• Hjem
  • Artikler
  • Siriusmænd på ekstrem Grønlands-ekspedition

Siriusmænd på ekstrem Grønlands-ekspedition

De to tidligere medlemmer af Sirius patruljen Erik B. Jørgensen og Jesper Ganc-Petersen er på vej ud på en 100 dage lang hundeslædeekspedition i det nordlige Grønland. Vi har fanget Erik inden afrejse for at høre mere om ekspeditionen, han har forberedt sig på i flere år.

Sirius-35.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 24. jan 2023
Læst af: 11734

De to tidligere medlemmer af Sirius patruljen Erik B. Jørgensen og Jesper Ganc-Petersen er på vej ud på en 100 dage lang hundeslædeekspedition i det nordlige Grønland. Vi har fanget Erik inden afrejse for at høre mere om ekspeditionen, han har forberedt sig på i flere år.

De to kalder ekspeditionen for '2. Thule til Thule Ekspedition' - en enorm tur i det nordlige og nordøstlige Grønland på en hjemmebygget hundeslæde.

Tallene bag det 100 dage lange eventyr siger desuden en del om, hvor stort et projekt, der er tale om: Ekspeditionsudstyret inklusive mad og brændstof vejer således 4,2 tons, og en del af det bliver fløjet ud i depoter, som de to samler op undervejs.

Erik B. Jørgensen skriver om ekspeditionen:

Mystik, storslået natur, imponerende dyreliv og ikke mindst en fascinerende eskimo- og ekspeditionshistorie. Det er, hvad det nordlige og nordøstlige Grønland er fyldt med. Det er et område, der har krævet blod, sved og tårer på de ekspeditioner, der har vovet sig ud i det ukendte i forsøget på at kortlægge området.

Ekspedition skal foregå med hundeslæde fra Qaanaaq-området og ind i et område, hvor der stort set aldrig er mennesker. Vi vil komme til en masse historiske steder og bruge tid på at dykke ned i deres historier og nyde det imponerende område.

Vi fangede Erik et par dage inden afrejse:

Føler du dig klar til at drage af sted?
”Jeg føler mig klar til at drage af sted. Jeg har gået i to år og forberedt ekspedition. Selvfølgelig ikke fuld tid, men den har været i tankerne konstant. De sidste tre måneder har jeg virkelig arbejdet igennem for at få alt pakket og gjort klar. Det bliver så dejligt at komme af sted, for så kan jeg ikke forberede mig mere. Vi har, hvad vi har, og så skal vi bare på eventyr.”

Hvad glæder du dig mest til?
”Jeg glæder mig til flere ting. For det første at køre af sted fra Qaanaaq, mærke hundene lægge sig i selerne, mærke slæden give sig og køre afsted. Selvom jeg ved, at der vil være kaos, og vi alle, både min makker og hundene, først skal til at lære rutiner og hinanden at kende. Men jeg glæder mig til følelsen af endelig at tage af sted og forventningens glæde i maven over, hvad der venter os. Jeg glæder mig også bare til at komme ud og køre i den storslåede natur og besøge de historiske steder, i form af varder, hvor de gamle polarfare har været.”

Hvad håber du at få ud af ekspeditionen?
”Endnu et storslået eventyr, masser af oplevelser med naturen, dyrelivet og hundene. Kort sagt at udleve min passion. Men jeg håber også rigtigt meget, at det vil lykkes os at finde én eller to vardebeskrivelser fra gamle ekspeditioner, som aldrig er blevet hjemtaget eller fundet, siden de blev bygget i 1916 og 1921. Det vil være stort.”

Du kan følge med i ekspeditionen undervejs på Erik B. Jørgensens hjemmeside


Se video om pakningen af de enorme mængder mad til ekspeditionen:

Se Erik B Jørgensen fortælle om depoterne, der skal lægges ud til turen. 

Andre spændende artikler


Hundeslæde i Lapland

Hundeslæde i Lapland

På hundeslæde i Sverige

På hundeslæde i Sverige

Sirius-patruljen

Sirius-patruljen