Det er en fantastisk udvikling at se jakker til aktiv brug, der er mere skånsomme over for den natur, som vi elsker at vandre og cykle i. Men holder en ny, mere miljøvenlig, jakke til det, vi har brug for?
Når man tager ud i Norges fjelde og svenske vildmarker for at nyde den smukke natur, er det sidste, man vil, at være en giftbunke, der sviner den natur til, som giver så mange oplevelser af frihed, ro og skønhed. Ikke desto mindre er det det, vi gør, når vi tager ud med vores skaljakker på for at holde os varme og tørre.
For et par år siden viste en norsk undersøgelse, at de fleste jakker indeholder alt for store doser af fluormiljøgifte, som skader miljøet ved fremstilling og forbrænding, når vi kasserer jakken.
Derfor er det spændende at se, at nogle producenter begynder at lave jakker, som både kan holde os tørre, varme, miljøet renere og samvittigheden hvidere.
Det gør Helly Hansen med serien Ekolab, som ifølge Helly udelukkende er produceret af økologiske og genanvendelige materialer. Al bomuld er 100 procent økologisk, og alle fleeceprodukter er lavet af op til 60 procent genbrugspolyester. Tre-lags vandtæt og åndbar beskyttelse. Hmmm, tænkte Opdag Verden, god udvikling, men holder jakken til det, den skal? Vi tester jakken Ecolab Jacket. Holder den dig tør i regnvejr på cyklen? Kan den ånde under vandreturen?
Med glædelig overraskelse må vi konstatere, at det hele kan den. 100 procent.
Åndbarheden er rigtig god, og det på trods af, at indermembranen nu er lavet i bæredygtige materialer i stedet for det problematiske stof, PTFE. Jakken er derfor behagelig at cykle i, og man kan vandre ad stejle bjergsider, uden at blive for varm. Vi har kørt i regn med lårtykke stråler uden at blive våde, for jakken holder vandet helt ude.
Der er endda flere lækre detaljer ved jakken. Dejligt store lommer med plads til hænder og ting, endda med gode net til ekstra udluftning, og som tørrer hurtigt. Lynlåsen er lagt ud til siden, så du har et stykke stof under hagen. På den måde slipper du for at få hud eller skæg i klemme, når du lyner op, eller at skulle gyse over en kold lynlås. Ærmeafslutningerne er rare, fordi de er ekstra lange over håndfladen og dermed beskytter mod regn, når man cykler. Desuden er farverne friske og anderledes.
Et minus er hætten. Den er stor nok til at have en cykel-eller klatrehjelm under, men der bør være flere muligheder for at stramme den til, så den sidder fast og ikke er løs som nu. Udluftningen under armene i form af lynlåse, er for små og sidder på tværs af armhulerne. Det gør udluftning af sved til en umulig opgave, med mindre man jubler meget med armene over hovedet ved smukke udsigter.
Så ja, det kan lade sig gøre at producere jakker af mindre giftige materialer uden at skulle rende rundt som en naturfarvet papirspose. Det er en udvikling, som Opdag Verden tror på kun lige er begyndt og tak for det. Spørgsmålet er så, hvor meget det er rimeligt, at du og jeg skal betale ekstra for at skåne miljøet? Og hvor meget vi vil betale ekstra?