Nicolai Bangsgaard har vandret mere end 6.000 kilometer på stier i 30 forskellige lande samt cyklet jorden rundt. Her svarer han på fem hurtige spørgsmål om at opleve særligt Sydeuropa til fods.
Nicolai Bangsgaard har vandret mere end 6.000 kilometer på stier i 30 forskellige lande samt cyklet jorden rundt. Her svarer han på fem hurtige spørgsmål om at opleve særligt Sydeuropa til fods.
Du har gået et væld af vandreruter i Sydeuropa og på Middelhavsøer. Hvad skal en god vandrerute kunne – og hvordan finder du ruterne?
For mig skal en god vandrerute gerne have en vis længde (gerne fra ca. 150 km og op), så man får mulighed for:
1) at komme væk fra alfarvej/ud i bjergene/ud på sporene.
2) at finde naturens og sin egen rytme, hvilket for mig gerne tager et par dage. Derudover holder jeg naturligvis af naturmæssig, topografisk afveksling og elsker både at vandre i bjerge og langs kyster. Kystnære områder, hvor land og hav mødes, finder jeg særligt fascinerende, hvorfor mange Middelhavsøer for mig tilbyder superlækre vandremuligheder.
At en vandrerute er markeret, f.eks. med de klassiske rød-hvide GR-markeringer, har en klar start- og slutdestination, tilbyder skønne wildcamp-muligheder (om det officielt er tilladt eller ej), at man kan få forsyninger (drikkevand og mad) undervejs og med jævne mellemrum, at vejret arter sig, er naturligvis alle ting, der kan være med til at definere en god vandrerute.
Jeg finder typisk ruterne ved almindelig research på nettet, i vandrebøger (forlaget Cicerone er et godt sted at starte), ved at kigge på mobilkort med indtegnede vandreruter (Mapy.cz er én af mine foretrukne) og ved generelt at forholde mig nysgerrigt og opsøgende i forhold til potentielle vandreruter. Nogle gange designer jeg også hjemmefra løst min egen vandrerejse, køber en flybillet til destinationen og freestyler så herfra. Det er der gennem tiden kommet nogle – i al beskedenhed – helt fantastiske vandreeventyr ud af.
Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner
Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Hvad er et par stykker udstyr, du aldrig tager af sted uden?
1. Min mobiltelefon er uden tvivl – no surprise – det mest brugbare og uundværlige stykke udstyr, jeg har med og ikke har lyst til at undvære.
2. På det seneste er jeg blevet meget glad for at vandre med vandrestave, hvis vandringen foregår i bjergrige egne på udfordrende klippestier.
3. Min perfektformede no-name ske i rustfrit stål, som jeg har haft med mig på alle rejser siden 2001, og som (ofte) er det eneste 'køkkenredskab', jeg har med.
4. Fordi jeg oftest foretrækker friheden ved wildcamping frem for hotelovernatning, er mit campingudstyr (telt, liggeunderlag, sovepose) selvfølgelig af største vigtighed. Jeg forfiner og udvikler løbende dette udstyr og prioriterer lav vægt, holdbarhed og styrke samt komfort.
Hvordan overnatter du på dine ture – og hvordan finder du stederne?
Jeg overnatter oftest i mit telt ude i den fri natur. Stederne finder jeg enten tilfældigt ved at lede dér, hvor jeg nu befinder mig, når solen nærmer sig horisonten, eller ved at kigge på mine mobilkort (eller på Google Sat View) for at se, om der er nogle oplagte muligheder. En til to gange om ugen overnatter jeg gerne på hotel/gæstehus/campingplads for bl.a. at oplade mit udstyr (inklusive powerbanks), få vasket tøj og armhuler og måske nyde et måltid mad på en restaurant.
Hvad foretrækker du: at vandre alene eller med andre?
Det kommer meget an på. Jeg har i udgangspunktet ingen klar præference, men vandrer ofte selv, simpelthen fordi folk herhjemme ofte er travle med arbejde, familie og tilværelsens øvrige forpligtelser. Jeg har skabt mig en fri og uafhængig arbejds- og livssituation, hvor jeg stort set kan rejse hele tiden og på alle tider af året - og det forpligter jo.
På min seneste vandrerejse til Tyrkiet (25 dage på The Lycian Way og Saint Paul Trail) var jeg af sted med en god ven, men grundet forskellige tempi, rytmer og vandreerfaring stod han uden drama af efter en uges tid. Nogle af mine bedste vandrerejser i de senere år (bl.a. Korfu, Tenerife/La Gomera og Norditalien) var med min tidligere kæreste, hvilket fungerede optimalt på alle parametre, så, som sagt, så kommer det meget an på...
Hvilken vandrerute ville du anbefale folk, der drømmer om en god uges tid på stierne under forårssolen?
Uh, der er (heldigvis) mange gode muligheder at vælge imellem. Fra hoften:
1. Mallorcas Ruta de Pedra en Sec (aka GR-221) er en skøn, afvekslende og logistisk meget medgørlig rute på ca. 140 kilometer, som jeg har gået flere gange. Den kan evt. kombineres med den mindre kendte GR-222. Eller med en afsluttende badeferie i Port de Pollença.
2. Corfu Trail, der over ca. 170 kilometer går fra syd til nord på den smukke, græske ø. Terrænet er forholdsvist fladt og ruten burde ikke forvolde nogle problemer af logistisk art.
3. Skotlands West Highland Way (154 km) kunne også være et bud på en uges smuk forårsvandring. Forvent dog køligere, blandet vejr i de tidlige forårsmåneder eller vent til maj-juni. Forlaget Cicerone laver gode, detaljerede vandrebøger til disse tre ruter. Ellers kan man downloade offline-kort på Mapy.cz, hvilket i princippet er alt, man har brug for – udover naturligvis en pakket rygsæk, tilgået fodtøj og en masse vandrelyst!
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS