Udstyrstest

Artilect Eldorado 310 Merino Jacket

Varm og vildt lækker

Skrevet af: Johnny Minor Mørup
Den 13. okt 2023
Læst af: 9934
Karakter fra test

Artilect må have spundet med merinould fra det sagnomspundne Eldorado, da de producerede denne midlayer-trøje. Den er en sand guldvinder, som kommer til at sætte en ny standard. Takket være solid teknologi kan trøjen tåle at blive brugt, er fleksibel og komfortabel. Og så holder den godt på varmen. Det vækker begejstring.

Indrømmet. Den danske vinter har i år ikke ramt det samme arktiske niveau, som vi oplevede under de hjemlige himmelstrøg i 2021. Det er en skam. For jeg ville gerne have udsat denne midlayer-trøje for dagstemperaturer langt under frysepunktet for at se, hvordan den ville præstere. Jeg er dog ret sikker på, at den også ville klare udfordringen med at holde min krop varm under skaljakken, selvom der stod -5 på termometret. Indtil nu har trøjen holdt mig varm på våde vinterdage og råkolde ture ved kysten.

Da trøjen består af 85% merinould, er den både temperaturregulerende, naturligt lugthæmmende og isolerer, selvom den bliver våd. Den har høj hals, hagebeskytter samt bryst- og håndlommer med lynlås. For enden af ærmerne, der går ud til håndryggen, er der et stikhul til tommelfingeren. Materialet er syet i et dobbeltlag ved hullerne for at undgå, at det går i stykker, når man anvender tommelfingerhullerne. Det er et tilbagevendende problem for mange trøjer i denne kategori, men ikke for Artilect Eldorado.

Anmeldelsen

Helt særlig merino

Svaret skal findes i den Nuyarn®-teknologi, der er brugt til Eldorado 310 Merino Jacket. Bag navnet gemmer sig en teknik, man har brugt til at behandle uldmaterialet. Her spinder man garnet på en måde, der bevarer væsentlig flere af uldens naturlige egenskaber, end det er tilfældet ved traditionelle spindemetoder. Fibrene er nemlig ikke snoet nær så kraftigt. Det giver flere isolerende luftlommer, så der behøves mindre materiale for at opnå samme isoleringsgrad, vindafvisende egenskaber og temperaturregulering som på en tungere trøje.

Det kan jo lyde temmelig teoretisk, men i praksis betyder det, at Eldorado-trøjen er virkelig varm. Selvom den burde være tungere og større, fylder den forbavsende lidt i forhold til sin ydeevne. Generelt bemærkede jeg knap nok, at jeg bar den. Det kendetegner en solid performer, og jeg er imponeret.

Med en stoftykkelse på 310 gram per m² er Artilect Eldorado klassificeret som en mellemvægter. Trøjen føles robust og har oplevet nærkontakt med grene og træsplinter fra shelterbesøget uden så meget som at få en skramme. Den kan rent faktisk holde til hård turbrug. Indvendigt er trøjen foret langs armene, ryggen og foran, hvilket betyder, at du kan bære trøjen på den bare hud uden problemer eller kradseri. Sjældent har jeg båret en trøje så behagelig som denne.

En ægte allrounder

Jeg har derfor også haft trøjen med på kontoret. Den blå farve og det faconsyede slimfit-design går også til brug i det civile liv og ikke kun i vildmarken. Eldorado 310 er efter min mening en af de mest fleksible midlayer-trøjer på markedet, som endda også kan bruges som overtøj, selv hvis det støvregner. Det er en varm trøje, der vejer og fylder forbavsende lidt i forhold til ydeevnen, men som stadig tillader din krop at ånde.

Det absolut eneste kritikpunkt, jeg kan udsætte trøjen for, er manglen på inderlommer. Jeg har ved enkelte lejligheder benyttet trøjen som en jakke og savnede en inderlomme til min pung og Solbriller. Ellers er denne trøje i mine øjne tæt på at være perfekt.

Som en del af den generelle udvikling i friluftsbranchen, hvor man er begyndt at tage mere ansvar for sit klimaaftryk, har Artilect også været bevidste om deres ressourceforbrug. Trøjen bærer økocertifikaterne Bluesign®, Oeko-Tex® og GOTS. Samtidig bruger Artilect udelukkende uld fra fritgående, newzealandske merinofår, der ikke har været udsat for mulesing og kun bliver klippet én gang om året. Det gør, at jeg som anmelder med god samvittighed kan stå inde for en varm anbefaling af Artilect Eldorado 310. Leder du efter en midlayer-trøje, du får glæde af hele året, og som også holder til brug i alle fire sæsoner, så skal du vælge den her.

Artilect

Eldorado 310 Merino Jacket
Pris: 1.699,-

Bedømmelsen

Det her har potentialet til at blive din bedste turmakker, uanset hvilken sæson du træder ind i, da Artilect Eldorado 310 Merino Jacket er en af de mest fleksible midlayer-trøjer på markedet.

Det er en varm trøje, der vejer og fylder forbavsende lidt i forhold til ydeevnen. Det absolut eneste negative, jeg kan finde ved trøjen, er manglen på inderlommer, hvilket begrænser trøjens evner som yderjakke.

Men jeg anbefaler, at du bruger trøjen som midlayer – og til det er Artilect Eldorado 310 Merino Jacket lige nu det bedste bud på markedet.

10/10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!
Slidstærkt materiale skabt til turbrug, ekstremt behagelig, slimfit-design passer perfekt under skaljakken
Ingen inderlommer

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på Artilect Eldorado 310 Merino Jacket
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på Artilect Eldorado 310 Merino Jacket ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.