Leatherman Rebar

I dag er et multitool efterhånden blevet allemandseje, og i den forbindelse kommer man ikke udenom producenten Leatherman, som de fleste friluftsentusiaster med respekt for sig selv har haft fingre i på et eller andet tidspunkt. Vi har her kigget nærmere på Leathermans seneste skud på stammen i deres serie af klassiske multitools, nemlig modellen Rebar.

Rebar ligner Leathermans klassiske multitools til forveksling, men denne model er både mindre og lettere end for eksempel Super Tool, som har de samme features, men som til gengæld vejer cirka 100 gram mere end Rebar. Rebar hører ind under gruppen af såkaldte full-size-værktøjer hos Leatherman, hvilket hentyder til, at Rebar ligger godt i hånden uden at føles lille og er tilpas robust til at klare de fleste reparationer og gør-det-selv-opgaver.

Rebar indeholder 17 anvendelige værktøjer, og som en nyhed er tængerne på bidetangen udskiftelige, så de kan afmonteres og slibes enkeltvis – en ny smart detalje, som sikrer en væsentligt længere levetid på værktøjet. Herudover finder du to flade skruetrækkere, hvoraf den ene er omkring 7 mm og den anden 3 mm. Det er rart at have to forskellige størrelser, men i en tid hvor teknologi og udstyr bliver mindre og mindre, havde det været rart med en flad skruetrækker, der var endnu mindre.

På mange multitools kan bladet låses, og det kan det også på Rebar-modellen, hvilket er meget hensigtsmæssigt, hvis du eksempelvis skal prikke eller bore et hul med kniven. Kniven opfylder naturligvis de danske lovkrav, men jeg synes stadig, at det er en ulempe, at det 7,36 cm lange knivblad reelt set bliver ulovligt at bære rundt på i offentlige rum til andet end arbejde eller fritidsaktiviteter, hvor kniven har et anerkendelsesværdigt formål, som der står i knivloven. Det betyder i hvert fald, at du skal være opmærksom på, hvornår du lov til at slæbe rundt på din Leatherman. Er du i tvivl, om din kniv eller dit multitool lever op til dansk lovgivning, så tjek www.leatherman.dk, der giver et godt overblik.

Låsesystemet på Leathermans nyere modeller, herunder Rebar, betjenes let ved at trykke på oversiden af multitoolet, hvilket er væsentligt mere brugervenligt og sikrere end det system, som fandtes på flere af deres tidligere modeller, herunder klassikeren Leatherman Super Tool.

Leatherman Rebar fås i to udgaver: rustfri stål til 599 kroner samt i en sortoxideret udgave til 699 kroner.

Bo Skov Kristensen, lørdag, 05 januar 2013, hits: 6883