Vil du tage bedre billeder med mobilen på tur? Vi har taget mobilen med på tur og kommer her med 15 råd til at få fine skud med hjem – uanset hvilken mobil du bruger.
Vil du tage bedre billeder med mobilen på tur? Vi har taget mobilen med på tur og kommer her med 15 råd til at få fine skud med hjem – uanset hvilken mobil du bruger.
1. Puds kameralinsen: Mobilen ryger op og ned ad lommen igen og igen, og er der fedt, fugt eller fnuller på linsen, får du fade, slørede billeder, der er lige til skraldespanden. Puds linsen ofte.
2. Læg mobilen på langs: Langt det meste af tiden fungerer det bedst at tage turbilleder i bredformat. På den made får man mest af landskabet med, og det giver oftest det mest harmoniske billede. Det fungerer også langt bedre, hvis du vil vise billederne på din computer eller tv, hvor højformat billeder fylder en mindre del af skærmen.
3. Drop mobilflashen: I langt de fleste tilfælde kaster den et iskoldt, stemningsforladt lys på dit motiv. Brug i stedet naturlige lyskilder. Og acceptér, at der bare er billeder, du har meget svært ved at tage med din mobil, men hvor du må have et rigtigt kamera frem.
4. Skyd med volumenknappen: Ved at bruge volumenknappen i stedet for at trykke på skærmen kan du ofte holde mobilen mere roligt og stabil, når du tager dit billede. Det minimerer risikoen for rystede, slørede og uskarpe billeder. Du kan for øvrigt også bruge volumenknappen på høretelefoner – en smart detalje, hvis du har sat din telefon på et lille stativ.
Læs denne artikel
OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
På billedet her er der brugt manuel fokus på blomsterne, som giver dybdeskarpheden, hvor blomsterne er i fokus, og min søn er sløret.
5. Indstil fokus manuelt: Mobilkameraer har autofokus, så umiddelbart er der intet at bekymre sig om. Et motiv kan dog få vidt forskellige udtryk, alt efter hvor du lægger fokus. Det gør du nemt ved at klikke på skærmen, der hvor du vil have, fokus skal være. Holder du fingeren på skærmen i et kort sekund, vil de fleste mobilkameraer tilmed låse fokus. Herefter kan du bevæge kameraet og komponere dit billede, uden at fokus ændrer sig. Har du en forgrund tæt på og en baggrund længere væk på dit billede, bliver resultatet vidt forskelligt, alt efter hvad du fokuserer på.
6. Brug fødderne – ikke zoomen: Der kommer meget sjældent noget godt ud af at bruge zoomen på din mobil. Glem den og gå i stedet tættere på dit motiv. Det giver i langt de fleste tilfælde et bedre billede. Måske du tilmed opdager en bedre vinkel. Finder en mere spændende forgrund. Ser detaljer, du ikke så på afstand. Og du kan altid beskære billedet med en billedbehandlingsapp senere. Det giver mere fleksibilitet og frihed til at komponere billedet, som du vil i fred og ro.
7. Find den gode historie: Med et kamera ved hånden til alle tider og et ubegrænset antal skud til rådighed er det nemt hurtigt at fyre billeder af. Tag den i stedet med ro. Overvej, hvad du vil fortælle. Vil du vise, at man føler sig lille i de store landskaber, så lad dig sakke bagud og vent til en anden person står på et højdedrag eller en bakketop.
Forgrund & Det gyldne snit. Ved at træde et skridt tilbage og få lidt træer ind i forgrunden, får man en fornemmelse af skoven, vi vandrer gennem. Samtidig er vandrerne placeret efter princippet om Det gyldne snit.
8. Brug forgrunden: Et billede bliver ofte langt bedre og fortæller en bedre historie, om landskaberne du befinder dig i, hvis du finder en forgrund. I stedet for at tage et billede af en vandrer lige for fra eller bag fra på stien, så prøv at træde lidt væk fra stien. Tag billedet ud mellem træerne, stien slynger sig igennem. Sæt dig på hug og hav blomster eller planter i forgrunden. Det skaber mere nærværende billeder, der giver en større oplevelse af at være til stede.
