”Min yndlingstur i Danmark er Bornholm rundt på Kyststien. Danmark har jo ikke den vildeste natur, men på Bornholm er der klipper, og det adskiller øen lidt fra resten af et land med marker og skov – det er sådan lidt Danmarks-eksotisk." - Gitte Holtze
”Terrænet på Kyststien er en blanding af strand, skov, markvej og så klipper og med udsigter, fordi man flere steder går højt over kysten. Altså meget varieret natur og terræn, og meget af turen er på små, smalle stier.”
Sådan fortæller Gitte Holtze om Kyststien på Bornholm, som hun har vandre tre gange.
Herunder finder du hendes anbefalinger til steder at overnatte på stien, som er nem at følge, godt afmærket og følger kysten øen rundt.
Aktivitet
Land
Turlængde
Tid
Type
Pris
Denne tur er bedst i:
Gitte Holtze anbefaler at vandre Kyststien mod uret med start og slut i Rønne.
Nat 1: Kystshelter ved Boderne
De karakteristiske "trekantede" bornholmske sheltere ved vandet. Der er to sheltere, men er de begge optaget (for kan ikke bookes), ligger der en primitiv teltplads cirka 5 km længere fremme ad stien. Der er ikke vand ved teltpladsen, men det er der (i sommerhalvåret i hvert fald) ved shelterne.
Nat 2: Shelter i udkanten af Nexø
Det er stort med plads til mange – og så er der rigtig god plads til telte på græsarealet udenom shelteret. Kirkegården (med altid åbent toilet og dermed også adgang til vand) ligger få hundrede meter derfra. Vil du have en kortere dagstur, er der et shelter i Snogebæk Havn - det ligger dog så tæt på havnemylderet, at det ikke er så oplagt for folk, der vil være ret sikker på fred og sovero.
Nat 3: Hullehavn Camping
Denne nat må du ty til en campingplads, for der er ingen sheltere eller teltpladser på denne strækning. Men Hullehavn Camping syd for Svaneke ligger så fint – direkte ud til havet, med klipper, en lille strand, strandbar og havudsigt, at det næsten er som at bo på en naturplads. Og da dagens distance er relativt kort, har du tid til at bade (eller lege turist og spise is i Svaneke).
Nat 4: Teltplads i Salenebugten mellem Gudhjem og Helligdomsklipperne
Ligger direkte ud til havet og er et af mine favoritsteder at sove på hele Kyststien. Der er officielt plads til tre telte – i virkeligheden kan der godt være en del flere.
Nat 5: Teltplads i Finnedalen
Stor og fin og med god plads til telte, og så er her tre sheltere (som kan være booket af grupper, men er først til mølle for enkeltpersoner).
Ruterne indeholder viden som:
Sæson, hvornår er det godt at tage på tur.
Hvor er Lejrpladser og er der vandrehjem, hytter eller anden overnatning.
Hvor kan jeg få mad og vand på turen.
Transport til og fra ruten.
Links til mere info.
Kort over ture & GPX fil du kan bruge på din GPS.
Fotos fra turen.
Udover Turbasen får du magasinet 6 gange om året, rabat på ture, kurser, grej og meget mere, klik videre til Bliv medlem og se hvad du får for 299 om året.
Ruten er kuperet efter danske forhold – specielt oppe omkring Hammershus.
Man passerer gennem en række fine byer undervejs, hvor man kan tage en pause, spise og drikke kaffe.
Vil man lave afstikkere undervejs, så har Bornholm har de her sprækkedale, så man kan lige gå et par kilometer ind i undervejs på ruten.
Hvis man bliver træt eller skadet undervejs på kyststien, så kører der busser stort set hele tiden på kystvejen, der sjældent ligger langt fra stien.
I hver en lille havneflække er der toiletter med rindende vand. Der er altid åbent, og på de fleste er der også strøm til at oplade telefon eller powerbank.
Gider man ikke vente på toilettet, kan man spørge om lov at til oplade, når man sidder på de små fine caféer og drikker kaffe.
Der er masser af steder at sove undervejs på hele ruten.
Vil du sove under tag, er der vandrehjem, hoteller og bed & breakfast i stort set alle små og større byer, man går igennem.
Vil du sove udenfor, er der teltpladser og Bornholms særlige trekantede, røde kystsheltere, som nærmest er en hel lille hytte med en dør foran.
Man kan ikke booke dem, så det er uanset hvad en god ide at have et telt med som backup.
Bornholm er så fantastisk ”indrettet”, at i hver en lille havneflække, også selvom det ikke er et turiststed, har de toiletter og dermed en vandhane. Så der kan man tanke op på vand, og der er altid åbent.
Man kan ikke købe dagligvarer hver dag, men siger vi hver anden er det ikke galt, og man behøver på ingen måde slæbe mad til en uge.
Mellem Rønne og Nexø, cirka 35-40 kilometer, kommer man ikke forbi butikker – der er dog et røgeri og cafeer. Så kommer Nexø, Gudhjem, Svanneke, hvor man Brugsen, Spar og så videre.
Det samme er tilfældet i Sandvig.
Fra Sandvig til Hasle til er der kun et par cafeer, men ingen butikker.
Du kan enten tage Bornholmerfærgen eller Kombardoekspressen fra DGI Byen i København.
Det koster mellem 119 og 160 kr. per vej, måske lidt mere i sommerferien, og det er virkelig nemt.
Du bliver sat af i Rønne, hvor du kan begynde at vandre.
Det nemme ved Bornholm er, at det er et loop, så du kommer tilbage til udgangspunktet, og hvis du kører i egen bil, skal du ikke bekymre dig om at finde tilbage, når du er færdig med at vandre.
Det er lidt dyrere at tage bilen med færgen.
På Bornholm kører der busser stort set hele tiden på kystvejen, der sjældent ligger langt fra stien.
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS