Hvad spiser du, når du er på tur? Mad på tur kan være en stor del af glæden ved at tage ud – lækker bålmad, plankelaks, grydesteg og alskens andre kulinariske mesterværker – men hvad når man er på telttur, man skal have mad med til mange dage og gerne vil holde vægten nede?
Hvad spiser du, når du er på tur? Mad på tur kan være en stor del af glæden ved at tage ud – lækker bålmad, plankelaks, grydesteg og alskens andre kulinariske mesterværker – men hvad når man er på telttur, man skal have mad med til mange dage og gerne vil holde vægten nede?
Der er rigtig mange, som forfalder til nyklassikeren, frysetørret mad, når det kommer til mad på vandreturen. Jeg er sikker på, at mange rent faktisk synes, at det er velsmagende, men med 30 års friluftslivserfaring og mange ture om året er jeg for længst blevet træt af den frysetørrede mad.
For mig smager og føles det ret ens i munden. Der er ikke rigtig noget at tygge i og minder mest om babymad for voksne, som sagtens kan smage godt, men også meget nemt kan mangle bid og smag i længden. Derfor går jeg andre veje.
Jeg tænker over både vægt og volumen af de madvarer, jeg har med – og ikke mindst indpakning og hvor meget det kræver at tilberede.
Frysetørret mad er i sig selv måske relativt let, men med en stor 20-30 grams indpakning til hvert måltid, som også gør, det fylder rigtig meget, er det ikke nødvendigvis den letteste, og bestemt ikke mest den kompakte, løsning.
Læs denne artikel
OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Gode ingredienser til turen
På tur har jeg normalt madingredienser med, som jeg kan blande på kryds og tværs af måltider alt efter sult og lyst. Det gør, at jeg nemmere kan få den mængde og smag, jeg lige har lyst til.
Til middag og aften har jeg de samme grundingredienser med, men det er forskelligt, hvad jeg spiser dem med: typisk noget brød til frokost og et korn- eller kartoffelprodukt til aftensmad.
Morgenmad: Kan i princippet være mange forskellige ting, men tænk nem tilberedning, højt antal kalorier, og noget man ikke bliver træt af. Jeg har typisk myslibarer eller mysli med.
Frokost: Tortillapandekager, groft knækbrød og frisk brød hvis muligt.
Aften: Couscous, nudler, bulgur og kartoffelmos.
Ingredienser til middag & aften: Pølse (chorizo, spegepølse osv.), faste oste (en god mulighed for at smage lækre, lokale oste), mayonnaise på tube, olivenolie og pesto. Dertil kommer f.eks. selvtørret kød. Tørrede ting holder godt, smager godt og har mange kalorier.
Snacks: Et miks af nødder og tørret frugt (kan også bruges til frokost og aftensmad), M&M’s og myslibarer.
’Cold soaking’
Det lyder måske lidt hen ad waterboarding for de ikke indviede, men ’cold soaking’ er egentlig bare madlavning uden ild. Typisk har man en plasticcontainer eller lignende, der kan slutte tæt, som man lægger det ”fyld” i, som man vil rehydrere. Det kan i princippet være en frysetørret ret, men typisk couscous, nudler eller lignende.
Hvor man traditionelt bruger kogende vand, og rehydrering måske tager 5 minutter, bruger man i stedet koldt vand (derfor navnet ’cold soaking), og processen tager nu 30 til 90 minutter afhængig af vandtemperatur og type mad.
Prøv ’cold soaking’ specielt om sommeren, hvor man ikke har samme behov for varm mad. Det smager ligesom opvarmet mad, men man slipper for al besværet med at varme vand og købe gas.
I praksis kommer jeg couscous og vand i min titaniumsflaske en times tid før, jeg regner med at lave lejr – ca. 100 gram couscous og 200 ml vand. Når jeg kommer frem og har sat telt op, er det klar til at spise: Ingen opvarmning af vand, ingen ventetid.
Overvej selv at tørre mad i en dehydrator: svampe, grøntsager, kød eller endda hele retter. Det smager godt, og det er rigtig fint at bruge de forskellige ingredienser til at mikse sammen med andet mad.
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS