X-Glow H4

Med infrarøde sensorer, der muliggør fuldstændig håndfri betjening, har firmaet X-Glow de seneste år gjort sig bemærket på pandelampemarkedet. Deres nye H4 kan prale af en længere batterilevetid og en kraftigere lysstyrke end på deres tidligere modeller. Med 140 lumens, justerbar lyskegle og en batteri-levetid på 21 timer, burde X-Glow H4 kunne blande sig med andre firmaers topmodeller.

Det tog ikke lang tid, fra jeg fik pakket min nye X-Glow H4 ud, til jeg var helt fortrolig med at betjene alle dens funktioner. Den er utrolig simpelt konstrueret; med en batteripakke bagpå, hvorfra der går en ledning op til selve lygten. Pandelampen bruger tre AA-batterier og hele vægten af pandelampen inklusiv batterier er 206 gram. Det er altså en relativ let pandelampe, og den føles da bestemt heller ikke tung, når man får den på hovedet. Pasformen er super god og de brede elastikstroppe har fine justeringsmuligheder og sørger for, at pandelampen ikke generer, når du er aktiv.

X-Glow H4 er udstyret med 3 forskellige lysindstillinger; der er en stor hoved-LED, to små røde LED-pærer samt en svag rød lysstribe bag på batteripakken.

Den store primære LED-pære har en maksimal lysstyrke på 140 lumens, som kan justeres med en rigtig smooth trinløs regulering. Dette gøres ved at holde on-/off-knappen nede, hvorefter lyset langsomt blænder ned mod minimum (som er på 10 lumens) eller tilsvarende skruer op for styrken.

Når hoved-LED'en er tændt, er de infrarøde sensorer automatisk aktiveret, og man kan derfor tænde/slukke for lyset ved at føre hånden op foran pandelampen. Det fungerer rigtig fint og er en praktisk funktion, når man har handsker på. Der er også mulighed for at justere bredden på lyskeglen ved at dreje på en knap på undersiden af pandelampen. Når lyskeglen er smallest mulig opnår H4 en lyskeglelængde på hele 120 meter.

De to små røde LED-pærer har to funktioner; konstant lys og SOS-funktion. Den konstante lys-indstilling har ikke samme justeringsmuligheder som hoved-LED'en, og de infrarøde sensorer fungerer ikke her. Det synes jeg ikke er særlig smart. Desuden kan man ikke tænde den røde lygte, uden først at tænde den kraftige hoved-LED, og så ryger hele fidusen i det røde lys, da man så ødelægger sit nattesyn i det splitsekund, man har den store pære tændt – i min optik er det ikke særlig gennemtænkt.

Den tredje lys-indstilling med den lille lyskegle bag batteripakken er måske ikke en funktion, man ofte har behov for, men den kan dog være praktisk i visse situationer – for eksempel hvis man går flere sammen i mørke, så kan personerne bag en bedre få øje på en. Den kan også gøre det lettere at finde pandelampen i et mørkt telt.

Helt overordnet må jeg dog sige, at jeg er lidt skuffet over X-Glow H4. Funktioner, der på papiret virker gode, falder desværre lidt til jorden, når man får pandelampen mellem hænderne. Det er ærgerligt, at den håndfri betjening ikke kan deaktiveres. Arbejder man med ting tæt ved hovedet, slukker og tænder lampen, og det kan virke generende.

Et andet problem ved H4 er, at lyskeglen, selv når den er bredest, er den ret snæver, og man har følelsen af tunnelsyn. Lyskeglen er ganske vist kraftigt, men man kan ikke se jorden under sig, når man kigger lige frem. Man mister derved helhedsbilledet af terrænet, og det giver altså lidt problemer med overblikket.

Anders Aagaard, onsdag, 09 maj 2012, hits: 6722