Du er her:

KOLD START ELLER VARM START?

Derfor er det en dødssynd at svede, når det er koldt


Tænker du, at det lyder meget fornuftigt hellere at have det for varmt end for koldt på tur, så læs med her. Du kan nemlig ende med at gøre dig selv en gevaldig bjørnetjeneste. Det er ikke sjovt at fryse på tur, og ud fra devisen om, at ”jeg vil hellere have det for varmt end for koldt”, er der mange, der tager lidt ekstra varmt tøj på, inden de sætter ud om morgenen. Man kan dog hurtigt ende med at gøre sig selv en bjørnetjeneste. Der er nemlig mange, som ikke får tilpasset deres beklædning, efter de er begyndt at bevæge sig, og det resulterer ofte i, at de kommer til at svede. Og det leder hurtigt til, at de bliver rigtig kolde, når de står stille eller holder pause. Problemet med at svede og derefter komme til at fryse er så gammelt som eventyrlige ture selv, og den erfarne ekspeditionsmand og polarfarer Børge Ousland har sagt det så klart: ”Det er en dødssynd at svede.” Og netop for at komme problemet med først at svede og derefter blive rigtig kold til livs kan man arbejde med det koncept, der hedder ’kold start og varm start’.
Kold start (god for de mere erfarne)Når man starter koldt, har man tøj nok på til, at man fryser lidt, når man står stille. Varmen kommer, når man bevæger sig. En kold start er god på de dage, hvor man skal ud over stepperne. Her er det ikke fedt at skulle holde en pause, et kvarter efter man er startet, fordi man selv eller turkammeraterne har for meget tøj på. Den kolde start kræver øvelse og kendskab til ens beklædning og varmeproduktion. Vandrer man i en gruppe med erfarne friluftsmennesker, kan de fleste ramme en kold start. Men det er ikke noget, man mestrer hverken første gang eller hver gang; og slet ikke hvis man ikke øver sig. Noget, der kan hjælpe med at regulere varmen, er udluftning. Hvis man synes, at man lige har fået en trøje for meget på, er det smart at have udluftning i bukserne, tage handsker, hue og halsedisse af og lyne ned under armene på skaljakken. Det hjælper selvfølgelig også, når man går op og ned ad stigninger, hvor intensiteten og dermed varmeudviklingen varierer. Varm start (god til begyndere) Når du praktiserer ’varm start’, kan du stå stille i det tøj, du har på, uden at fryse. Det er f.eks. smart, hvis man vandrer i en gruppe, hvor man når frem til et mål på forskellige tidspunkter, og folk ikke skal stå og fryse. Derfor starter man i det tøj, man kan holde varmen i, når man står stille, og holder forholdsvis kort tid efter man er begyndt at vandre en pause, hvor man får taget et ekstra lag af. Den varme start er god, hvis man ikk...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Skrevet af: Emil Lildballe / Foto: Emil Lildballe & Tore Grønne
Den 23. mar 2021
Senest opdateret den 09. apr 2021

Andre spændende artikler


10 gode råd til en bedre vandretur

10 gode råd til en bedre vandretur

10 principper for ultraletvægtsvandring

10 principper for ultraletvægtsvandring

12 Tips til fjeldturen

12 Tips til fjeldturen

17 gode råd til at overnatte i hængekøje

17 gode råd til at overnatte i hængekøje

20 gode råd mod myg

20 gode råd mod myg

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind