Hanwag Alaska Wide GTX

Hanwag har gennem de sidste 92 år produceret fodtøj af den bedste kvalitet, og der er en grund til, at de har holdt ud så længe, for de er rigtig dygtige til deres håndværk. Vi har testet Hanwag Alaska Wide GTX.

Da jeg fik støvlen i hånden, blev jeg straks betaget over den maskulinitet, støvlen udstråler. Det er en potent mandestøvle, der bestemt ikke er bange for noget. Men det gjorde til gengæld mig en smule bange, for det var mine fødder, der stod for skud til at gå disse stive klodser til.

Vantro snørede jeg støvlerne og begav mig af sted (sportstape var pakket øverst i rygsækken). I begyndelsen var jeg meget opmærksom på den stive sål og høje skaft, der giver rigtig meget støtte til vandringen. Men der gik ikke længe, før jeg glemte alt om tunge skridt og stive såler, og i stedet for bare slappede af og nød den hjælp, jeg fik fra støvlerne.

Det var højst overraskende, fordi jeg havde troet, at jeg skulle igennem et par hundrede kilometers smertefuld trav, før jeg havde gået støvlerne til, men det var ikke tilfældet. Grunden til det kan delvist findes i skaftets konstruktion. Her er der lavet to ’blødere’ kiler (over hælen og foran over vristen), der gør støvlen mere smidig i skridt-bevægelsen.

Dermed får man en meget mere behagelig vandring, og uden at man går på kompromis med stabiliteten i vrid-retningen – og det kan i den grad mærkes.

Alaska Wide er en bredere udgave af den prisvindende og legendariske Alaska GTX, og det forstår man godt, for det er tysk kvalitet, når det er bedst. Wide-udgaven har fået lidt mere plads i forfoden, og det fungerer faktisk helt udemærket. Jeg har knyster på begge fødder, så jeg synes, det var fedt med noget ekstra plads, og min frygt for at komme til at kure rundt nede i støvlen var det overhovedet ikke noget, jeg mærkede.

Snøresystemet er som på alle Hanwag-støvler helt i top, og det er rigtig fedt, at man kan differentiere mellem hvor stramt du vil have henholdsvis fod og skaft – hvis du eksempelvis skal gå meget op, det giver mulighed for løsne skaftet en smule og stadig lade foden være stram - og omvendt. Samtidig sørger snøresystemet for at få godt fat i hælen (Hanwags berømte Deep-Pull-system), så man ikke swooper, og det er ellers noget, der ikke er uvant for en størrelse 46 som min.

Overdelen er lavet i miljøvenligt voksbehandlet Nubuck, som er forstærket med en GORE-TEX-membran, der gør den vandtæt og åndbar. Hele vejen rundt er støvlen forstærket med en bred gummikant, der beskytter læderet. Normalt giver det lidt problemer med at slippe af med varmen, og dermed et fugtigt indemiljø nede i støvlen. Jeg har normalt rigtig varme fødder, når jeg vandrer, men jeg havde ingen problemer med at ånde og slippe fodvarme ud gennem Alaska Wide, så stort plus for det!

Opsummerende kan man sige, at dette er en rigtig herre-støvle. Den er meget stiv i sålen – faktisk så stiv at den er steigeisen-kompatibel – men Hanwag har formået at gøre den rimelig komfortabel. I hvert fald når man tager støvlens robusthed og støtte i betragtning. Dette er støvlen for dig, der oftest går med stor rygsæk og går på eventyr uden for stierne – til det formål er Alaska Wide perfekt.

Casper Devantier, tirsdag, 05 november 2013, hits: 11915