3 nationalparkture i USA

Amerikas bedste idé

shutterstock_196365863-cadl.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 24. jan 2018
Læst af: 9722

I år er det 100 år siden, den amerikanske nationalparkservice blev grundlagt. Nationalparkerne er blevet kaldt USA’s bedste ide, og når man begiver sig ud i dem, giver det mening. Vi fejrer 100-året med et kort kig tilbage og tre forslag til formidable nationalparkture i det amerikanske.

Midt under den Amerikanske Borgerkrig, i 1864, underskrev Abraham Lincoln et lovforslag, der var uden sidestykke i verdenshistorien: Et område på over 155 km² i Yosemite Valley, der var blevet ’opdaget’ blot 13 år forinden, og Mariposa Grove, der var hjemsted for de gigantiske sequoia-træer, skulle overdrages til den californiske stat.

Den skulle sikre, at det blev beskyttet til offentlig brug og rekreation. Her skulle ikke bygges. Naturen skulle blot bevares. Det var en radikal ide. En ide om, at de utrolige naturområder i USA skulle være tilgængelige for den brede befolkning og ikke blot for de få privilegerede.

Aldrig tidligere var et stykke land blevet fredet med det eneste formål at bevare det på grund af dets naturlige skønhed.

For fantastisk til at være sandt
Store dele af specielt det vestlige USA var stadig uudforsket land. Vilde naturområder med høje bjergkæder, hede ørkener, fugtige regnskove, fejende vidder, labyrintiske kløfter, fossende floder, blanke søer og himmelstormende vulkaner.

Og som flere og flere drev mod vest, blev nye ubegribelige landskaber opdaget. Siden begyndelsen af århundredet havde der floreret historier om et fantastisk, surrealistisk område i den nordvestlige del af det vilde Wyomingterritorium.

Et landskab med farverige kløfter, boblende mudderpøle og forrygende gejsere. Et område, hvor bisoner græssede på idylliske grønne enge, bjørne strejfede, ulve jagede, bævere byggede dæmninger og ørne svævede.

Den generelle holdning var dog, at området var en myte. Det lød for fantastisk til at være sandt. I 1869 afslog en række magasiner således at trykke en førstehåndsberetning fra området, men året efter fandt en ekspedition med mere indflydelsesrige mænd dog beviser for, at stedet eksisterede.

De var redet ind i Yellowstone, der snart skulle blive USA’s – og verdens – første nationalpark. For mens Yosemite blev administreret af styret i Californien, var det den føderale stat, der skulle sørge for, at Yellowstone blev beskyttet. Verdens første nationalpark blev født den 1. marts 1872.

340.000 km²
Yellowstone blev startskuddet til en lang række nationalparker strøet ud over det ganske USA. Den 25. august 1916 blev The National Park Service oprettet, og i dag, 100 år senere, er det stadig dem, der administrerer landets nationalparker, som der stadig bliver flere af.

Den nyeste nationalpark er den lille, fine Pinnacles National Park i Californien. Den udgør nationalpark nummer 59 i USA. Tilsammen dækker nationalparkerne svimlende 340.000 km² amerikansk jord. Den perfekte legeplads.


MERE INFO

www.nps.gov finder du masser af information om samtlige USA’s nationalparker. Du kan også læse mere om de amerikanske nationalparkers historie på www.pbs.org/nationalparks/history.ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

shutterstock 111094187 Galy

Nationalparktur 1: DET KOLOSSALE NORDVEST

Alpine lækkerier, frodige skove, snedækkede vulkaner, bjørne, bisoner, gejsere. Det nordvestlige USA lokker med natur og dyreliv i uforglemmelige nationalparker.

1. NORTH CASCADES NATIONAL PARK:
Alpine bjerglandskaber i tonsvis og et virvar af muligheder for at sammensætte længere vandreture ud i bjergene. Skal den stå på vildmark, så prøv f.eks. kræfter med det varierede og ganske krævende Copper Ridge / Chilliwack River Loop, der fører dig op på udsatte bjergkamme, langs brusende lakseelve og gennem dyb urskov.

shutterstock 259741637 Galy

2. GLACIER NATIONAL PARK:
En nordvestlig klassiker. Her i Montana er det kun tiden, du har til rådighed, der sætter grænser. Parken er den del af et fredet naturområde på størrelse med Danmark med mere end 1200 km afmærkede stier. Har du bjørneangst, så hold dig dog væk: her i bjergene flakker grizzly-bjørnen stadig omkring.

shutterstock 113441173 Lor

3. YELLOWSTONE NATIONAL PARK:
Hvad er der at sige? Det bliver vel dårligt mere ikonisk: verdens første nationalpark. Gejsere, boblende mudderpøle og psykedeliske vandhuller. Bisoner, bjørne, ulve, pumaer, rødlos, jærv, tykhornsfår, ørne. Og, nå ja, 2100 km vandrestier.

shutterstock 164180516 f11p

4. GRAND TETON NATIONAL PARK:
De forrevne, formidable tinder i The Grand Tetons skyder voldsomt i vejret fra en bred dal, hvor bisoner græsser, og Snake River snor sig. Her er konstante udsigter, hvad enten man holder sig til kortere, lettere ture blandt søer ved foden af bjergene eller man begiver sig op i slugterne og dalene på de stejle skråninger.

shutterstock 110323070 tush

5. MOUNT RAINIER NATIONAL PARK:
4392 meter høje Mt. Rainer er på alle måder et bæst af et bjerg. Her er tale om en aktiv vulkan, og oven i købet den med de fleste gletsjere i USA’s nedre 48 stater. Seks store floder udspringer fra bjerget. Under det ligger alpine blomsterenge – og et væld af vandrestier. Selvom man måske ikke er blandt de hårde, der begiver sig mod toppen, skal man nok blive udfordret: hvilken sti skal man vælge?

shutterstock 93808600 Galyn

6. OLYMPIC NATIONAL PARK:
Washington State er notorisk våd, og i nationalparken på halvøen tæt på Seattle finder man vandring i tempereret regnskov blandt floder, mos og bregner. Man finder også vandring på blomsterenge halvanden kilometer over havets overflade og under sneklædte toppe. Man finder stier langs havets øde strande og klippefyldte kyster.


Nationalparktur 2: DET SURREALISTISKE CENTER

Midt i USA ligger Colorado og Utah med en række ikoniske nationalparker, der tilsammen danner en perlekæde af surrealistiske, bjergtagende, glohede, sanseudfordrende, spektakulære scenerier med et uudtømmeligt antal vandrestier.

shutterstock 233458753 Galy

1. ROCKY MOUNTAIN NATIONAL PARK:
Det bedste af Rocky Mountains. Her er en række toppe på over 4000 meter og mere end 500 kilometer vandrestier. Her er kortere halv- eller heldagsture med hurtig adgang til vandfald og blanke bjergsøer under lodrette klippevægge; her er mulighed for at vandre højt op over trægrænsen og krydse hele parken i løbet af tre dage; her er udsigt til at bestige kolossen Longs Peak via den berømte Keyhole Route.

shutterstock 127063136 tush

2. ARCHES NATIONAL PARK:
I Arches National Park står klipperne i brændt orange, og naturlige klippebuer præger et åbent ørkenlandskab. Bag det rejser de ofte snedækkede bjerge i bjergekæden La Sal sig. Vandreturene i parken er primært kortere ture, hvor man lynhurtigt er blandt forunderlige formationer. Sæt en halv dag af til klassikerruten til Delicate Arch.

shutterstock 175118963 f11p

 

3. CANYONLANDS NATIONAL PARK:
Dimensionerne i Canyonlands er ubegribelige. Nok er kløfterne ikke så dybe som i Grand Canyon, men det labyrintiske virvar spreder sig til gengæld i det uendelige. Her er der mulighed for at afprøve sig selv under ekstreme forhold i ørkenvildnisset. Prøv f.eks. kræfter med den barske 30 kilometer lange tur til Lower Red Lake canyon i The Needles eller tag en dagstur ned fra plateauet Island In The Sky.

shutterstock 129386141 Malg

4. CAPITOL REEF NATIONAL PARK:
En mindre og ret overskuelig park, som de fleste drøner lige igennem. Stopper man, finder man mastodontiske dinosaurlandskaber, vandreture i smalle, stejle slot canyons, en af de fineste campingpladser på hele turen og oldgamle indianske petroglyffer på klippesider.

shutterstock 141545098 Jerr

5. BRYCE CANYON NATIONAL PARK:
Der er ikke noget, der minder om Bryce. Det gyldenorange, naturlige amfiteater tager pusten fra de fleste, og heldigvis har de fleste nok i blot at skue ned over herligheden. Begiver man sig ned på et par af halvdagsturene, kommer man dog helt ind under og ned mellem klippespirene, hoodoo’erne, og man har det meste for sig selv.

