Lundhags Syncro Boot Mid

Lundhags Syncro Boot Mid

Lundhags Syncro Boot Mid er støvlen, der går forrest i fjeldet. Håndlavet kvalitet og en ny måde at tænke vandrestøvler på mærkes i hårdt terræn, hvor du ikke længere behøver bekymre dig om våde fødder, vedligeholdelse og slidte støvlesnuder. Det eneste, der ikke holder helt, er prisen, der er for høj.

Efter at være blevet testet i en periode over fire måneder – under kanotur i Rogen, vandring i Femundsmarka og ikke mindst på en vandretur i hårdt terræn uden stier på isolerede, islandske Hornstrandir – står det klart: Lundhags Syncro Boot Mid holder hele vejen.

Støvlerne samt sålen er særdeles stive – for stive og hårde til asfalt – og giver meget støtte, særligt i terrænet, hvor du mærker, at de støtter anklerne, og at sålerne tager fast uden at bukke for meget under tung vægt. De er lavet til de hårdere ture.

Dybest set er der to ting, der adskiller støvlerne her fra, ja fra alle andre støvler. De er håndlavede i Sverige, hvilket ses på syningerne og hele finishen – stingene er for eksempel ikke maskinelt lige, men tydeligvis håndlavede. For det andet er hele foddelen konstrueret i meget robust cellegummi. Det er ekstremt slidstærkt, fuldstændig vandtæt og gør støvlerne meget nemme at rengøre. Skrub dem med en vaskebørste og et par sekunder senere er de tørre.

Det betyder, at man ikke behøver at vakle barfodet gennem elve eller hoppe fra sten til sten gennem floder for at forblive tørfodet. Vi har vadet gennem elve med kanoen på slæb og passeret gennem diverse floder i Island, for selvom støvlerne bliver våde på indersiden, så tørrer de hurtigt igen. De giver det gode fodfæste, og man risikerer ikke at få smadret tæerne og fødderne på skarpe sten.

En anden fordel er, at hvor læder tit bliver meget opkradset på støvlesnuderne, når du vandrer i blokmark og på skarpe sten, kan man overhovedet ikke se spor på støvlerne her efter 10 dages vandring i Hornstrandir, hvor de vulkanske sten ellers kan være skarpe som barberblade.

Der er dog også et par ulemper. Der er nul åndbarhed på foddelen, og støvlerne er ret varme, så de er ikke dem, du skal iføre dig under 14 dages jungletrekking. De kommer derimod til deres ret i for eksempel de nordiske fjelde, hvor temperaturen ikke er for høj.

Da der ikke er nogen udluftning, kommer støvlerne nemmere til at lugte end læderstøvler. Det handler dog blot om at få dem luftet af og til og få skiftet sokker. Derudover har plastdelen lidt svært ved at tilpasse sig foden, og om morgenen kan støvlerne føles lidt hårde at komme ned i – i modsætning til læderstøvler, der former sig mere efter foden.

Lundhags Syncro Boot Mid
Opdag Verden // Troels Matz, søndag, 28 marts 2010, hits: 10557