9. Brug dybdeskarpheden: Det samme motiv kan have vidt forskellige udtryk, alt efter hvor du lægger fokus. Du kan nemt eksperimentere med dybdeskarpheden ved at finde et motiv med en forgrund (f.eks. nogle blomster) og en baggrund (f.eks. en vandrer på stien). Prøv at indstille fokus først på forgrunden og derefter på baggrunden. Det giver to vidt forskellige udtryk, der begge kan fungere rigtig fint.
10. Find spændende vinkler: Læg dig fladt på maven. Kravl op i et træ. Dyk ind i et buskads. Jo mere du eksperimenterer med spændende, anderledes vinkler, jo mere forskellige billeder får du. Det er samtidig med til at give større nærhed i billederne og fortælle flere historier om landskaberne, du er i. Tag et billede, hvor du holder mobilen to centimeter over jorden, når din vandremakker går forbi. Hold den helt ned skovsøen, når de andre tager en dukkert.
Anderledes vinkler. Leg med anderledes vinkler. Placer kameraet lige over jorden eller vandet. Eller kravl op på en skråning eller i et træ, når andre vandrer forbi.
11. Husk mennesker i landskaberne: Det er enormt svært at tage billeder af rene landskabsbilleder. Det kræver ofte rigtig meget af fotografens tekniske kunnen, og ofte bliver et billede bedre med et menneske på det. Det gør, at man kan fornemme dimensionerne i landskaberne. Fortæller en historie. Skaber identifikation (og drømme). Er du alene på tur, så sørg for at tage et lille stativ med, så du kan sætte dit kamera op og få dig selv med i billedet.
12. Det gyldne snit: Et billede med en vandrer lige midt i billedet er sjældent spændende. På de fleste mobilkameraer kan du slå ’gridlines’ til under kameraindstillinger. Placerer du dit motiv omtrent et af de fire steder, hvor linjerne krydser hinanden, får du en god balance i billedet. Det tvinger dig samtidig til at overveje, hvad det er, du primært vil vise med dit billede.
13. Himmel eller jord? Billeder, hvor horisonten løber præcis midt gennem billedet, fungerer sjældent perfekt. Tænk igen over, hvad du gerne vil vise på dit billede. Er det den forrygende himmel med de dramatiske skyer, så skal den have mest plads i billedet. Her kan du igen bruge din ’gridlines’ og det gyldne snit og f.eks. flugte horisonten med den nederste af de tre tværgående linjer. Er det til gengæld bjergene og dalene, der fortaber sig i horisonten, som du vil fange, så er det til gengæld her, du skal lægge dit fokus ved at give det mere plads.
14. Ro på: Tag dig tid til at tjekke dit motiv, inden du klikker. Er der noget, der forstyrrer billedet? En vandrer, der står med ryggen til eller rumpen i vejret ude i kanten af billedet? Er der for meget ’spildplads’ i forgrunden? For meget himmel? Har du overvejet det gyldne snit? Lad øjnene glide rundt i alle hjørner af skærmen. Har du fanget det, du gerne vil? Er kompositionen i orden? Ligger fokus rigtigt? Med lidt træning tager det kun et ekstra sekund eller to – og du får et meget bedre billede.
15. Rediger billederne: Et billedes endelige udtryk kan blive langt skarpere ved at lave et par simple justeringer i en app til billedbehandling. Giv f.eks. billederne lidt mere kontrast og lidt mere farve, hvis de er blevet lidt flade i det. Overvej også om billedet kan blive bedre, hvis du beskærer det en smule. Er horisonten blevet skæv, kan du også rette op på det. Du kan f.eks. bruge den gratis app Snapseed, som er simpel at bruge og giver virkelig fine resultater.
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS
Få Opdag Verdens nyhedsbrev "E-posten" med inspiration, turtips, viden og de seneste udstyrstest. Info om aktiviteter, foredrag og ture med Opdag Verden.