Haglofs Lex 80

Seriøs ekspeditionsrygsæk, Haglöfs har, som en af deres forårsnyheder, en helt ny kraftig vandrerygsæk på markedet. Rygsækken trækker på erfaringer fra gamle modeller og er svenskernes bud på en moderne ekspeditionsrygsæk. Opdag Verden har kigget nærmere på Haglöfs Lex 80.

Ved første øjekast ligner Haglöf Lex den typiske vandrerygsæk, og det er vanskeligt at forestille sig, at der her skulle være tænkt mange nye tanker. Men ved nærmere bekendtskab viser det sig at være helt forkert, for det bliver hurtigt klart, at der virkeligt er tænkt helt ned i detaljerne på denne lækre Lex.

Hvad angår bæresystemet er det meget tydeligt, at Haglöf har haft stort fokus på komfort og brugervenlighed. Det er ekstremt simpelt at indstille og betjene. Selv efter at have haft tasken i hånden i kort tid, vil alle kunne indstille det ganske godt. Mit indtryk er, at det vil kunne tilpasses de fleste. Bæresystemet er polstret med Memory Foam, der med tiden vil forme sig til brugerens anatomi. Bæresystemet er behageligt og kraftigt nok til, at man sagtens kan bære meget tungt i denne rygsæk. Stivheden i den indbyggede ramme bidrager yderligere til, at det er en behagelig oplevelse at have mange kilo i rygsækken. Lex 80 holder uden regnslag en vægt på 3300 gram. Det er altså ikke nogen super letvægter, men når man tager kvalitet og rum og fæstemuligheder i betragtning, er det helt ok.

Toplåget er praktisk indrettet med to store rum og et regnslag, der kan afmonteres. Toplåget kan også afmonteres og bruges som rygsæk (i modsætning til mange andre vandrerygsækkes toplåg, der ofte kan bruges som en form for rumpetaske). Jeg synes, det er godt tænkt af Haglöfs at lave toplåget med en rygsæk-løsning i stedet for rumpetaske, da det efter min opfattelse er langt mere anvendeligt.

Tasken har et stort, godt tilgængeligt hovedrum, der desværre kun kan nås fra toppen eller fra soveposerummet i bunden. Disse er adskilt af en simpel spærring, som let kan fjernes. Udvendigt findes et væld af fæstemuligheder, der meget fleksibelt kan flyttes rundt efter behov. Disse kan monteres i de mange hulstropper, som går uden på tasken. De elastiske sidelommer er super gode og fungerer rigtig godt til drikkedunke og teltstænger. Jeg savner dog en bedre fæstemulighed til telt eller liggeunderlag på den nederste del af tasken. Jeg synes også, at bunden af rygsækken (altså soveposerummet) er for smal, og der er dårligt plads til en stor vintersovepose. Den smalle bund er praktisk i forhold til ergonomi og balance, men ikke i forhold til pakkemuligheder af sovepose.

Materialerne til tasken er en del af den nytænkning, der er indarbejdet i Lex-modellen. For både at tilgodese slidstyrke og vægt, har man valgt et sejldugsmateriale som yderstof. Dette materiale skulle være ekstremt slidstærkt og samtidig med en lav vægt. Da modellen er spritny, har vi desværre ikke haft den til test ret længe, men for at teste slidstyrken på dette nye materiale gik jeg løs med fint ståluld (!) for at simulere lang tids voldsom slidtage. Resultatet er ganske imponerende, og det krævede sved på panden overhovedet at lave mærker i stoffet. Jeg er derfor fuldt overbevist om, at det her er en taske, der bliver ekstremt vanskelig at slide op. Haglöf Lex har utrolig mange fine og fede detaljer, så jeg tvivler ikke på, at den placerer sig højt på markedet for ekspeditionsrygsække. Lex fås også i en 110 liters model.

Kristian Jager Nykrog, søndag, 11 august 2013, hits: 5835