Udstyrstest

SEA TO SUMMIT ALTO TR2

Et let og detaljerigt Telt

Skrevet af: Rasmus Simonsen
Den 01. mar 2023
Læst af: 2305
Karakter fra test

Australske Sea to Summit har indtil videre to teltmodeller: Alto og Telos. Vi har tidligere testet Telos TR2, som vi var meget tilfredse med. Nu kommer det så til den lettere lillebror Alto TR2.

SEA TO SUMMIT ALTO TR2
Anmeldelsen

Sea to Summit Alto TR2 er et let, men ret rummeligt, topersonerstelt på 1.340 gram, der som mange andre kuppeltelte består af et indertelt og et oversejl hver for sig. Inderteltet består primært af myggenet, som giver et let og luftigt design, og et let sejl i nylon klikkes ud over, så teltet yder fuld beskyttelse. Alto TR2 kan sættes op på flere måder. På varme nætter uden nedbør kan man nøjes med at sætte inderteltet op. Vil man pakke let, kan man nøjes med at sætte yderteltet op.

Skal der være fuld beskyttelse, sætter man selvfølgelig såvel indertelt som oversejl op, og man kan også folde oversejlet op over halvdelen af teltet, så man har beskyttelse mod vind til den ene side og fuldt panoramaudsyn til den anden side. Det er også muligt at sætte teltet op, hvor oversejlet er helt foldet sammen over teltet, men stadig monteret, så det er nemt at folde ned over inderteltet, hvis vejret pludselig skifter. Jeg er især imponeret over, hvor enkelt det er at skifte mellem de forskellige opsætningsmuligheder.

Det er genialt, at man blot kan åbne op for halvdelen af teltdugen, så man beskytter mod vind fra en retning, mens man kan få fuldt udsyn og ventilation fra den helt åbne side. Den funktion har jeg brugt meget på ture i løbet af sommeren, da det er hurtigt at klikke sejlet på igen, hvis vejret skifter.

Lodrette vægge og god plads

Noget helt særligt er teltstangs-designet, Tension Ridge™, der er udviklet i samarbejde med DAC, som er førende inden for pløk- og teltstangsdesign. Teltet har kun én stang, og det særlige ved den er, at den buer opad i stedet for nedad. Det giver ekstra siddehøjde og store indgange med mulighed for godt udsyn. Væggene i teltet er ret lodrette, så man sidder ikke krøllet sammen, og stangen giver virkelig god rummelighed i teltet. Den giver også en stor åbning i toppen, der fungerer som ventilationsåbning.

Sammen med det hævede sejl giver det et godt ventilations-flow, som resulterer i meget lidt kondens i forhold til teltets lave vægt. Teltet er primært udviklet til varmere klimaer, men det er muligt at købe en version af Alto TR2 med mindre mesh og mere vindafvisende stof på inderteltet, hvis man primært vil bruge det til tresæsonersbrug.

Oversejlet er lavet i 15D Sil-PU Coated Nylon Ripstop med et søjletryk på 1.200 mm. På papiret lyder det ikke af meget, men mine oplevelser i den virkelig verden er overraskende positive. Vandtæthed handler nemlig ikke kun om søjletryk, når det angår telte, men derimod overfladespænding: kan teltets oversejl spændes godt ud, uden at det kommer i kontakt med inderteltet, så kan teltet uden problemer holde vandet ude.

Bunden er meget let og i samme tykkelse som ydersejlet. Det er lige det tyndeste, hvad angår vandtæthed og styrke, når bunden har direkte tryk på sig, og jeg anbefaler et footprint til at beskytte teltet. Skal oppakningen være let, så kan det også lade sig gøre uden, men forvent en lettere fugtig bund i fugtigt klima.

”Fairshare” og imponerende detalje

Alto TR2’s pakpose adskiller sig fra andre teltes. Den er nemlig sammensat af flere mindre pakposer, så oversejl, indertelt og stænger kan fordeles. Sea to Summit kalder det ”Fairshare”, og idéen giver rigtig god mening. Systemet har også den fordel, at man kan adskille det våde oversejl fra de tørre dele. Samtidig fungerer pakposerne som lommer inde i teltet.

De monteres nemt med trykknap, og posen til stængerne kan omdannes til et primitivt lysstofrør: indsæt en pandelygte og se et behageligt, diffust lys sprede sig i teltet. Pakkevolumen er dog ikke den mest kompakte, da stængerne er forholdsvis lange i forhold til, at det er et letvægtstelt.

Den detalje, der imponerer mig mest ved teltet, er faktisk en af de mest enkle: De små metalspænder i tre hjørner af inderteltet og tre hjørner af oversejlet, som har flere funktioner. På inderteltet kan stængerne sættes direkte i spænderne, så teltet kan stå selv, men oversejlet kan også fæstes ved helt enkelt at dreje det ene spænde omkring det andet.

Man kan også sætte stængerne direkte i de tre metalspænder på oversejlet, og sammen med et par barduner slå ydersejlet op for sig. Der medfølger ni særlige V-pløkker med flere indhak, som giver ekstra modstand og sørger for, at barduner og andet ikke smutter så let af pløkken.

Alto TR2 har mange af de samme funktioner som storebroren, Telos TR2, og selvom vi er imponerede over teltet, så er der et par detaljer, man går glip af ved det 300 gram lettere Telt. Alto TR2 har fokus på vægt, og selvom det har mange funktioner og detaljer, så har det lidt færre end Telos TR2.

Det er blandt andet en smallere kabine (du kan ikke have to rektangulære underlag i teltet), mindre apsis, ikke samme opsætningsmuligheder, og så har teltet kun tre fæstningspunkter frem for fire, så der er behov for pløkker for at spænde alle fire hjørner helt ud i teltbunden. Det gør, at inderteltet ikke får helt samme fritstående effekt, som med stænger ud til alle fire hjørner.

Til sidst skal det nævnes, at prisen er rimelig i forhold til kvalitet og andre produkter på markedet. Generelt får man et rummeligt, detaljerigt og behageligt Telt at opholde sig i i forhold til den lave vægt.

Sea to Summit

ALTO TR2
Pris: Kr. 4.299,-

Bedømmelsen

Virkelig komfortabelt og detaljerigt topersonerstelt i forhold til de kun 1.340 gram. Teltet er let at holde af, da det er spækket med gode detaljer som de mange opsætningsmuligheder, spænder og pakpose. Samtidig er det rart at opholde sig i, på trods af det ikke vejer meget.

8/10: Produktet fortjener applaus
Lav vægt, opdelte pakposer der kan samles til én, mange funktioner, opsætningsmetoder der bare fungerer, flere funktioner i mange af detaljerne, stor komfort og plads i teltet i forhold til vægt, den innovative Tension Ridge™ stang der giver øget højde og ventilation, pløkker.
Stænger fæstes kun i tre punkter, så teltet er ikke fuldt ud fritstående, lang pakkevolumen, søjletryk.

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på Sea to Summit ALTO TR2
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på Sea to Summit ALTO TR2 ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.