Kokatat GORE-TEX Lightweight Paddling Suit Men

Tørdragter findes som så meget andet specialiseret udstyr i forskellige prisklasser, typisk fra 3000 til 4000 kroner op til 10.000 for de dyreste ekspeditionsmodeller. Vi har her testet en letvægtspadledragt fra amerikanske Kokatat, der i mange år har været et af de førende mærker inden for beklædning til kajakroning.

Dragten henvender sig dog ikke kun til kajakroning, som vi testede den til, men kan også bruges til andre vandaktiviteter såsom stand up paddling, hvorfor den her omtales som en padledragt frem for tørdragt.

Dét, som primært adskiller denne padledragt fra Kokatats andre modeller, er den lave vægt. Med en vægt på bare 1030 gram er det en ren letvægter sammenlignet med eksempelvis Kokatats ekspeditionsheldragt, der vejer 1780 gram (str. L).

Letvægtsdragten kommer med indsyede sokker, håndledsmanchetter i latex samt en vandtæt lynlås, som åbnes hen over brystet.

Der, hvor vægten er barberet af, og hvor dragten adskiller sig fra andre tørdragter, er blandt andet på dobbeltfalsen til spraydecket, som er fjernet. Det betyder, at du ikke har samme mulighed for at får dit spraydeck til at slutte tæt omkring kroppen, og der kommer derfor en anelse mere vand ned i kajakken ved grønlænderrul.

Herudover er halsmanchetten af neopren, hvilket reducerer dragtens vandtæthed sammenlignet med en latexmanchet, men som derimod er væsentligt mere behagelig omkring halsen. Dette er især interessant ved flerdagsture på havet, idet saltvandet i kombination med en stram latexmanchet hurtigt giver slidsår omkring halsen.

Dragten er udført i GORE-Tex Performance Shell, som er et 100 % vandtæt materiale, men som samtidig også er et af de mere åndbare skalstoffer på markedet. På knæ og bag er der desuden Condura forstærkninger, som beskytter dragten på disse udsatte områder. Padledragten er super nem at iføre sig gennem den store lynlås på forsiden af dragten og sammenlignet med Kokatats ekspeditionstørdragt, så er den også væsentligt lettere at komme ud af igen på egen hånd.

Under roning sidder dragten rigtig godt på kroppen, og der er en fin bevægelsesfrihed, hvilket er vigtigt for at kunne rotere i overkroppen og orientere sig bagud. Halsmanchetten i neopren sidder godt til og kan strammes yderligere, hvis du er ude og ro bølger eller er i gang med at øve grønlændervendinger.

Ved sidstnævnte slap der kun en begrænset mængde vand ind, og under kæntringsøvelser var det ikke vanskeligt at ligge tilpas højt i vandet for at undgå at vand i at slippe ind.

Med de rette færdigheder og godt med omtanke er det ikke nødvendigt at investere i en tørdragt for at ro kajak i vinterhalvåret i Danmark. En investering heri giver dog en ekstra sikkerhed på vandet og gør det muligt at fortsætte roturen selv efter en tur i vandet i de kolde måneder.

Det skal dog pointeres, at en tørdragt i sig selv ikke isolerer, og at kombinationen af isolerende lag skal tilpasses til turens formål og ikke mindst intensitet.

 

Bo Skov Kristensen, mandag, 31 december 2012, hits: 4785