11 af verdens længste vandreruter

shutterstock_78047521-Patri.jpg
Skrevet af: Elsa Lysgaard Ranzau
Opdateret den 09. jun 2021

Vi præsenterer her 11 meget forskellige langdistancevandreruter verden over.


1. PACIFIC CREST TRAIL 

– det vestlige USA fra Mexico til Canada

Den legendariske vandrerute strækker sig ned gennem det vestlige USA i staterne Californien, Oregon og Washington; fra de tørre kaktusbevoksede ørkener ved Mexicos grænse i syd til de øde, bjergrige egne ved Canadas grænse i nord.

Dette er vandreturen over alle vandreture. Den går gennem sydcaliforniske ørkener og enorme bjergområder, forbi vulkaner og den fotogene Crater Lake, snedækkede toppe og enorme skove. Pacific Crest Trail er blevet ekstra kendt efter Cheryl Strays bog ’Wild’ og den efterfølgende filmatisering – det er et eventyr af de helt store.

Længde: 4265 km / ca. 5 måneder

Sæson: Start sydfra sidst i april/tidligt i maj for at komme gennem ørkenen, inden det bliver for varmt. Sne i Sierra Nevada gør det vanskeligt at starte tidligere. Slut ved Canadas grænse inden oktober, hvor det igen kan sne meget. 

Start- og slutpunkt: Den mexicanske grænse nær Campo til Canadas grænse nær Manning Park.

Info: www.pcta.org


ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

shutterstock 461054086 Andr

2. APPALACHIAN TRAIL 

– USA's østkyst i skov og bjerge

Som en østlig pendant til Pacific Crest Trail skærer Appalachian Trail sig 3500 kilometer gennem det østlige USA og passerer igennem 14 stater fra Georgia til Maine undervejs. Stien går i bjergkæden Appalacherne gennem en lang række naturreservater og to nationalparker, langs bjergkamme og dale og forbi søer.

Størstedelen af turen går gennem tæt skov, der løber som et grønt bælte parallelt med USA's østkyst. På såvel Pacific Crest Trail som Appalachian Trail kaldes vandrere, der gennemfører hele ruten på en sæson, for ´thru-hikere’, ligesom alle får et ’trail-name’ – et kælenavn/øgenavn, man er kendt som blandt de andre vandrere.

Længde: 3525 km / 5-7 måneder

Sæson: Start sydfra fra sidst i februar og gå til september/begyndelsen af oktober. Hvis man går fra nord til syd, starter man senere, så sneen smelter på den nordlige del af ruten først.

Start- og slutpunkt: Springer Mountain i Georgia til Katahdin Mountain i Maine.

Info:  www.appalachiantrail.org 


3. GR 10 

– Kryds Frankrig til fods i Pyrenæerne

Start ved Atlanterhavets bølger og slut af med at dyppe tæerne i Middelhavet efter omkring to måneders vandring i Pyrenæerne. Denne spektakulære vandrerute bringer dig tværs gennem Frankrig fra kyst til kyst. Du vandrer hele vejen fra Atlanterhavet til Middelhavet ad en rute, der går gennem hele bjergkæden Pyrenæerne på langs.

De 49.000 højdemeter vil være en udfordring for de fleste og bringer dig over bjergpas med spektakulære udsigter. De fleste nætter kan man overnatte indendørs i bjerghytter, vandrehjem eller små hoteller, da vejen lægges forbi bjerglandsbyer, og man kan dermed gå med lettere oppakning.

Længde: 955 km / 50-60 dage

Sæson: Fra sent forår til det tidlige efterår. Midt på sommeren kan varmen være en udfordring, og om vinteren er ruten dækket af sne. Nogle bjergpas kan være dækket af sne så sent som midten af juni.

Start- og slutpunkt: Frankrig: Hendaye ved Atlanterhavet til Banyuls-sur-Mer ved Middelhavet.


shutterstock 223715221 Mich

4. GR 11 

– Spanien fra kyst til kyst i Pyrenæerne

GR10 og GR11 er to sider af samme mønt, idet de to ruter løber parallelt i Pyrenæerne på henholdsvis den franske og den spanske side af grænsen. Den spanske rute gennem Pyrenæerne fra Atlanterhavet til Middelhavet bringer dig over høje pas og gennem vidtstrakte dale.

Fra grønne bjergenge med græssende får til de forrevne bjerge over trægrænsen, hvor det stenede terræn er dekoreret med hvide snefelter spredt med rund hånd. Ruten passerer over mange dale og giver dermed en del højdemeter til bjergbenene, 39.000 højdemeter i alt. GR11 siges at have bedre vejr end sin nordlige pendant GR10. Der findes hytter langs ruten.

Længde: 840 km / 45-60 dage

Sæson: Slutningen af maj til begyndelsen af oktober, selvom der nogle år kan falde sne ind i maj og igen fra september.

Start- og slutpunkt: Spanien: Fra Irun/Hondarribia ved Atlanterhavet til Cap de Creus ved Middelhavet.


shutterstock 430336504 Tara

5. LYCIAN WAY 

– den antikke Middelhavsrute

Lycia var tidligere en provins i Romerriget, og ruten her passerer forbi 25 historiske seværdigheder langs den tyrkiske middelhavskyst. Ruten består hovedsageligt af gamle romerske veje, gamle vandrestier og æselstier. Bjergene rejser sig brat fra Middelhavskysten, hvilket sikrer utallige fornemme udsigter, og på meget af ruten vandrer man gennem forskellige typer skov.

De fleste overnatninger vil kunne finde sted indendørs på pensionater, i landsbyer eller på små hoteller, men vil man hellere sove i telt, finder man masser af fine steder i det fri. Der er desuden rigt med muligheder fra at vaske støvet fra vandrestierne af i vandet ved strandene undervejs.  

Længde: 540 km / 29 dage

Sæson: Forår eller efterår (februar til maj eller september til november). Om sommeren vil de fleste synes, at det er for varmt at vandre.

Start- og slutpunkt: Tyrkiet: Fethiye til Antalya.

Info: www.cultureroutesinturkey.com 


shutterstock 539149180 Tom

6. NORGE PÅ LANGS 

– til fods fra Nordkap til Sydnorge

Vel nok det første langdistancevandringsfænomen i Skandinavien og forsøgt et utal af gange, siden en gruppe spejdere fik idéen at vandre Norge på langs som en stafet i 1951. Første gang, udfordringen blev gennemført af én person, var i 1966 af Bjørn Amsrud, og de senere år har flere og flere taget udfordringen op.

Ikke mindst vildmarksentusiasten Lars Monsen har bidraget til at gøre ’Norge på langs’ til et kendt fænomen. ’Norge på langs’ er ikke en fastlagt rute, da vandreren lægger sin egen rute mellem de to punkter. Men ét er sikkert: Man ser noget af det bedste, Skandinavien har at byde på: Fra øde fjelde med store renflokke til nationalparker, bjerge og fjorde.  

Længde: Cirka 3000 km / ca. 4-5 måneder.

Sæson: Maj til september med start sydfra.

Start- og slutpunkt: Fra Norges nordligste punkt (Nordkapp eller Kinnarodden) til Norges sydligste punkt (Fyret ved Lindesnes).

Info: www.norgepaalangs.info


shutterstock 570648880 Jens

7. NORDKALOTTLEDEN

– Laplands øde fjeldverden

Den nordligste langdistancevandrerute i Europa bringer dig igennem Norge, Sverige og Finland. Hele ruten er nord for polarcirklen i de øde skandinaviske fjeldområder. Her på Europas top har du selskab af rensdyr, og der er ofte enorme udsigter ud over vidtstrakte fjelde og søer.

Ruten på Skandinaviens tag kan være krævende. Der findes hytter, men man er nødt til også at have telt med, da afstanden mellem hytterne kan være lang, ligesom man skal kunne bære en del proviant. Har man mod på de øde strækninger, finder man dog en vandrerute af de helt store. 

Længde: 800 km

Sæson: Begyndelsen af juli til midten af september

Start- og slutpunkt: Sulitjelma til Kautokeino i Norge. Som alternativ til Sulitjelma kan man også starte i Kvikkjokk i Sverige.

Info: www.utinaturen.fi/sv/nordkalottleden


shutterstock 570649096 Jens

8. DET GRØNNE BÅND

– den svenske fjeldkæde på langs

Hele den svenske fjeldkæde til fods i ét stræk. Her får du skandinavisk vildmark, når den er bedst:  Øde skovområder, golde fjelde, masser af renflokke, brusende elve og blanke søer. Uden for de markerede stier kan man vandre i ugevis uden at møde mennesker.

Det grønne bånd er ikke så meget en sti, som det er vandring mellem to punkter: Sveriges sydligste fjeldstation, Grövelsjön, og Sveriges nordligste punkt, Treriksröset. For at leve op til Det Grønne Bånds regler skal vandringen gennemføres i ét stræk og uden hjælp udefra.

Man vælger selv sin rute, men man skal holde sig i selve fjeldkæden. Dele af ruten kan vandres ad de smukke markerede vandreruter i Jämtland og ad Kungsleden, mens andre sektioner er uden deciderede stier. 

Længde: 1300 km / ca. 60 dage

Sæson: Normalt midt juni til midt september.

Start- og slutpunkt: Grövelsjön i syd til Treriksröset i nord.

Info: www.vitagronabandet.se


shutterstock 609389816 Jaku

9. TE ARAROA

– New Zealand på langs

Det er et velkendt faktum, at New Zealands natur er spektakulær – og denne rute er et ægte newzealandsk eventyr, som bringer dig igennem det bedste af landets meget varierede natur.

Fra Nordøens enorme, vidtstrakte sandstrande, vulkanske områder, turkise søer, halvøer, dale, bjerge og floder og ned gennem Sydøens bjergrige rygrad, hvor man finder det ene alpine landskab efter det andet, med alt hvad der hører sig til af snedækkede toppe, gletsjere og udsigt til de sydlige fjorde. Alt i alt byder Te Araroa på et utal af forskellige typer landskaber og klimaer på en velholdt sti. 

Længde: 3000 km / 4-5 måneder

Sæson: Starter man nordfra, er det bedst at starte mellem sidste halvdel af september og december for at nå gennem Sydøens bjergområder, inden vinteren sætter ind.

Start- og slutpunkt: Cape Reinga til Stirling Point

Info: www.teararoa.org.nz  


shutterstock 529315513 phot

10. SHIKOKU TEMPLE TREK 

– den japanske Camino

Træd i 1100 år gamle fodspor på denne ældgamle japanske pilgrimsrute, som både byder på natur, kultur og religion. Den japanske tempelrute er en pilgrimsrute mellem 88 templer på øen Shikoku, hvorfor ruten også er kendt som Shikoku 88 eller Shikoku Pilgrimsvandringen.

En vandretur mellem de 88 templer på Shikoku giver et indblik i landets religion, arkitektur, kultur, historie og natur på en ø, hvor tempoet er lidt lavere end i de store og ultramoderne byer, man også finder i Japan; her er bjergrigt, naturskønt og en mere landlig atmosfære.

Længde: 1100 km / minimum 6 uger

Sæson: Forår (midt marts til slut maj) eller efterår (midt september – midt november).

Start- og slutpunkt: Da det er en cirkelformet rute, kan man starte hvor som helst på ruten. Mange vælger dog at starte ved Ryōzenji (Temple 1) og følge ruten med uret og templernes nummerering.

Info: www.shikokuhenrotrail.com 


shutterstock 524665195 gevi

11. VIA ALPINA 

– gennem Alperne til fods

Via Alpina består af et netværk af fem formidable bjergvandreruter, hvoraf den røde rute på 2700 kilometer og 162 etaper er den længste. Den går gennem Italien, Slovenien, Østrig, Tyskland, Lichtenstein, Schweiz, Frankrig og Monaco. Via Alpina er Europas store langdistancebjergvandrerute, og som vandrer bevæger man sig igennem hele Alpemassivet fra øst til vest, fra hav til hav.

Få andre bjergruter kan hamle op med dette, og de godt 180.000 højdemeter kræver da også bjergben lidt ud over det sædvanlige. Begiver du dig ud på Via Alpina, skal du være lidt af en bjergged, men så kan du også se frem til at tilbringe hele den snefrie sommersæson i Alperne.

Længde: 2700 km / 162 etaper

Sæson: Start i maj/juni og afslut inden oktober, hvor sneen gør vandring svær. 

Start- og slutpunkt: Trieste (Italien) til Monaco.

Info: www.via-alpina.org

Andre spændende artikler


På langtur gennem fire norske fjeldområder

På langtur gennem fire norske fjeldområder

Gletschervandring i Norge

Gletschervandring i Norge

Historiske vandrerute i Norge

Historiske vandrerute i Norge

Log ind