Du er her:

Efterårsvandring i det nordlige Toscana

I Løgnerens Fodspor


Ude på stierne i det nordvestlige Toscana, langt fra mylderet i Firenze og Siena, oplever Benedicte Funck Christensen et område, der er rigt på såvel naturoplevelser som natur og lokal gastronomi. Et mindre kendt Toscana, der er oplagt at søge mod, når sommeren går på hæld, og efteråret begynder at titte frem.I den nordvestlige del af Toscana, mellem Appenninerne og de mere barskt udseende Apuanske Alper, ligger den skovklædte dal, Garfagnana. Ud over at dalen ligger i en spændende historisk egn, hvor både Hitlers og Napoleons tropper samt Bjarne Reuters fiktive middelalderskikkelse i form af urtekræmmeren og løgnhalsen Pagamino har huseret, er den også et fantastisk udgangspunkt for flotte vandreture i de frodige bjerge. Garfagnana-dalen og de omkringliggende bjerge befinder sig i enhver forstand langt fra myldret af højrenæssance-turister i Toscanas fladere og mere berømte del mod syd, hvor Firenze og solbagte Siena ligger. Livsrytmen i bjergene virker helt anderledes afdæmpet og rustik end i lavlandet, noget man tydeligt fornemmer, så snart man passerer Lucca, komponisten Puccinis muromkransede fødeby, og kører op til dalens hovedby, Castelnuovo di Garfagnana. Her finder man ikke englebasse-springvand i baghaverne og Armani-klædte modedyr. Strøet ud over dalen og langt op ad bjergsiderne ser vi til gengæld masser af grønne sæterområder, uberørte kastanjeskove, borgbyer og middelalderlandsbyer med snoede gader og huse af rå sten, der engang udgjorde knudepunkter for pilgrimme og andre, der rejste til fods. Mange af landsbyerne er i dag glimrende udgangspunkter for vor tids lyst-vandrere. ”Jordbunden er blød og fyldt med rådnende blade fra de løvfældende træer, og der dufter dejligt.” Idyllisk pletIkke langt fra Castelnuovo finder vi længere oppe i bjergene landsbyen Roggio, der ligger på en idyllisk plet fyldt med grøntsagshaver, stier velegnede til svampeture samt udsigt til begge bjergkæder. Landsbyen ligger strategisk godt for vandreture og emmer af historie. Vi indlogerer os hos legendariske Mama Gemma, der udlejer værelser i en nyistandsat ladebygning og serverer lækker mad i bjergbonde-stil fra et brændefyret komfur. De indbyggere, der er tilbage i Roggio, virker meget ligetil og umiddelbare, måske en naturlig konsekvens af at bo et sted, hvor man i høj grad er selvhjulpen og ofte egenhændigt graver kartofler op til aftensmaden. I nationalparken Orecchiella over mod Appeninerne, en lille times tid i bil fra Roggio, ligger bjerget Pania di Corfino. Selvom bjerget, der geologisk set er tilknyttet Alpi Apuane, kun er beskedne 1603 meter højt, skulle der fra toppen være en pragtfuld udsigt over begge bjergkæder. Desuden er det oplagt at indlede vores vandreferie med en tur, der er mild mod knæene. Det højeste af bjergene i området udgøres i øvrigt af det 1946 meter høje Monte Pisanino. Gyldne efterårsskoveVi starter vandreturen med en lille, sort espresso ved refugiet Isera, hvor vi også fylder vandflaskerne ved en hane med kl...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Skrevet af: Benedicte Funck Christensen
Den 01. jul 2015
Senest opdateret den 17. feb 2021
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind