Læs om ruten, hvor du vandrer ad små skovstier i et landskab bestående af ærkesvensk skov og masser af blå skovsøer. Du krydser over Svartälvens strømmende vand
Dybt i de svenske skove skjuler minderne fra en svunden tid sig, hvor sølv-, kobber- og jernfeberen herskede i Sverige. Som en skandinavisk Indiana Jones kan du gå på opdagelse blandt forladte sølvminer og gamle ruiner, som gemmer sig blandt graner og fyrretræer og snart er helt opslugt af skovene.
Silverleden er klassisk svensk skovvandring, når det er bedst. Her vandrer du ad små skovstier i et landskab bestående af ærkesvensk skov og masser af blå skovsøer, og du krydser over Svartälvens strømmende vand.
Ruten er rimeligt kuperet med i alt 1400 højdemeter. Til tider vil det virke som om vandrestien tager dig op på samtlige fjeldtoppe, som ligger i nærheden af ruten, men det giver også masser af formidable udsigter over vidtstrakte skove, grønne bakkedrag og blå skovsøer fra de utallige toppe.
Silverleden er imidlertid ikke bare en naturoplevelse, det er også en vandring igennem et stykke svensk kulturhistorie, da du kommer forbi en række forladte sølvminer, gamle jernværker og øde ruinbyer i skovene, hvor bare stenmurene står tilbage blandt de høje graner og fyrretræer og vidner om en tid, som nu er forbi.
Ruten går også igennem et par klassiske svenske landsbyer, hvor de svenskrøde huse pynter i landskabet.
Der er i alt seks shelterpladser langs den cirka 65 kilometer lange rute, hvoraf hovedparten er perfekt placerede, så der er gode muligheder for at tilrettelægge turen, afhængigt af hvor lange dagsetaper, du ønsker at gå.
Flere af shelterpladserne er er idyllisk placeret lige i vandkanten af stille skovsøer, hvor du kan sidde i shelteret om aftenen efter en god dags vandring med søudsigt og se fiskene springe i søen mens bålets flammer spreder et gyldent lys over shelterpladsen.
Aktivitet
Land
Turlængde
Tid
Type
Pris
Denne tur er bedst i:
Dag 1: Hurtigtorpet - Södra Svensken
Ruten starter ved Hurtigtorpet, et idrætsområde beliggende lige i udkanten af Hällefors.
Inden du forlader Hällefors kan du fylde rygsækken med proviant, da Hällefors byder på rutens eneste provianteringsmulighed.
De store skove starter lige udenfor Hällefors og efter kort tids vandring har du ladt civilisationen bag dig. Ved søen Norr-Älgen ligger rutens første shelterplads, et oplagt sted at holde pause. Kort efter passerer du Sävensfors, hvor en stor katedral-lignende bygning ligger tilbage fra det nu lukkede jernværk.
Efter cirka 21 kilometers vandring når du shelterpladsen ved søen Södra Svensken.
Dag 2: Södra Svensken - Svenstjärn
Kort efter shelteret kommer du forbi Björnhöjden, hvor der i den forladte mineby er en gammel brønd, og hermed mulighed for at fylde vandflaskerne.
Efter yderligere nogle kilometer kommer du til det perfekt beliggende shelter ved Nätsjön – mere idyllisk shelterplads skal man lede længe efter.
Herefter passeres den nu nedlagte sølvmine, som har givet navn til Silverleden. Ved Silvergruvan krydser du Svartälven og kort efter ligger shelterpladsen ved Bryngelbäcken, der står lidt tilbage fra rutens øvrige shelterpladser hvad angår idyl og udsigt.
Efter i alt 27 kilometer når du den idylliske shelterplads ved Svenstjärn, direkte ved søbredden.
Dag 3: Svenstjärn - Hurtigtorpet
Dagens rute går forbi et gammelt flintebrud og op over højdedraget Saxeknut, hvor der er udsigt over de store skove og ned over Hällefors.
På toppen ligger et shelter med udsigt ud over hele området. Der findes hverken vand eller das ved shelteret, ligesom det ikke er tilladt at have bål på stedet. Nede fra højdedraget igen lægges ruten igennem Knuthöjdsmossen, et lavtliggende myrområde med småsøer.
Hällefors nærmer sig, og efter 17 kilometers vandring er du tilbage ved dit udgangspunkt.
Ruterne indeholder viden som:
Sæson, hvornår er det godt at tage på tur.
Hvor er Lejrpladser og er der vandrehjem, hytter eller anden overnatning.
Hvor kan jeg få mad og vand på turen.
Transport til og fra ruten.
Links til mere info.
Kort over ture & GPX fil du kan bruge på din GPS.
Fotos fra turen.
Udover Turbasen får du magasinet 6 gange om året, rabat på ture, kurser, grej og meget mere, klik videre til Bliv medlem og se hvad du får for 299 om året.
Du kan købe et udemærket kort over ruten hos turistinformationen i Hällefors. Ruten er tydeligt markeret med orange farve på træer og stolper, så den er nem at følge.
Dette område af Sverige er særligt mineralrigt, og minedriften har været et utroligt stort erhverv. Stednavne som Kopparberg, Silverhöjden, Zinkgruvan og Guldsmedshyttan vidner om denne del af historien.
Omkring sølv-, kobber- og jernminerne voksede landsbysamfund frem for minearbejderne og deres familier, nogle gange med adskillige hundrede mennesker.
Efterhånden som minedriften mistede sin betydning, og folk udvandrede til Amerika eller flyttede til byerne, blev disse samfund forladt og kan i dag ses som ruinbyer i skovene.
Sølvminen som Silverleden er navngivet efter blev opdaget i starten af i 1600-tallet og var på et tidspunkt Sveriges anden-største sølvmine.
Det er muligt at fiske i søerne undervejs. Forhør dig hos turistinformationen i Hällefors om fiskekort til søerne.
Andre outdoor muligheder i området er for eksempel at vandre Postleden, som fungerer som forbindelsessti til den nærliggende Bergslagsleden.
Hvis du hellere vil nyde naturen fra en kano, er det for eksempel muligt på Svartälven, som du krydser under din vandring på Silverleden.
Hvis du har ekstra friske ben, er det muligt at deltage i den årlige konkurrence ”Silverleden på 1 dag” hvor ruten løbes i et stræk.
Silverleden kan som sådan vandres året rundt i det omfang der ikke er dyb sne, men de fleste vil nok foretrække sommerhalvåret mellem april og oktober.
Der findes hele seks fine shelterpladser langs Silverleden, og derudover er det muligt at benytte sig af allemandsretten og overnatte i telt.
Der er supermarkeder i Hällefors, men derudover er der ikke indkøbsmuligheder langs ruten.
Der findes enkelte brønde undervejs, men da der kan være langt imellem kan det være nødvendigt at drikke renset søvand.
Turen er nem at planlægge, hvis du er i bil. Da det er en cirkulær rute, kommer du tilbage til dit udgangspunkt.
Der er gode parkeringsmuligheder ved Hurtigtorpet lige udenfor Hällefors.
Fra København kan du komme til Hällefors med offentlig transport på 7-8 timer.
Rejser du fra Jylland er der gode transportforbindelser via Göteborg.
Se mere om tog- og busforbindelser på www.resrobot.se
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS