Du er her:

Bag om brandmænd

Lægernes bedste råd


Brandmænd er enhver badegæsts mareridt. Selvom de er ubehagelige at svømme ind i, er de danske brandmand dog generelt ufarlige. På verdensplan findes der imidlertid over 2000 forskellige arter, og i alt bliver mere end 150 millioner mennesker forbrændt hvert år. Bader du i udlandet, bør du orientere dig om de lokale arter, for her kan nogen af dem være meget farlige. Her koncentrerer vi os dog kun om den danske brandmand. Langs brandmandens lange tråde sidder mikroskopiske kapsler med gift som frigives ved berøring. Trådene kan blive flere meter lange og kan brænde, selvom de ikke længere hænger fast på goplen. Frit flydende tråde, eller tråde der skvulper rundt i vandkanten og er næsten usynlige, kan altså stadig brænde. Når man kommer i kontakt med brandmandens tråde, bliver huden rød, og det brænder. Symptomerne fortager sig i løbet af en halv til to timer og kan efterfølges af kløe. I meget sjældne tilfælde kan mødet med en dansk brandmand udløse alvorligere symptomer som angstfølelse, kramper, vejrtrækningsbesvær, hurtig hjerterytme, mavesmerter, svimmelhed og bevidstløshed, som alle kan være farlige – særligt hvis man stadig befinder sig i vandet.
FørstehjælpDer er mange råd og myter om, hvordan man bedst behandler de ubehagelige symptomer. Her skal man være opmærksom på, at førstehjælpen afhænger af hvilken art, man er blevet brændt af. Mod den danske brandmand er følgende behandlinger fundet effektive: Skyl straks med havvand. Fjern trådene. Gerne med en pincet eller barberskraber (vask skraberen med saltvand mellem hvert skrab). Påsmør en blanding af 50% bagepulver (natriumbicarbonat) og 50% havvand. Lad det sidde et par minutter og skyl af. Det afhjælper smerterne og er faktisk den bedst undersøgte behandling. Nedsænkning i varmt vand (42-45 grader) kan også afhjælpe smerterne. Påsmør evt. lokalbedøvende creme eller en mild steriodcreme for at afhjælpe smerte og kløe. Allergipiller med antihistamin kan også afhjælpe kløe (eksempelvis Benadryl eller Alnok). I normale tilfælde er det ikke nødvendigt at søge læge, men ved alvorlige symptomer skal man gøre det. Følgende behandlinger er enten uvirksomme eller kan ligefrem forværre symptomerne: Eddike og urin kan have en smertelindrende effekt mod visse udenlandske brandmænd, men ikke de danske. Skrab aldrig med andet end en barberskraber (f.eks. et kreditkort). Gnub aldrig huden. Anlæg ikke en stram forbinding på området. Skyl ikke med ferskvand. Så medbring en barberskraber, en pincet, en halvtom dåse bagepulver og en lokalbedøvende creme til stranden, så er I godt kørende. Vil man gøre det ekstra godt, kan man forebyggende smøre sig med Safe ...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Skrevet af: Asger Sonne & Troels Mygind-Klausen. Foto: RLS Photo / www.shutterstock.com
Den 06. okt 2019
Senest opdateret den 17. maj 2021

Andre spændende artikler


10 grejtips til den sikre dagstur

10 grejtips til den sikre dagstur

Bag om højdesyge

Bag om højdesyge

Bidt af en hugorm - hvad nu?

Bidt af en hugorm - hvad nu?

De 16 værste ’rejsebivirkninger’

De 16 værste ’rejsebivirkninger’

De 9 nye fjeldregler

De 9 nye fjeldregler

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind