Røsnæs Rundt

2 dages kystnær vandring med havudsigt


Ved Sjællands vestligste hjørne finder du kystnær vandring med havudsigt til begge sider. Den lange smalle landtange Røsnæs strækker sig som en 15 kilometer lang arm ud i Storebælt og giver dig utallige flotte udsigter over de særprægede og smukke istidslandskaber.

Røsnæs, Sjællands vestligste punkt, er en lang smal landtange, der som en 15 kilometer lang arm strækker sig ud i Storebælt, som om den forsøger at nå over mod Samsø, Fyn og Jylland. Fra fyrtårnet på den yderste spids af Røsnæs kan du nyde udsigten over mod Samsø og Fyn, og på de helt klare dage kan Mols Bjerge skimtes i det fjerne.

Få steder i Danmark er begavet med et så naturskønt landskab af stejle klinter, øde stenstrande, havudsigt, overdrev og bløde grønne bakker. Det er ikke for ingenting at Røsnæs er en del af Danmarks Naturkanon, og dermed udvalgt som et af Danmarks mest unikke natursteder.

Landskabet er stærkt kuperet og giver en del højdemeter efter danske forhold, men det er også det, der giver den ene flotte udsigt efter den anden fra udsigtspunkterne i bakkedragene og hævet over klinterne. Læg dertil et fyrtårn med udsigt mod Samsø, Fyn og Mols Bjerge samt flere vingårde, hvor det er muligt at smage på den lokale vin.

De omtrent 25 kilometers kystnær vandring passer perfekt til en weekendtur, hvor der også skal være tid til lejrhygge og kaffepauser med havudsigt, samt måske et besøg ved nogle af Røsnæs' seværdigheder såsom fyrtårnet, Ulstrup Mølle eller vingårdene.


Aktivitet

Vandretur


Land

Danmark


Turlængde

25 km


Tid

2 dage


Type

Ruteforslag


Pris


Denne tur er bedst i:

  • april
  • Maj
  • Juni
  • Juli
  • august
  • september

Dag for dag


Denne rutebeskrivelse tager udgangspunkt i to cirkulære ruter på hver cirka 14 kilometer, hvor du ved hjælp af en parkeret bil kan transportere dig til en af de mange nærliggende shelterpladser.

Dag 1 
Dagen starter ved Røsnæs Havn på nordkysten af Røsnæs nær Nyby, hvor der er en hyggelig, lille havn og et aktivitetshus.

Ruten følger stenstranden mod vest og kommer forbi blomstrende overdrev, mens fyrtårnet skimtes i det fjerne. Frokostpausen kan måske holdes ved fyrtårnet, hvor der er en café. Hvis fyrtårnet er åbent kan du nyde udsigten fra toppen.

Fra fyrtårnet drejes ind på sydkysten, hvor det stærkt kuperet istidslandskab giver mange smukke udsigter langs kysten. Hold øjnene åbne – måske ser du klokkefrøer. Ruten drejer lidt ind i landet og igennem et sommerhusområde, inden du kommer igennem Ulstrup og ad en hyggelig lille landevej drejer nordpå og tilbage til havnen. Her er der mulighed for at afslutte dagens etape med et dyp i havet – der er fine badefaciliteter ved aktivitetshuset.

Distance: 14 kilometer

Dag 2
Dagen starter ved Naturcenteret og følger sydkystens smukt bakkede landskab i vestlig retning ved Kongstrup Klinter. Nogle strækninger vandres direkte på stranden, mens andre er lagt lidt længere inde på land.

Frokostpausen kan måske holdes ved den flot restaurerede Ulstrup Mølle. Hvis møllen er åben, kan du kigge indenfor og beundre et datidens teknologisk vidunder. Fra Ulstrup drejes nordpå ad en lille landevej til havnen, hvor aktivitetshuset er et dejligt sted at søge læ på en regnvejrsdag og også et fint sted til frokostpausen.

Herfra følger du nordkysten i østlig retning. Dette bliver et relativt langt stræk direkte på kysten, indtil småveje fører dig tilbage til Naturcenteret.

Distance:14 kilometer

Læs artikel

Weekendtur Røsnæs rundt

Weekendtur Røsnæs rundt

Med havet til begge sider
Guide: Kom i gang med vandring

Guide: Kom i gang med vandring

Turen er kun tilgængelig for Plus-medlemmer

Bliv medlem og få adgang til Opdag Verden

Opdag Verden + magasin

Som Plus-medlem af Opdag Verden har du adgang til ruter 

Ruterne indeholder viden som:

Sæson, hvornår er det godt at tage på tur. 
Hvor er Lejrpladser og er der vandrehjem, hytter eller anden overnatning. 
Hvor kan jeg få mad og vand på turen.
Transport til og fra ruten.
Links til mere info.
Kort over ture & GPX fil du kan bruge på din GPS.
Fotos fra turen.

Udover Turbasen får du magasinet 6 gange om året, rabat på ture, kurser, grej og meget mere, klik videre til Bliv medlem og se hvad du får for 299 om året.

Værd at vide


Nyttig viden

Der findes en vandretursfolder med kort over den 25 kilometer lange rute Røsnæs Rundt. Folderen er blandt andet tilgængelig ved Naturrummet, som ligger nær Kongstrup.

Da Røsnæs er en lang, smal halvø er det forholdsvist nemt at finde vej – det meste af tiden kan man se havet på enten den ene eller den anden side af landtangen.

App'en ”Røsnæs Rundt” fortæller om de seværdigheder, som man kommer forbi på vandreturen, samt har kort og information om områdets historie.

Ruten er markeret med skilte med ”Røsnæs Rundts” logo, et fyrtårn på brun baggrund. Markeringen er dog lidt sparsom, så man må også følge med på kortet.

Fordelen ved en cirkulær rute som Røsnæs Rundt er at man kan starte hvor som helst på ruten og stadig komme tilbage til sit udgangspunkt og en eventuelt parkeret bil.

Samtidig er halvøen ikke bredere, end at det er nemt at dele ruten op i to cirka lige lange loops ved at smutte ad en af småvejene tværs over halvøen, for eksempel fra Røsnæs Havn ved Nyby og over til Ulstrup.

Naturrummet ved Kongstrup og det Maritime Aktivitetshus ved havnen i Nyby kan give ly i pauserne på en regnvejrsdag.

Sæson

Ruten kan vandres året rundt, men de fleste vil nok foretrække sommerhalvåret.

Lejrpladser og betalt overnatning

Der findes mange fine lejrpladser på Røsnæs.

Shelteret ved Konstrup Klinter ligger og putter sig i en grøn fordybning i landskabet tæt på den sydvendte kyst, mens den primitive lejrplads ved Ågerup ligger hævet på toppen af en nordvendt klint.

Nær Røsnæs Naturskole er der både mulighed for at overnatte i et af de tre sheltre, eller slå telt op. Ved den yderste spids af klinten, lige nedenfor fyrtårnet ligger et mindre shelter, hvor der er havudsigt i alle retninger.

Shelteret er bedst at bruge, når det ikke er vestenvind, da det ligger meget åbent. Endeligt er der en fin shelterplads med to sheltre i en lysning i skoven ved Vollerup nær Røsnæs.

Nogle af overnatningspladserne skal bookes på forhånd. Se mere på www.udinaturen.dk

Mad og vand på turen

Det er muligt at købe ind i Ulstrup, hvor der ligger et mindre supermarked.

I sommersæsonnen er der en café ved fyrtårnet, ligesom en af vingårdene også har en café.

Ikke alle shelterpladser har vandhane, men det er også muligt at fylde vandflaskerne op ved fyrtårnet, ved Naturrummet og ved Aktivitetshuset ved Nyby Havn.

Transport

Tag toget til Kalundborg Station, hvorfra du kan komme videre med bus 553. Stå af ved busstoppestedet cirka 100 meter fra Naturrummet, som ligger lige ved vandreruten.

Kommer du i bil er der gode parkeringsfaciliteter ved Naturrummet eller ved havnen nær Nyby.

Log ind