shutterstock 357767606 Galy

6. ZION NATIONAL PARK:
Den sveddryppende vandretur til toppen af Eagle’s Landing små 500 meter over dalbunden; den klassiske tur ind i The Narrows, hvor man vandrer i floden ind i en smal klippekløft for enden af dalen; korte ture til foden af overvældende vandfald og forfriskende vandhuller. Zion er en nationalparkklassiker i sværvægtsklassen. Her går naturen amok.

shutterstock 131869148 Galy

7. GRAND CANYON NATIONAL PARK:
Et af de bedste eksempler på at man i amerikanske nationalparker ofte kun skal få skridt væk fra udsigtspunkter og parkeringspladser, før man har det meste for sig selv. Udsigten fra kanten af kløften er formidabel, men det er først, når man begiver sig ned ad stier som South Kaibab Trail, dimensionerne begynder at synke ind. Det optimale er selvfølgelig at vandre hele vejen til Coloradoflodens rødbrune, fossende vande i bunden og slå teltet op.

shutterstock 45717844 Zack

8. MESA VERDE NATIONAL PARK:
En lille, ofte overset park gemt væk i det sydvestlige hjørne af Colorado. Her er fine halv- og heldagsture, men den sande attraktion er de særdeles velbevarede klippelandsbyer, anasazi-folket byggede i 1200-tallet og senere forlod af ukendte årsager.

shutterstock 164180516 f11p

9. GREAT SAND DUNES NATIONAL PARK:
Endnu en overset, men forrygende spektakulær, park i Colorado. Begiv dig ud i Nordamerikas højeste sandklitter og slå teltet op i sandet under en stjernehimmel, der omslutter dig som en halvkuppel. Brug derefter et par dage på stierne i de alpine landskaber i små 4000 meters højde. Nyd at have det stort set for sig selv.

INFO
Transport: Flyv retur til Denver, Colorado fra ca. 5000 kr.
Rute: 2800 km.Nationalparktur 3: DE CALIFORNISKE LÆKKERIER


shutterstock 221462002 welc

1. REDWOODS NATIONAL PARK:
Når man vandrer ind mellem 2000 år gamle træer, der skyder mere end 100 meter i vejret, sænker stilheden sig. Støv flimrer i de solstråler, der når ned til dig. Det går op for dig, at der er to slags skove: redwoodskove og alle de andre. De fleste vandreture er kortere, men snyd ikke dig selv for en nat mellem giganterne i teltet.

shutterstock 153241271 koji

2. LASSEN VOLCANIC NATIONAL PARK: *
Lassen Peaks vulkanske top udgør centeret i den lidt oversete nationalpark, og ingen tur til parken er komplet uden en tur til toppen. Herfra skuer man ned over det nøgne bjerg, de skovklædte vulkankanter og et træfuldt bakkelandskab så langt øjet rækker. En anden mulighed er at drage ud på den del af Pacific Crest Trail, der passerer gennem parken; en tur på omtrent 30 kilometer.

shutterstock 375472996 shaf

3. YOSEMITE NATIONAL PARK:
En national favorit. Og med god grund! Hvad enten du vandrer i dalen med nakken bøjet og øjnene stirrende på de grå klipper, der rejser sig 800 meter lodret, begiver dig ud på klassiske dagsture til toppen af Yosemite Falls, Nevada Falls eller Half Dome, eller du pakker rygsækken til adskillige dage på John Muir Trail, så skuffer Yosemite ikke. Parken er intet mindre end formidabel.

shutterstock 94624861 Sierr

4. SEQUOIA & KINGS CANYON NATIONAL PARK:
De to sammenhængende parker bliver ofte overset på bekostning af Yosemite. Det er en fejl, du ikke bør begå. Oplev ensom vandring i alpine landskaber, mellem gigantiske træer, ud over utrolige vidder og det ofte uden en sjæl i nærheden. Som det er tilfældet med mange af nationalparkerne i artiklen her, kan du tilpasse fra halvdagsture til ugelange ture.

Andre spændende artikler


USA’s mindst besøgte nationalparker

USA’s mindst besøgte nationalparker

USA’s mest ensomme nationalparker

USA’s mest ensomme nationalparker

83-årig slår rekord på Appalachian Trail

83-årig slår rekord på Appalachian Trail

Log ind