Tips til vinterturen

Det skal du huske, når du bevæger dig ud i vinterkulden

 Der findes ikke dårligt vejr – kun dårlig udrustning. Hørt! Uanset om du skal på vinterfjeld, ud på pisterne eller på vintervandring, så er det altså en god idé at have styr på sit grej. Her får du et par tips, som jeg synes, er det vigtigste at tænke på, når du bevæger dig ud i vinterlandskabet.

DSC_4787.jpg
Opdateret den 13. jan 2021
Læst af: 8145

 Der findes ikke dårligt vejr – kun dårlig udrustning. Hørt! Uanset om du skal på vinterfjeld, ud på pisterne eller på vintervandring, så er det altså en god idé at have styr på sit grej. Her får du et par tips, som jeg synes, er det vigtigste at tænke på, når du bevæger dig ud i vinterlandskabet.

1. Uld

Tænk uld, uld og atter uld. Nogle siger, det kradser, og at det hurtigt mister sin form og blah, blah, blah. Tja måske, men uanset hvad, er uld efter min mening stadig det eneste rigtige, når det kommer til valg af baselayer (inderlag). Gør dig selv en tjeneste og lad dine bomuldsprodukter blive hjemme i skuffen, når du tager på tur. Uld er rimeligt svedtransporterende, men den største fordel er dens isoleringsevne.

Uld varmer stadig, selvom det bliver vådt, og derfor egner det sig perfekt som inderlag – særligt om vinteren, hvor man klæder sig varmt på og derfor let kommer til at svede, når man er aktiv. Og så gør det jo heller ikke noget, at uld ikke kommer til at lugte lige så fælt som syntetiske materialer.

2. Pause-jakke

Helt grundlæggende handler det jo om at holde sig tør og varm, og der er naturligvis forskel på behovet for isolation, om man er stillestående eller aktiv. En grundregel er, at hvis du føler dig godt tilpas, når du står stille, så har du helt sikkert for meget tøj på til at skulle være aktiv. Er du fx ude og vandre og føler dig veltempereret og så pludselig står stille, så har du behov for et ekstra lag tøj, og her er det super lækkert at have en ’pause-jakke’ med i rygsækken.

Der findes mange helt udmærkede fiberjakker (som egner sig godt til danske forhold – fiber kan bedre klare fugt end dun), men jeg sværger altså til dunjakker, da de vejer og fylder mindre end fiber. Jeg har både en tyk og en tynd til forskellige forhold, og jeg elsker bare følelsen af, at kunne hive jakken op af tasken og straks mærke varmen. Og så kan den også bruges som en dejlig hovedpude.

3. Termodunk

Kroppen bruger rigtig meget energi på at holde sig varm. Derfor har jeg altid en termodunk med varm chokolade, honning-te eller varm solbærsaft med i min rygsæk, når jeg er på tur om vinteren. Det er både energi og varme til kroppen, og effekten mærker du med det samme. Når det er koldt, føler man ikke tørst på samme måde som om sommeren, så det er også en god måde at få lidt ekstra væske ned på. Samtidig er der også noget psykologisk over at hælde noget varmt i kroppen – det skal man ikke undervurdere.

4. Skaltøj

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

DSC 4748Det yderste lag tøj er også vigtigt. Jo koldere det er, desto tørrere vil omgivelserne også være, men uanset hvad, er det stadig vigtigt at have ordentligt skaltøj på. Skal du arbejde meget i sneen, eller er det steder, hvor der falder slud/regn, er det ekstra vigtigt, at det er vandafvisende.

Gore-Tex, eVent og G-1000 går du ikke galt i byen med, og skulle det blive vådt/fugtigt, så tørrer det hurtigt. Tænk også på, at dit skaltøj er første frontlinje: Det skal kunne modstå mosten, uanset om du skal slide dig gennem en granskov, ud og fælde træer eller arbejde med hundeslæden, og hvis din dunjakke ikke er så robust, er det vigtigt, at din skaljakke kan tage imod tæskene.

5. Husk huen?

En gammel bjergbestigerskrøne lyder: ’Hvis du fryser på fødderne, så tag en hue på.’ Udsagnet har sin oprindelse fra en amerikansk militæroverlevelsesmanual fra 1950’erne, der hævder, at mennesket mister mellem 40-45 % af kropsvarmen gennem hovedet.

Man har siden fundet ud af, at det nærmere er 7-10 % af ens kropsvarme, der forsvinder ud gennem hovedet – hvis hele kroppen er ligeligt isoleret vel at mærke. Det betyder altså, at det har en mærkbar effekt at pakke hovedet ind – særligt under kolde forhold, og det kan jeg kun tilslutte mig.

Jeg elsker min gamle vindtætte The North Face hue, der blandt andet har holdt mig varm gennem flere vintre i Grønland. Den er helt fantastisk – særligt når vinden river i kinderne.

6. Fornuften

Måske er det en selvfølgelighed, men man bør altid kende sine begrænsninger og planlægge sin tur efter evne, og det gælder selvfølgelig også, når du skal ud og smage på vinteren. Det norske udtryk: ’Vend i tiden, det er ingen skam å snu’ bør man altid huske på – særligt om vinteren, hvor dagene er kortere, og nætterne kan være livsfarligt kolde.

7. Fødderne

Fødderne er måske de vigtigste lemmer – og derfor skal du selvfølgelig passe godt på dem. Sørg for at dine støvler er vedligeholdt; læderstøvler skal jævnligt renses og have fedt/imprægneres, og plastikstøvler/inderstøvler skal naturligvis også være up-to-date. Dine indersåler kan også gøre en forskel. Skift dem ud, hvis de er gamle, eller tilføj evt. en ekstra sål med lammeskind eller lignende – det kan mærkes.

Når det kommer til sokker, bør man også tænke lag-på-lag. Et par tynde indersokker (uld) og et par tykkere uldsokker har jeg rigtig god erfaring med, og sørg for at holde dem så tørre som muligt. Skift sokker i løbet af dagen, eller lad dem lufttørre i pauserne.

Skal du på overnatningstur, så tag såler og sokker med i soveposen hen over natten, så er de lune og tørre til om morgenen. Og hvis det er rigtig koldt, kan du lægge dine støvler ned under knæhaserne (under soveposen). På den måde bliver støvlerne ikke fuldstændig stivfrosne.

8. Lidt ekstra af det hele?

DSC 4804I min rygsæk har jeg altid en drybag med et ekstra sæt handsker, sokker, en hue og oftest også en uldundertrøje. På den måde har jeg altid et ekstra sæt af det mest nødvendige, hvis man skulle blive våd eller miste noget grej.

Andre spændende artikler


Sneleopard

Sneleopard

Tips til bedre billeder #1

Tips til bedre billeder #1

Farvel til vabler

Farvel til vabler

Log ind