12 Tips til fjeldturen

Mæt, varm, tør

Det kræver forberedelse at tage på fjeldet med fuld oppakning i flere dage. Ikke mindst skal du have styr på, hvordan du holder dig mæt, varm og tør.

thumb_IMG_5343_1024.jpg
Skrevet af: Mette Mortensen
Opdateret den 09. okt 2021

Det kræver forberedelse at tage på fjeldet med fuld oppakning i flere dage. Ikke mindst skal du have styr på, hvordan du holder dig mæt, varm og tør.


Mæt

Mad og drikke er det brændstof, vores kroppe skal have for at kunne bevæge sig og fungere godt på tur. Størstedelen af den vægt, vi bærer i rygsækken på fjeldet, er vores medbragte mad, og jo længere tid, du skal være af sted, des mere påpasselig bør du være i forhold til vægten af din mad. Der er nemlig en klar sammenhæng mellem energiforbrug og vægt i rygsækken

  • Spis sund og næringsrig mad i løbet af dagen. Fordel dit madindtag på tre hovedmåltider og to til tre mellemmåltider.
  • Kend dit energiforbrug per dag ved fysisk aktivitet. På den måde kan du sikre dig, at du har mad nok med til at dække dit daglige energiforbrug. Der er flere måder at beregne dit energiforbrug på. På www.motion-online.dk og www.teamdanmark.dk kan du eksempelvis finde energiberegnere.
  • Medbring tørret mad. Sørg for, at så meget af det mad, du medbringer på tur, indeholder så lidt vand som muligt. Du kan enten købe tørret mad i diverse friluftsbutikker, eller du kan tørre din mad selv.
  • Gennemsnitlig vægt af mad per dagsration. Vægten af mad per dag bør ligge mellem 1/2 kilo til 1 kilo, afhængig af dit energibehov.
  • Drik rigeligt med vand. Kroppen har brug for vand for at fungere optimalt, da for lidt vand på lang sigt fører til dehydrering. De første symptomer på dehydrering er hovedpine, træthed, mangel på appetit og svimmelhed.

 

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

thumb IMG 5345 1024

Varm

At holde sig varm på tur er altid en balancegang og kræver løbende regulering af beklædningen. Det er ikke sjovt at fryse hverken om sommeren eller vinteren.

  • Tag ikke for meget tøj med og heller ikke for lidt. I hovedtræk er det tøj, du bør tage med på tur, altid et udtryk for, at hvis du tager det hele på, på én gang, så kan du klare dig i den værst tænkelige situation. Pakker du på den måde, undgår du at skulle bære på tøj, du ikke får brug for.
  • Før du går af sted. En god regel er, at du helst skal have det lidt for koldt, inden du begynder at vandre og godt varmt i pauserne. Tag derfor et lag af, inden du tager rygsækken på og begiver dig af sted. Derved undgår du at blive unødig våd af sved. Sørg for at lægge det ekstra lag, så det er nemt at komme til, når du holder pause.
  • Før du går i seng. Sørg for, at du er både mæt, varm og tør, inden du kravler i soveposen. Derved giver du dig selv de bedste betingelser for en god nat. Dernæst skal du selvfølgelig sikre dig, at dit sovegrej og nattøj er tilpasset den aktuelle temperatur, så du ikke bliver for kold eller varm i løbet af natten.
  • Brug hue. Fakta er, at ved en temperatur på minus fem grader forsvinder cirka 50 % af kropsvarmen via dit hoved. Derfor er det vigtigt at beskytte sit hoved mod kulde. Har man det derimod for varmt, er det en let måde at komme af med varmen på.

thumb IMG 5376 1024

Tør

Når man dyrker friluftsliv, bliver kroppen typisk kølet ned, hvis ens tøj er fugtigt og vådt. Fugten kommer enten indefra, hvis man sveder, eller udefra hvis det for eksempel regner eller sner. Du kan minimere risikoen for at blive våd og kold ved at sørge for at ventilere eller isolere kroppen korrekt i forhold til vejr og temperatur. Det kræver blot, at du er påklædt efter tre-lagsprincippet.

  • Brug ’lag-på-lag princippet’: Brug et svedtransporterende inderlag til at holde kroppen tør og varm med, et mellemlag til at isolere med og et yderlag til at beskytte mod vejr og vind.
  • Tørring af støvler og tøj undervejs. Dit tøj tørrer langt hurtigere på kroppen end på en tørresnor. Har du derfor mulighed for at ’gå det våde tøj tørt’ er det langt bedre end at tage det våde tøj af og skifte til nyt, tørt tøj. Det er dog lige så vigtigt, at du ikke bliver alt for kold undervejs, så det er en vurdering af, hvor vådt dit tøj er, og hvor lang tid det vil tage at tørre det.
  • Brug tid på at holde dit udstyr tørt. Kryb i læ, hvis det regner for meget, og hvis du har mulighed for det. Juster din beklædning, når der er behov for det. Tag dine inderste lag med i soveposen om natten, så det er tørt til næste dags vandring. Vær opmærksom på ikke at tage for meget med i soveposen, da du ikke selv må blive kold om natten.

thumb IMG 5272 1024

Tag med på kursus

Er du blevet nysgerrig på at lære mere om at færdes på fjeldet, så er Opdag Verdens basiskursus i fjeldvandring noget for dig. Du vil lære om orientering, sikkerhed, gruppedynamik, udstyr, ’mæt, varm og tør’, vandreteknikker og de 9 fjeldregler.

Du vil få styr på dine kompetencer og det udstyr, det kræver at være på tur. Vi tager udgangspunkt i, at du har en vis erfaring i at vandre i de hjemlige egne, og at du har prøvet at overnatte ude.

Du har dog måske aldrig selv været på tur i fjeldet over flere dage, eller måske er det bare meget længe siden, du sidst var af sted. Se programmet samt hvornår det næste kursus bliver afholdt på www.opdagverden.dk/ture/fjeldkursus-i-norge 

Andre spændende artikler


Soveposer til tre sæsoner

Soveposer til tre sæsoner

3500 km på Appalachian Trail

3500 km på Appalachian Trail

Jämtlandstrekanten i Sverige

Jämtlandstrekanten i Sverige

Log ind