Bergans Helium 55

Med sine 1,1 kg er Bergans Helium 55 designet til ture, hvor hvert gram har stor betydning. Ifølge Bergans er Helium 55 deres mest populære rygsæk til ekstreme ekspeditioner. Det kan jeg godt forstå. Den er super let, med enkelt design og har dog stadig de nødvendige features, der gør den yderst alsidig og anvendelig.

Når jeg ser på rygsække, er det vigtigt for mig, at alt mit grej kan være indeni, at det er let tilgængeligt, samt at der er rummelige, funktionelle side- og toplommer. Disse krav formår norske Bergans at imødekomme med deres unisexmodel, Helium 55.

Sine 55 liter taget i betragtning forekommer rygsækken mig ufattelig rummelig. Der er et stort rum med mulighed for tilsnøring to steder i toppen alt efter, hvor meget man fylder i den. Den har yderligere en snelås, som gør det muligt at lukke af med et spænde og holde sneen ude. For at gøre rummet let tilgængeligt er der en vertikal lynlås foran. Dog savner jeg den ellers obligatoriske lynlås der ofte er i ’soveposerummet’, da det er svært at komme til de nederste 15 til 20 cm.

Har man sin sovepose i bunden, er det ikke et problem, men hvis der er flere forskellige dele, kan de være svære at få fat i, uden at man skal rode for meget rundt. Låget er aftageligt og kan justeres efter volumen i rygsækken. Det har en dejlig rummelig lomme, hvor man stadig har let adgang til sit grej, også selvom rygsækken er fyldt til randen. På hver side af rygsækken er der en strækbar lomme, som ikke syner af meget, men som er overraskende rummelig og dyb.
Som unisexmodel er Helium 55 designet til en personlængde på mellem 160 og 190 cm.

Dette store spænd stiller, efter min mening, i højere grad krav til, at man skal prøve den på med vægt inden køb. Ryggen er afstivet med en anatomisk formet aluminiumsramme, der under brug langsomt vil forme sig efter ryggen. Rent fysisk er det en aluminiumspind øverst horisontalt samt vertikalt langs rygsøjlen, som giver den fornødne afstivning. Jeg synes, den minimale afstivning gør rygsækken meget blød i siderne af bærestykket, så det følger kroppen og føles behageligt.

Personligt mangler jeg et justerbart rygsystem, da jeg godt kunne have tænkt mig den en anelse længere. Jeg havde problemer med at spænde skulderstropperne, der får rygsækken ind til overkroppen, og det gik desværre lidt ud over bærekomforten. Dette var dog mest med 20 kg på ryggen og ikke noget jeg oplevede som et kæmpe problem, så længe vægten lå på omkring 10 kg. Rygsækken har i øvrigt et særskilt rum, klargjort til et drikkesystem.

Array
Vibe Sørensen, mandag, 04 februar 2013, hits: 8201