Udstyrstest

Fjällräven Keb 72

Kraftig og særdeles slidstærk vandrerygsæk

Skrevet af: Rasmus Simonsen
Den 24. apr 2024
Læst af: 1442
Karakter fra test

Keb 72 er en større vandrerygsæk fra Fjällräven, der på nogle punkter har ligheder med sin storebror Kajka, som mange kender. Rygsækken har fokus på styrke og komfort – og så er den faktisk lettere, end man lige skulle tro.

Anmeldelsen

Fjällräven Keb 72 er en langtursrygsæk. Det er en rygsæk udviklet til at bære 20+ kilo behageligt, så du har plads til alt dit udstyr på længere ture. Rygsækken er altså rummelig, og den indeholder nok plads for mig til at pakke til minimum en uge.

Rygsækken har en smal profil, der giver en god vægtfordeling af udstyr, og bærekomforten er god, selvom der er 20 kilo i sækken. Der er godt polstrede remme og puder på ryggen, som virkelig gør en forskel, når der er vægt i sækken. En af grundene til den gode vægtfordeling er Fjällrävens unikke træramme, som for øvrigt reducerer CO²-udledninger med 90% i forhold til en mere klassisk aluminiumsramme.

Styrken er enormt høj på birketræet, samtidig med at det er et let og bæredygtigt materiale. Rygsækkens bæresystem er ikke spækket med mesh, og den er derfor oplagt til at bruge på vinterture, da sne ikke sætter sig fast. Når pulsen kommer op, eller temperaturen stiger, så er det ikke et særlig ventileret bæresystem, og jeg vil ikke anbefale bæresystemet til primær brug i varmt vejr, men til det nordiske klima går det an. Selvom bæresystemet kunne være mere åndbart, så er der en grund til, at den kraftige polstring er der, og det gør virkelig en stor forskel på bærekomforten.

Masser af gode funktioner

Rygsækken har det, som mange nok efterhånden vil kalde standardudstyr inden for rygsække: justerbart toplåg, der kan hæve eller sænkes, ind- og udvendig lomme på toplåget, regnslag, stort hovedrum, adgang med tovejslynlås til hovedrummet, lynlåsadgang i bunden, stor lomme på fronten, justerbar ryglængde, fæstemulighed for isøkser, stropper til at fastspænde pulk, brystspænde med nødfløjte, kompressionsremme med mulighed for montering af udstyr på siderne, indre lomme og udgange til slange fra vandblære, rummelige elastiske lynlåslommer på hoftebæltet og rummelige elastiske sidelommer, der kan rumme hele fire vandflasker.

Nogle af de detaljer, der skiller Keb 72 ud fra andre, er den store lomme på fronten, som virkelig indeholder meget plads, så alt fra skaltøjet til frokosten kan ligge let tilgængelig. Selve hovedrummet er ét stort rum, hvilket passer mig ganske godt, da jeg aldrig benytter mig af muligheden for inddeling, når den er der. Det er selvfølgelig en smagssag. Der er ikke nogen meshlomme på fronten, hvilket giver god mening i forhold til styrken. Sidelommer har kun en mindre del i strækbart materiale – igen er det for at øge styrken, samtidig med at det funktionelt fungerer.

Låget kan justeres i højden, så det er nemt at få plads til lidt ekstra i rygsækken. Toplåget kan klikkes helt af, men desværre har det ikke nogen funktion, udover at spare vægt, når man tager den af. Låget på Fjällrävens Kajka-rygsæk kan monteres foran på skulderstropper, og medfølgende stropper gør det desuden muligt at bruge den som telje-eller brysttaske. Desværre findes de detaljer ikke på Keb 72. På en langtursrygsæk er det virkelig et stort plus, at man kan omdanne toplåget til en slags mindre opbevaring, hvis man lige skal på en lille toptur eller lignende, hvor alt udstyr ikke behøves at medtages, så det savner jeg.

Holdbarheden helt i top

Keb 72 består primært af det slidstærke G-1000 HeavyDuty S, som er en lettere og mere tætvævet udgave af G-1000 HeavyDuty i genanvendt polyester og økologisk bomuld. Derudover har rygsækken en forstærket bund og sider i vandtæt Bergshell-materiale, der består af hele 400 denier vandtæt, genanvendt ripstop-nylon. Alt i alt materialer i topklasse, hvad angår styrke og klimaaftryk. Rygsækken vejer 2.750 gram, hvilket meget godt afspejler, at det er en rygsæk med et kraftigt bæresystem og slidstærke materialer. Det er slet ikke en uhørt vægt for en sådan type rygsæk og volumen på 72 liter, så det er positivt. Rygsækken indeholder ikke PVC og har både i sine materialer og sin robuste styrke et stort fokus på klima og lang levetid på produktet.

Alt i alt er Keb 72 et godt valg til længere fjeldture året rundt, hvad end du er på fjeldski eller sommertur med Telt og meget oppakning. Rygsækken er også oplagt til nybegynderen, der ikke har så let og kompakt udstyr endnu, eller dig der bare ønsker en rygsæk som er en langvarig investering.


Bedømmelsen

Keb 72 er en rigtig god langtursrygsæk, når man har behov for at slæbe alt sit udstyr. Slidstyrken er helt i top – hold nu op, hvor er det dejligt, at man bare kan smide sin rygsæk uden at bekymre sig. Det er uden tvivl en rygsæk, man kan have i mange år.

8/10: Produktet fortjener applaus
Stor udvendig lomme, bæredygtige materialer og fokus på slidstyrke, komfort med meget vægt i sækken, sideåbning, åbning i bund, medfølgende regnslag.
Åndbarhed i bæresystemet, låget kan tages af, men ikke laves om til lille rygsæk eller klikkes foran på skulderremme.

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på Fjällräven Keb 72
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på Fjällräven Keb 72 ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.