med at desinficere tøjet. Under en pause kan man f.eks. ligge lidt tøj udover en sten eller en lav busk.
Vandrestøvlerne bor vi jo nærmest i, så det er vigtigt at holde dem så tørre og friske som muligt. Mange vælger at skifte til lidt lettere fodtøj, f.eks. et par løbesko, når de kommer i lejr.
Har man gået langt, er det rart at få fødderne ud af støvlen og ned i noget blødere.
Sørg for at hive sålen op ad støvlen, hvis den er blevet lidt fugtig, løsne snørebånd og evt. også trække pløsen lidt op, så der kan komme godt med luft ned i støvlen.
En god hygiejne omkring toiletbesøg og madlavning er essentielt, når man er på tur. Så sørg for at gøre det til en vane enten at vaske dine hænder med lidt biologisk nedbrydelig sæbe eller bruge håndsprit efter toiletbesøg, og lige inden du går i gang med at lave mad.
Sørg også for at holde dit mad-grej rent. Vask din gryde, tallerken, kop og bestik af efter brug. Bakterier kan gro, særligt i lunt og fugtigt vejr, og kan i værste fald give diarré. Og ‘ræsermave’ på tur er en kedelig oplevelse.
Det er desværre efterhånden de færreste steder i verden, man bare kan sænke sin kop ned i et vandløb, og ta´ sig en tår uden risiko for at blive syg.
Derfor er det en rigtig god ide at tage sig nogle forholdsregler. Samler du vand fra vandløb eller søer undervejs, er det en god ide enten at koge eller filtrere det. Så er du rimelig sikker på ikke at blive syg.
Der findes også forskellige slags vandrensningstabeletter, men man skal bare være forberedt på, at de ofte giver en bismag, og at man skal vente en times tid, før vandet kan drikkes.
Sørg også for at holde din vandflaske/vandbeholder ren. Særligt omkring mundstykket, ophobes der bakterier.
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS
Få Opdag Verdens nyhedsbrev "E-posten" med inspiration, turtips, viden og de seneste udstyrstest. Info om aktiviteter, foredrag og ture med Opdag Verden.