Udstyrstest

Helko Werk Black Forest Pack Axe & Black Forest Hatchet

Skrevet af: Elsa Lysgaard Ranzau
Den 22. jun 2022
Læst af: 5264
Karakter fra test

Klassiske økser i traditionelt design

De tyske øksemagere fra Helko Werk er på banen med et par solide, old school økser, der kan bringe den indre skovhugger frem i enhver.

Vi har haft de to økser fra Helko Werks Traditional-serie med på weekend-sheltertur på Røsnæs, hvor vi har testet dem ved bålpladsens brændehugningsopgaver.

De tyske øksemagere bygger videre på en tradition fra 1844, hvor produktionen af økser startede, i det der i dag er Helko Werk, og det første, der slår en, når man får en af de to Black Forest-økser i hånden er, at det er lækkert håndværk.

Vi har altså at gøre med en serie af håndsmedede økser, hvor Helko Werks krone-logo først bliver hamret ind i øksehovedet, når smeden er tilfreds med sit arbejde.

Helko Werk Black Forest Pack Axe & Black Forest Hatchet
Anmeldelsen

Økserne føles gedigne og har en god tyngde med en vægt på henholdsvis 800 gram for den 36 cm lange Hatchet-økse og 900 gram for den 50 cm lange Pack Axe, hvoraf økseskafterne vejer cirka 200 gram.

Materialerne i læder, træ og stål har noget lækkert over sig; øksehovederne er lavet i karbonstål, mens skafterne er i amerikansk hickorytræ. Med til økserne hører en øksebladsbeskytter i robust læder, som både skåner øksens skarpe æg under transport og opbevaring, og som samtidig beskytter din bagage mod at blive snittet til råkost.

Den lille Hatchet-økse måtte godt have haft et lidt bredere skaft i modsatte ende af øksehovedet, da det ville give et bedre greb, når man bærer øksen. Der er ikke et helt så godt greb i denne økse som i Pack Axe-øksen, når man bærer den. Under brændekløvning opleves det dog ikke som et problem.

HelkoWerkII

Kvalitet og holdbarhed
Der er noget ordentligt over en økse, der er lavet til at holde i mange, mange år, og der er tænkt holdbarhed og lang tids anvendelse ind i produktet. Dels kan man vedligeholde bladets skarphed med slibestenen ”Dual Grit Ceramic Axe Stone”, der med en grovkornet og en finkornet side klarer både de mindre og de lidt mere krævende slibeopgaver. Samtidigt er slibestenen ikke tungere, end at man sagtens kan have den med på tur.

Derudover er det muligt med tiden at udskifte økseskaftet, da økseskafterne kan købes separat på Helko Werks hjemmeside.

Med en vægt på henholdsvis 800 og 900 gram vil det være oplagt at medbringe Black Forest-økserne på kanoture, kajakture og andre ture, hvor lejrhyggen er i fokus, og hvor det ikke betyder så meget, at man medbringer lidt ekstra vægt, mens man nok vil tænke sig om to gange, inden man smider økserne i rygsækken på en 14 dages fjeldvandretur.

Black Forest Pack Axe (50 cm) / 699 kr.
Black Forest Hatchet (36 cm) / 599 kr.
Slibesten Dual Grit Ceramic Axe Stone / 219 kr.

Helko Werk

Black Forest Pack Axe & Black Forest Hatchet

Bedømmelsen

Et par skarpe kvalitetsøkser, der føles solide og gedigne. Samtidig er jeg vild med, at der er tænkt vedligehold og langtidsanvendelse ind i produktet med en turvenlig slibesten og udskiftelige økseskafter.

 

9/10: Wow, vi er imponerede
Solide, god kvalitet, lækre materialer
Lidt tunge

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på Helko Werk Black Forest Pack Axe & Black Forest Hatchet
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på Helko Werk Black Forest Pack Axe & Black Forest Hatchet ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.