Fällkniven F1bz

Svenske Fällkniven er internationalt anerkendt for kvalitetsknive. Deres topmodel F1 bliver brugt i det svenske luftvåben som en fast del af udrustningen. Opdag Verden har set nærmere på, om den også kan bruges i den civile verden.

For den menige dansker er det måske ikke nemt at begribe, hvordan en kniv kan være internationalt anerkendt. Det giver dog en hvis forståelse, når man ved, at Fällkniven deler skæbne med mærker som Rolex og Louis Vuitton, der bliver piratkopieret med dårlige look-a-likes i fjernøsten. Personligt har jeg aldrig været den store knivnørd og har altid klaret mig med kniven fra mit multi-tool, eller hvad jeg lige havde i nærheden. Jeg ved, at det kan være en leg at løse en opgave, når man har det rigtige værktøj. Derfor har jeg da også ofte tænkt på, at jeg burde udvikle mit udstyr og kendskab på knivfronten. Min test af Fällkniven F1bz blev således også en kraftig bekræftelse af, at det var en virkelig god ide. For der er ingen tvivl om, at F1bz er en ekstremt god kniv, der virkelig har et bredt anvendelsesområde.

F1bz er en special udgave af Fällknivens kendte topmodel F1. B'et står for black, da kniven er sort lamineret, og z'et står Zytel, som er navnet på den medfølgende lette, plastskede. Kniven vejer 150 gram, og bladet er 97 mm langt. Bladstålet er lavet af det notorisk hårde VG10 (ståltypers svar på en Rolls-Royce), og har af praktiske årsager fået sort coating. Coatingen er både for at undgå at reflekser i kniven afslører dig til fjenden og mere lavpraktisk for at beskytte bladet mod korrosion. Stålet skal være perfekt til at holde kniven ekstremt skarp længe, og samtidig er det hårdt nok til at modstå ganske mange tæv.

Snitter løg og kævler

Håndtaget på kniven er lavet af et materiale kaldet Thermorun og har et ganske lækkert ergonomisk og skridsikkert greb. Håndtaget og resten af kniven kan holde til at blive kogt for at sikre hygiejne. Skeden er simpel, holdbar og ekstremt praktisk udført uden for mange dikkedarer. Jeg har brugt kniven til almindelig opskæring af madvarer på tur. Kniven gør det virkeligt godt, men var dog ikke skarp nok til at glide let gennem den seje tomat-skal. Bladet er på ryggen ganske bredt, hvilket kan være irriterende. Til at lave bål kan kniven sagtens bruges til at snitte små fine spåner til optænding, men det er bestemt heller ikke af vejen for at agere kløvekile, hvis større blokke skal deles op. Her kan en anden blok eller kævle fint agere hammer og let give en god kraft til kløvningen. Her blev bredden på knivryggen pludselig en stor fordel. Hvis blokkene ikke er alt for store, så kan F1bz være en fin erstatning for en økse på tur!

Knivbladet er ført hele vejen gennem håndtaget på kniven, så man også kan slå på bagenden af kniven. I testen fik kniven virkelig mange tæsk, da jeg vidste, at den med normalt brug ikke kunne tage skade. Spørgsmålet var, om misbrug kunne skade den. Kniven er dog fortsat stort set lige så skarp, som da jeg fik den. Det er ganske simpelt meget imponerende! Fällkniven reklamerer med, at den først skal slibes efter mange års hårdt brug, og at det i øvrigt skal være ganske nemt at slibe den så skarp som ny. Sidstnævnte har ikke været muligt at teste, da kniven simpelthen ikke bliver sløv. Den ’fancy’ taktiske coating på kniven er dog så småt ved at forsvinde efter at have været brugt til at kløve træ. Jeg synes ikke, man skal købe den her kniv, fordi det svenske luftvåben bruger den, og den har en refleksløs taktisk coating. Nej, man skal købe den, fordi det rent faktisk er en fantastisk god og praktisk kniv, som langt de fleste aktive friluftere vil have glæde af – og sandsynligvis resten af livet.

Array
Kristian Jager Nykrog, søndag, 02 juni 2013, hits: 8768