Klatring med reb på lodrette klippesider kræver erfaring, udstyr og en vis portion vovemod, men faktisk kan man opnå noget nær den samme oplevelse uden at sætte liv og lemmer på spil. Via Ferrata er nemlig ganske sikkert, men bringer én op på lodrette bjergsider til udsigter, der normalt er forbeholdt klatrefolket.
Klatring med reb på lodrette klippesider kræver erfaring, udstyr og en vis portion vovemod, men faktisk kan man opnå noget nær den samme oplevelse uden at sætte liv og lemmer på spil. Via Ferrata er nemlig ganske sikkert, men bringer én op på lodrette bjergsider til udsigter, der normalt er forbeholdt klatrefolket.
Som jeg træder op på det første trin på den frithængende metalstige, mærker jeg, hvordan selv mine mest velovervejede bevægelser får den til at gynge blidt fra side til side. Jeg kan se vores hvide van som en lys prik dernede i det grønne landskab, og jeg mærker adrenalinen pumpe, som jeg skubber karabinhagerne foran mig.
Himmelstigen, der er det afsluttende led i Donnerkogel Via Ferrata i det centrale Østrig, er ikonisk – og med god grund. Fra de snævre trin er der udsigt til himmelblå bjergsøer og rå toppe, så langt øjet rækker, og et enkelt blik ned kan få selv de mest højdesikre til at gyse en smule. Via Ferrata-klatring svigter aldrig på adrenalinrush, bjergtagende udsigter og sved på panden.
Læs denne artikel
OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Via Ferrata betyder “jernvej” på italiensk og er en mellemting mellem klatring og scrambling, hvor du benytter både hænder og fødder til at bevæge dig op i stejlt terræn på ruter, der er markeret fra bund til top af lange stålwires, stiger og trin, som er fastmonteret i klippen. Via Ferrata stammer fra Alperne, hvor de blev opført og anvendt af italienske soldater under 1. Verdenskrig, så de kunne bevæge sig mere sikkert over de stejle bjergkamme. Siden er de gamle ruter blevet moderniseret og flere ruter blevet opført, både i Alperne og Nord- og Sydeuropa. I dag er ruterne også særligt populære i Tyskland og Østrig, hvor de går under det tyske navn “Klettersteig”.
Før du starter din klatretur, er det vigtigt at lave et godt sikkerhedstjek. Sidder udstyret som det skal? Er alle dele intakte? Er tasken pakket og lukket til? Har din makker fastspændt sit udstyr korrekt? Ved færdiggjort sikkerhedstjek er du klar til at sætte i gang. Som du klatrer op ad bjergsiden langs den udspændte stålwire, skal du som huskeregel altid have mindst én hånd på wiren. Wiren er fastgjort til klippen, og du flytter dine karabiner fra én del af wiren til den næste. Her skal du klikke én karabin af ad gangen, og flytte den til det næste stykke wire, hvorefter du gentager dette for den anden karabin. Skulle du snuble eller falde, er du på den måde altid sikret af mindst én fastspændt karabin. Alt afhængig af rutens sværhedsgrad møder man metalstiger og ståltrin, du kan benytte, men stålwiren følger ruten hele vejen til toppen.
Som Via Ferrata-klatrer skal man bruge noget essentielt sikkerhedsudstyr; en hjelm, klatresele, gode bjergstøvler eller -sko og et Via Ferrata-kit. Både hjelm og klatresele er klassisk klatreudstyr, og begge dele kan købes i langt de fleste frilufts- og outdoorbutikker. Hjelmen sikrer dig mod nedfaldne sten- og klippestykker og skal helst være fastspændt fra rutens start til slut. Selen bruges til at fastspænde Via Ferrata-kittet, som er din vigtigste sikkerhedsline på turen. Via Ferrata-kittet består af to elastiske reb, der fastgøres til klatreselen med en karabin fastspændt i hver ende. De løse elastikreb leder til en lille pakke med lynlås, som ender i en løkke, der fastspændes til klatreselen. Kittet er elastisk, og den lille pakke indeholder ekstra meter af elastikreb der, hvis det udløses, sikrer et blødt fald.
Derudover bliver klatreoplevelsen mere behagelig, hvis du medbringer et par handsker, en kort slynge med en karabin i den ene ende og en rygsæk til udstyr og proviant. Handskerne beskytter dine hænder og sikrer et godt greb om stålwiren. Du kan købe særlige Via Ferrata-handsker, hvor fingerspidserne er frie, men du kan også bruge et par tynde havehandsker. Ønsker du at stoppe op og nyde udsigten halvvejs, tage billeder eller noget helt tredje, er det fornuftigt at have en ekstra sikkerhedsline. Det kan både være et kort reb eller en slynge med karabiner i enden, som du kan fastgøre i din klatresele og klikke på stålwiren, når du gør holdt på ruten. Tasken skal helst kunne spændes godt fast på ryggen og ikke have alt for mange løse detaljer, der kan blive fanget imellem klippestykker.
Selvfølgelig. I de bjergområder, hvor der er etableret Via Ferrata-ruter, kan man i turist- eller outdoorbutikker både blive introduceret til udstyret, leje udstyrspakker og tilmelde sig guidede ture. Udover hjælp til udstyr og ture kan man også hente inspiration til øvrige aktiviteter i området.
For at finde en Via Ferrata-rute, der passer til dit temperament og niveau, kan du tage afsæt i forskellige skalaer. I Østrig klassificeres ruterne ved hjælp Schall-skalaen fra A til F, hvor A er for begyndere og F for eksperter. Den italienske skala er lidt mere kringlet og strækker sig fra den mest tilgængelige ‘F’ til ‘PD’, ‘D’, ‘TD’ og endeligt den teknisk udfordrende ‘ED’. Selvom du har erfaring med klatring, kan det være en fordel at starte med lettere rute, så du får en fornemmelse for Via Ferrata.
Der findes mange gode hjemmesider, hvor du kan lade dig inspirere, læse om ruter og planlægge ture. www.bergsteigen.com, www.via-ferrata.de og www.klettersteig.de har alle god information om ruter i Europa i alle sværhedsgrader. Du kan her både sortere efter niveau, område og anbefalinger.
Tag afsted tidligt for at undgå kø på ruten: Mange anbefalede ruter er populære i særligt weekender og højsæsoner. Det kan derfor være en fordel at starte tidligt ud, så man ikke lander i en lang kø på ruten.
Tjek dit udstyr: Det er alfa og omega at have velfungerende udstyr, når du bevæger dig ud på ruten. Derfor bør du altid gennemgå dit udstyr, inden du pakker det i tasken. Når du først står midt på via Ferrata-ruten, kan det være svært hvis ikke umuligt at vende om.
Klik din karabin på wiren så langt fremme som muligt: Når du skal bevæge sig fra ét sikringspunkt til et andet, er det vigtigt, at du er sikret, imens du arbejder. Sørg derfor for altid at have mindst én af dine karabiner klikket på wiren - på den måde er du bedst sikret i tilfælde af fald.
Hav respekt for elementerne: Inden du begiver dig ud på klatretur, er det vigtigt at have tjek på vejrudsigten. Vejret i bjergegne er omskifteligt, og det kan være risikabelt at bevæge sig ud på ruten i sne og regn, da både ståltrin og klipper kan være glatte.
Nyd sejren på toppen: Det bør altid nydes og ‘fejres’, når du når toppen. Da selve klatringen langs bjergsiderne kræver fuldt fokus, er det på toppen, at der er tid og overskud til at nyde udsigten, roen og den friske bjergluft.
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS