Julbo Run (Zebra og Falcon glas)

Flere af Julbos solbriller er lavet med såkaldte fotokromiske brilleglas, der justerer linsens farvenuance i forhold til lysforholdene. Opdag Verden har haft Julbo Run med på fjeldet for at se, hvordan de fungerer.

Vi har haft fingrene i Julbo Run, som vi har testet med to forskellige typer af linser (Zebra og Falcon). Modellen Run er en sportsbrille, der er lavet til høj aktivitet, og den sidder rigtig godt fast på hovedet selv ved pludselige bevægelser. Stellet er lidt fleksibelt og samtidig ganske stærkt i konstruktionen. Det medfølgende etui og solbrillernes konstruktion har gjort, at solbrillerne stadig er intakte selv efter lidt hård test.

Stellet passer godt til mit hoved. Julbo laver mange forskellige modeller, så du skal helt sikkert se, hvilke modeller, der passer til dig. Under testen havde jeg ikke følelsen af, at solbrillerne klemte, men alligevel sad de rigtig stabilt på hovedet – selv ved højintens arbejde, hvor sveden presser sig på, og hvor man ellers kunne frygte, at solbrillerne ville glide ned.

Farvevalget på de to modeller, som jeg testede, er jeg ikke helt pjattet med, men det er selvfølgelig en smagssag, og Julbo har et ret stort sortiment, så der burde være noget for alle (Run-serien fås i 11 forskellige farver). Glassene kan ikke udskiftes, så det er vigtigt, at du overvejer, hvad du primært vil bruge solbrillerne til. Det store overblik kan du få på Julbos hjemmeside. Begge linser giver selvfølgelig 100 % UV-beskyttelse.

Zebra-linsen har et let gulligt skær og er ifølge Julbo ideel til mountainbike, trail running og klatring. Det er graderet i styrke til at gå fra mild sol til ekstremt kraftig, direkte solpåvirkning på 22-28 sekunder. Ifølge Julbo skulle Zebra-glassene også have en speciel antidugbelægning, men den har desværre fungeret dårligt i min test. Glassene er primært testet i rimeligt koldt vejr med høj aktivitet, og det er meget udfordrende forhold for enhver brille. Jeg tror desværre, at konstruktionen med det brede stel langs siden af hovedet forhindrer ventilation, som dermed gør det vanskeligt for de ellers gode glas, når det er koldt. Under varmere forhold var problemet med dug nemlig helt væk. Den fotokromiske variation i styrke virker dog perfekt og er virkelig noget, man kan blive forelsket i. Her virkede Zebra-linserne super godt, og med deres gule skær var de også ekstremt lækre, når det blev overskyet med fladt lys, og konturerne i sneen forsvandt. Det er super lækkert!

Falcon-linserne er til forskel fra Zebra lavet med et mindre spænd i den fotokromiske styrke og har desuden en smule polarisering, hvilket gør dem til en mere allround solbrille. De har desuden en belægning, der gør, at styrken justeres, selv når man er bag bilruder, og derfor er de ifølge Julbo ideelle til bilkørsel. Dette fungerede da også helt upåklageligt, og de var virkelig lækre i brug. Største forskel til Zebra var, at de i udgangspunktet var mørkere på grund af polariseringen, så de var ikke helt så velegnede i svagt lys.
Du skal vælge Zebra-linsen, hvis du mangler et par solbriller til ski eller mountainbike, hvor dét at læse terrænets konturer er vigtigt. Gå efter Falcon, hvis du er ude efter en allround-brille, der også gør det rigtig godt på for eksempel vandreturen.

Kristian Jager Nykrog, søndag, 19 maj 2013, hits: 5905
An Error Occurred: Whoops, looks like something went wrong.

Sorry, there was a problem we could not recover from.

The server returned a "500 - Whoops, looks like something went wrong."

Help me resolve this