Garmin GPSmap 62st

Garmin GPSmap 62st

Garmin GPSmap 62st er den længe ventede opfølger til markedets tidligere mastodont inden for håndholdte GPS’er. Opdag Verden har kigget den efter i sømmene, og lad det være sagt med det samme; Garmin GPSmap 62st ligner utroligt meget den gamle 60CSx model. Man skal dog ikke lade sig snyde af udseendet, for der er adskillige forbedringer på den nye model.

Forgængeren, GPSmap 60 CSx, blev af mange regnet for en af de bedste håndholdte GPS’er til friluftsliv. Det var specielt dens antennesystem og chip, der virkede revolutionerende dengang. Så forud for lanceringen af 62-modellerne var der store forventninger til, at de nye modeller ville komme i en overlegen udgave, der ville udkonkurrerer forgængeren.

Således blev det desværre ikke helt. Selvom 62-modellerne er virkelig gode og har en høj nøjagtighed, så spekuleres der blandt nørderne på internettet i, at en sparsom chip-løsning er blevet dét svage punkt, der netop gør, at 62-modellerne ikke skubber 60CSx af tronen som den mest nøjagtige GPS.

Dog skal alt dette nørderi tages med et gran salt. For under denne test har 62st'eren vist sig at være yderst nøjagtig, selv til geocaching i tæt skov, som ellers er en udfordring for mange GPS’er. Nøjagtigheden er altså helt i top, og uden tvivl bedre end de fleste andre GPS’er.
Så selvom visse kredse påstår, at den ikke lever op til forgængeren, så skal man altså være noget af en feinschmecker for ikke at være tilfreds med nøjagtigheden.

Når vi kommer ind på geocaching, bliver jeg nødt til at fremhæve, hvor fremragende GPSmap 62st er til formålet. I softwaren på 62st er der gjort et stort arbejde for, at det skal være let og overskueligt at overføre cachene fra nettet, vælge den rigtige cache på GPS'en og endeligt finde frem til den. Med den rigtige tilføjelse i browseren flyver cachen som ud af det blå fra www.geocaching.com og direkte via USB kabel ind i GPS'en. Sammenlignet med tidligere og billigere modeller, hvor man er nødt til at sidde og nørkle hvert eneste koordinat ind på GPS’en via de små piletaster, så fungerer det let og smidigt på GPSmap 62st.

Den tunge arv
Garmin GPSmap 62st ligner som sagt forgængeren næsten til forveksling. Designet med den store antenne og formen er generelt magen til, dog med bitte små designmæssige kanter, der gør den nye model mere trendy at se på. Du ser ikke andre Garmin GPS'er, der som denne har en stor antenne på toppen. Umiddelbart ser det klodset ud, men det er et udtryk for, at funktionalitet har vundet over design. Antennen udstråler potens, og det er da også på præstationerne, at denne GPS adskiller sig fra andre modeller, og hvorfor denne GPS er et rigtig godt køb.

Hvilken 62-model?
Denne test er baseret på GPSmap 62st, som er næsten identisk med de to søskende-modeller; 62 og 62s. En af de største forskelle er, at 62st kommer med præinstalleret topografisk kort, men derimod har den mindre intern hukommelse (500 MB, mens 62 og 62s har 1,7 GB). Til gengæld giver 62st og 62s dig mulighed for at tilføje nye kort via microSD. De har også indbyggede elektroniske kompas, som (for nøjagtighedens skyld) er med 3 akser og er dermed uafhængig af, hvordan GPS’en holdes, når kompasset aflæses (fedt!). 62s og 62st har også indbygget barometer-højdemåler i tillæg til, hvad der kan fastslås ud fra satellitterne – en fin feature, hvis satellitterne skulle drille en dag. Sidst men ikke mindst er det også kun 62s og 62st, der trådløst kan overføre data fra GPS til GPS.

Den store forskel mellem 62st og 62s er altså det præinstallerede kort i 62st, men er det prisforskellen på 700 kroner værd? Detaljeringsgraden på det medfølgende kort er alt andet end imponerende, så hvis du gerne vil færdes uden for asfalterede veje, bør du overveje et andet kort. Jeg ville nok foretrække den billigere 62s og så efter behov tilkøbe de gode TOPO-kort, som Garmin sælger ved siden af. De er dog væsentligt dyrere; fra omkring 1000 kroner for en region eller land. Det bliver derfor dyrt at købe de detaljerede topografiske kort over samme område som det medfølgende 62st-kort. Så overvej dit behov for detaljeringsgraden, inden du køber.

Betjeningen af 62st er generelt rigtig god; den føles godt i hånden, og knapperne er lette at betjene. Undtagelsen er piletastknappen i midten som til tider går op i stedet for til siden. Det er en lille ting, men stadig irriterende. Vægtmæssigt kan den føles lidt tung, men det er helt forståeligt, når man tænker over den høje præstationsniveau. Batteri-levetiden fra min test stemmer udmærket overens med Garmins opgivne 20 timer, der hverken er voldsomt prangende eller katastrofalt dårligt. Med sporadisk brug i løbet af en tur kan dine batterier således holde ganske længe, hvis du slukker og tænder efter behov.

Logisk logik
Brugerfladen på GPSmap 62st er smidig og logisk. Jeg har tidligere arbejdet med mange andre Garmin-produkter, og i denne nye udgave er menuerne overskuelige og faktisk mere flydende at arbejde med, end hvad jeg er vant til. Nu om dage er mange af os vant til et væld af elektroniske apparater som smartphones og tablet-computere, og deres brugerflader er anderledes intuitive end menuerne på 62st, så hvis du aldrig har stået med et Garmin-produkt i hånden før, er det ikke sikkert, at du finder menuerne logiske. Men det er blot et spørgsmål om tid, før du lærer menuerne at kende.

Man kan også spørge sig selv, om Garmin har været lidt for konservative. Kunne de ikke have implementeret mere af brugervenligheden fra smartphones og således både have opdateret software, design og betjening af 62st? Og selvom den er væsentligt hurtigere end forgængeren, er den lidt sløv i optrækket – og det er ikke kun, når den skal finde satellitter. Jeg ved ikke, om det skyldes teknologiske begrænsninger, at hastigheden ikke er bedre, og det bliver op til fremtiden at vise, hvad der kan lade sig gøre, men indtil da er jeg i hvert fald en af dem, der godt kan blive lidt irriteret over ventetid.

På trods af Garmins snert af konservatisme tilbyder 62st en række nye funktioner. De fleste og mest anvendelige funktioner kender man dog fra andre modeller, og der er for mig at se ikke nogle revolutionerende nyheder. Flere af funktionerne er så specielle, at de ikke vil være til nytte for særlig mange mennesker – for eksempel kan du arealbestemme et område, man har dækket på sin tur. Sjov, men ikke nødvendig viden. Til gengæld er det ret fedt, at du kan konfigurere menuerne, så eventuelle uønskede elementer kan fjernes fra menuen. Alt i alt er der mange gode muligheder, men har man brug for dem? For mig er de mest basale funktioner også de vigtigste, og netop derfor er det vanskeligt at klandre Garmin for at deres konservatisme.

Gode venner med computeren
Problemer er der ikke mange af, når man kobler 62st’en til computeren. Det foregår med USB kabel via Garmins program, Basecamp. Her kan du få dine kort op i stor størrelse, og det bliver derfor markant lettere at få overblik over sine ruter, spor, waypoints og så videre. Det er dog underligt, at Basecamp ikke følger med på en cd, eller at der ikke er nogen medfølgende informationer om, hvor programmet kan downloades. Jeg kunne heller ikke finde programmet på Garmins hjemmeside, så det var kun fordi, jeg på forhånd kendte til Basecamp, at tog jeg kontakt til Garmins kundesupport. Her var der lidt usikkerhed om programmet overhovedet ville virke med GPSmap 62st. Men langt om længe blev installationsfilerne fundet på Garmins engelsksprogede hjemmeside (så ved du det!). Meget underligt, at en så genial funktion nærmest holdes skjult for køberne!

Jeg ville købe Garmin GPSmap 62st, hvis jeg havde brug for en GPS som er præcis, pålidelig, lækker at håndtere og nem at overføre data fra og til. Jeg ville købe den frem for de billigere modeller, simpelthen fordi den bare er lidt bedre og lækrere at håndtere. Jeg ville også foretrække 62st frem for Garmins dyrere touchscreen-modeller, da jeg har dårlige erfaringer med touchscreens, når det er koldt. Så selvom GPSmap 62st er mit bedste bud på markedets bedste GPS lige nu, sidder jeg alligevel tilbage med en følelse af, at der mangler noget. Den minder simpelthen for meget om forgængeren og jeg får ingen ’wow-effekt’. Men indtil der kommer en ny model fra Garmin eller en konkurrent må vi dog glæde os over de eksisterende produkter, og Garmin GPSmap 62st er virkelig en GPS, man kan glæde sig over.

Garmin GPSmap 62st
Garmin GPSmap 62st
Kristian Nykrog, tirsdag, 14 februar 2012, hits: 10685