Swiss Eye Chamäleon

Solbriller med glas der lynhurtigt skifter farve efter lysforholdene og dermed overflødiggør linseskift eller flere par solbriller. Det lyder næsten for godt til at være sandt, men virker det egentlig i praksis, og i så fald hvor godt? Opdag Verden har kigget et af solbrillemarkedets nye mærkers fotokromiske egenskaber efter i sømmene.

Sportsbriller med de såkaldte fotokromiske linser, der skifter tone efter lysforhold, har aldrig rigtig fået det store gennembrud inden for outdoor, og det kan være svært at finde dem i udstyrsbutikkerne, hvor de fleste mennesker stadig satser på at skifte glas efter forholdene, eller simpelthen have flere par briller.

Den løsning er måske ikke altid nødvendig, så derfor har vi testet et par Swiss Eye Chamäleon-briller i Alprne, hvor de blev brugt som det eneste par solbriller på en uges skitur, med både stærk alpin sol, samt et par overskyede dage, hvor lysforholdene blev lidt drilske. Derudover har brillerne været brugt som cykel- og hverdagsbriller et par måneder herhjemme.

Før testen var vi lidt spændte på, hvorvidt brillerne kunne blive tilstrækkeligt mørke til at kunne bruges i bjergene, hvor sne og høj sol ofte stiller store krav til et par solbriller, men undervejs fandt vi ud af, at Swiss Eye-linserne sagtens kunne følge med, når sol og sne skaber hårde lysforhold for øjnene. Det tager nemlig glassene omkring tyve sekunder at skifte fra helt lyse til helt mørke, mens det tager lidt længere, når Chamäleon-brillerne skal skifte tilbage til de lysere toner, der i øvrigt er orange. Begge veje sker overgangen løbende, og du mærker ikke rigtig, at glasset ændrer tone, før skiftet er gennemført.

Under vores test viste der sig dog en større, og overraskende ulempe ved Chamäleon, nemlig bilkørsel, hvor bilrudernes indbyggede UV-filter gør det svært for Chamäleon-linserne at skifte til de mørkere nuancer. Til gengæld er der gode nyheder til brillebærerne, for Chamäleon-brillerne er faktisk forberedt, så der kan monteres indsatslinser med styrke, hvilket gør brillerne attraktive for en større målgruppe.

Bortset fra bilbrug, vil de fleste menneskers allroundbehov blive fint dækket ind af et par Chamäleon, og du vil sjældent opleve, at de fotokromiske linser ikke kan følge med lysforholdene. Derfor er det nok mest et spørgsmål om temperament, om du vil have fuld kontrol, og dermed bruge forskellige briller, eller om du kan leve med at skulle vente lidt tid på, at et par Chamäleon skifter farve.

Opdag Verden // Troels Matz, Onsdag, 31 august 2011, hits: 6085
Log ind