Klosterheden Plantage

Weekendtur i jysk vildmark


Erik B. Jørgensens ynglingstur. Find en rutebeskrivelse af en tur på stierne gennem Klosterheden Plantage. Her finder du store skove uden mange mennesker, åbne hedeområder, fine søer, fredelige åer, vilde bævere og masser kronvildt.

Klosterheden Plantage i Vestjylland er et af de vildere steder i Danmark. Her finder man nogle af de skovområder i Danmark, der er størst, og hvor der er færrest mennesker - noget af det tætteste, man kommer på en følelse af vildmark i det danske

Man kan følge stierne gennem plantagen, men da det er statsskov, kan man også vandre uden for stierne. 

Der er også flere steder at overnatte.

Overnatningspladsen ved Skibakken er f.eks. et glimrende udgangspunkt for at gå på bæversafari og udforske å-systemet såvel mod nord som mod syd, så her kan man eventuelt tage en overliggerdag og gøre eventyret til en tredagestur.

Det er altså nemt at justere på ruten, alt efter hvor meget tid og energi man har.


Aktivitet

Vandretur


Land

Danmark


Turlængde

21 km


Tid

2 dage


Type

Ruteforslag


Pris


Denne tur er bedst i:

  • Marts
  • april
  • Maj
  • Juni
  • Juli
  • august
  • september
  • Oktober

Dag for dag


Dag 1: Kobbelhøj til Skibakken (ca. 13 km)
Start i det nordøstlige hjørne af Klosterheden. Snart er du inde i et istidslandskab, hvor stierne bølger lidt op og ned, og der er nogle små søer og åbne græsområder, inden man kommer ind i selve plantagen med grantræerne.

Brug dagen på at nå frem til Møllesøen.

Har man lyst, er der mulighed for at søge væk fra stierne og de lige småveje og ind mellem træerne. Det er statsskov, så man kan frit færdes.

Lige syd for Møllesøen ligger overnatningspladsen Skibakken, hvor man kan slå teltet op. Pladsen er et fint udgangspunkt for at udforske å-systemet, der går mod nord og syd. Går man mod nord, bliver åen mindre og mere tæt. Der er lidt vådområder, hvor det skifter fra sø til tilgroet mose med siv, og skoven bliver tættere og tættere.

Vandrer man mod syd, bliver åen større. Der er græs- og engområder på begge sider af åen inden skoven. Der er stier langs åen, hvor man kan gå stille og roligt, og det er der, man har størst chance for at se bævere. Man skal kigge efter de steder, hvor bæverne har lavet dæmninger, og der er dannet små søer.

Kommer man tidligt frem til Skibakken, kan man bruge eftermiddagen og aftenen på at udforske åen.
Alternativt kan man tage to overnatninger på Skibakken og have en hel dag til at udforske området

Dag 2: Skibakken til Rom Kirke (ca. 8,5 km)
Dag to – eller dag tre, hvis man har brugt en ekstra dag på at udforske området omkring Møllesøen – bringer én ud til det nordvestlige hjørne af Klosterheden.

Hen imod slutningen af dagen kommer man til en reservelufthavn fra Anden Verdenskrig, hvor tyskerne havde stillinger rundt omkring.

I den sydlige del af den gamle lufthavn, som ikke er så stor, som den plejede at være, ligger der en virkelig fin naturlegeplads, hvis man har børn med.

Man kan se skyttegrave, og i de tætte skove finder man kanonstillinger. Lidt mod nordvest ligger der en stor hospitalsbunker, som aldrig kom i brug.

Slut dagen med at vandre ud af plantagen til Rom Kirke, hvor der er busforbindelser til Lemvig og Struer.

Læs artikel

Erik B. Jørgensens yndlingstur

Erik B. Jørgensens yndlingstur

Weekendtur i Klosterheden Plantage

Turen er kun tilgængelig for Plus-medlemmer

Bliv medlem og få adgang til Opdag Verden

Opdag Verden + magasin

Som Plus-medlem af Opdag Verden har du adgang til ruter 

Ruterne indeholder viden som:

Sæson, hvornår er det godt at tage på tur. 
Hvor er Lejrpladser og er der vandrehjem, hytter eller anden overnatning. 
Hvor kan jeg få mad og vand på turen.
Transport til og fra ruten.
Links til mere info.
Kort over ture & GPX fil du kan bruge på din GPS.
Fotos fra turen.

Udover Turbasen får du magasinet 6 gange om året, rabat på ture, kurser, grej og meget mere, klik videre til Bliv medlem og se hvad du får for 299 om året.

Værd at vide


Årstid

Man kan for så vidt tage til Klosterheden året rundt, men tager man af sted i det tidlige forår, hvor det hele springer ud, og dyrenes aktivitet stiger, så stiger chancen for at se dyr, f.eks. bævere, da de skal skaffe mere mad til ungerne hjemme i hulerne.

Kommer man samtidig i det lidt tidlige forår, inden det hele vokser til, og skoven bliver for tæt, så er der god mulighed for at se dem.

Overnatning

Der er mulighed for at sove på primitive overnatningspladser - f.eks. Skibakken tæt på Møllesøen - og i shelter samt at benytte sig af muligheden for fri teltning i dele af Klosterheden Plantage.

www.udinaturen.dk finder du et kort, hvor du kan se de forskellige pladser, og hvor det er tilladt at fritelte. Du kan også booke shelter på hjemmesiden.

Transport

Tag tog eller bus til Struer eller Lemvig.

Fra Struer kan du enten vandre direkte fra stationen, eller du kan f.eks. tage bus 335 mod Linde, stå af ved Ølby Station og gå ind i plantagen.

Fra Lemvig er der f.eks. mulighed for at hoppe på bus 24 eller 480 og stå af ved Rom Kirke.

Stoppestedet ligger lige ved Hospitalsbunkeren i Klosterhedens nordvestlige hjørne. Kommer du i egen bil, er der et væld af parkeringspladser.

Log ind