Det her er den sidste artikel i Opdag Verdens fotoserie, hvor vi det seneste år har haft fotografen Casper Tybjerg til at komme med gode råde og eksperttips til at tage bedre rejsebilleder. Som afslutning på serien har vi bedt Casper om at dykke ned blandt sine 250.000 pletskud og finde nogle af sine bedste rejsebilleder frem. Nyd her otte af billederne – og få historierne bag dem.
Det her er den sidste artikel i Opdag Verdens fotoserie, hvor vi det seneste år har haft fotografen Casper Tybjerg til at komme med gode råde og eksperttips til at tage bedre rejsebilleder. Som afslutning på serien har vi bedt Casper om at dykke ned blandt sine 250.000 pletskud og finde nogle af sine bedste rejsebilleder frem. Nyd her otte af billederne – og få historierne bag dem.
Jeg har pt. omkring 250.000 gode billeder i mit personlige arkiv. Så da på Opdag Verden bad mig finde nogle af de bedste frem, var jeg nødt til at sætte en række kriterier op for, hvad et godt billede er, for at finde frem til de otte billeder på de følgende sider.
For mig er godt billede, et billede der vil noget, har et godt blikfang, og som fortæller en historie. Det skal helst have et soleklart budskab, og det må meget gerne suppleres med små detaljer, som kun opmærksomme tilskuere opdager.
Det kan også være billeder af hændelser, der har haft stor betydning for min rejse, eller situationer, som kun har eksisteret i et splitsekund, og som det på grund Af enten held eller forstand er lykkes at fange med kameraet.
Billederne skal desuden være teknisk i orden, når det kommer til fokus, farver og lys, men over alt andet skal de give en god fornemmelse i maven, når man ser dem. Og det giver de følgende billeder mig.
Solen er tilbage og smelter langsomt rimfrosten af de planter, der vokser omkring vores hytte. Billede stammer fra Mount Kenya og er taget en meget tidlig morgen, hvor solen netop havde bevæget sig op over bjergryggen.
Jeg måtte helt ned at ligge på knæ for at få billedet med hjem. Jeg bevægede ganske forsigtigt rundt med kameraet i forsøget på at fange solens stråler i den store vanddråbe midt i billedet. Det tog lidt tid, men til sidst lykkedes det at finde den helt rette position.
TEKNIKKEN Jeg har anvendt et makroobjektiv og eksponeret billedet skråt nedad for at undgå problemer med det kraftige modlys. Jeg har anvendt en stor blændeåbning for at opnå den ønskede effekt med cirkelrunde spejlinger fra vandråberne i baggrunden. Bemærk, hvordan solens stråler bevæger sig igennem vanddråben. Det er morgenstemning!
Objektiv: 105 mm VR
Blænde: f/4
Lukkertid: 1/125 sek.
ISO: 200
Læs denne artikel
OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Her går det galt for rytteren til et rodeo i Canada. Det går vanvittigt hurtigt, når hesten bliver sluppet løs, og det er virkelig en fotografisk udfordring at følge med. Det handlede først og fremmest om at gennemskue, i hvilken afstand den bedste action foregik.
Da jeg først have fundet en god placering, skød jeg et antal billedserier. Det her motiv er et af de bedste. Rytterens ansigt er sammenbidt, og han ved, at han har tabt. Hatten, som kan ses i nederste højre hjørne, blev kastet af rytteren få sekunder tidligere. Hesten hed for øvrigt Bad Mood.
TEKNIKKEN Det kræver en meget kort lukkertid at fastfryse et motiv som det her. Igen må jeg sige, at jeg er fascineret over kamerateknologien, og at det overhovedet kan lade sig gøre at fange et motiv, der eksisterer så kort tid, som det her er tilfældet.
Objektiv: 300 mm
Blænde: f/2.8
Lukkertid: 1/2000 sek.
ISO: 100
Det blæser helt vanvittigt, og sulen her stammer fra Færøerne, hvor jeg måtte vente rigtig lang tid, før det lykkes at lave det. Først skulle jeg finde ud af, hvor på øen sulerne har deres kolonier. Sulerne er ikke dumme, så det viste sig naturligvis, at de har valgt at bygge reder på de mest utilgængelige steder, der findes.
Det tog flere dage, før jeg gennemskuede, hvordan jeg skulle komme ud til dem, og hvilken tid på dagen, jeg ville have størst chance for at få mit billede. Det lykkedes til sidst, da jeg valgte den strategi, hvor jeg sidder og venter og lader dyrene komme til mig.
TEKNIKKEN Et telezoomobjektiv er en virkelig genial ting i sådan en situation. Efter nogle timers venten kom denne sule bogstaveligt talt susende lige forbi min position, og inden den forsvandt længere op på himlen, nåede jeg at få dette billede. Det var for øvrigt den eneste chance, jeg fik i løbet af de mange dage, og så gælder det om at kunne stole på sit udstyr.
Objektiv: 200-400 mm (240 mm)
Blænde: f/4
Lukkertid: 1/2500 sek.
ISO: 200
Når en mand skal, så skal han! Billedet er taget midt på dagen på en længere vandretur mellem Langtang National Park og Kathmandu i Nepal. De små landsbyer på vejen skilter meget ofte på engelsk for at indbyde trekkere til at overnatte, købe mad eller lignende.
Jeg synes dog, at det var ekstra morsomt, da der blev skiltet i retning af det ’offentlige’ toilet i en landsby. Jeg benyttede toilettet og har aldrig i mit liv, hverken før eller siden, været på et af slagsen, der havde så god en udsigt.
TEKNIKKEN Jeg har anvendt et vidvinkelobjektiv for at få en god balance mellem skiltet i forgrunden, toilettet i midten og dalstrøget i baggrunden. Et af billedets styrker er, at det har en meget stor dybde, hvorved man langt bedre fornemmer dimensionerne i landskabet.
Objektiv: 17-35 mm (på 20 mm)
Blænde: f/8
Lukkertid: 1/125 sek.
ISO: 50 (Fuji Velvia)
Det kan være hårdt at være forælder. Billedet her er taget på Masai Maras sletter i Kenya efter en meget lang køretur. Det sker ikke ofte, at man finder hyæner med hvalpe, og blandt andet derfor var vi glade, da det skete.
Vi brugte lang tid på at snige os tæt på dyrene, og da vi til sidst var så tæt på, at der kunne tages billeder, begyndte vi at vente på, at de opførte sig naturligt. Hyænerne var naturligvis opmærksomme på os, men efter kort tid opførte de sig, som om vi ikke var til stede, og jeg var i stand til at fange denne situation.
TEKNIKKEN Jeg har anvendt et telezoomobjektiv for at indfange motivet. Det er ét blandt rigtig mange billeder af hyænerne, og jeg kan godt lide kontakten mellem ungen og den fuldvoksne hyæne. Man kan tydeligt fornemme, hvor drilagtig den lille hvalp er. Og så kan jeg ikke lade være med at tænke på, at det må være en pestilens at bo i en hule under jorden med sådan et kuld af banditter. Måske er det ikke så underligt, at den voksne hyæne ser en anelse træt ud.
Objektiv: 200-400 mm (på 400 mm)
Blænde: f/4
Lukkertid: 1/500 sekund
ISO: 320
Det kræver både hjelm og nyrebælter at sejle så hurtigt, som båden her gør. Billedet er taget på Middelhavet i forbindelse med det såkaldte Powerboat P1-mesterskab.
Tyve af verdens hurtigste både konkurrerer her i hård sø om, hvem der kan sejle hurtigst. Da der var fem meter høje dønninger på havet den pågældende dag, havde ledelsen sat den tilladte maksimalfart til 150 km/t. Båden på billedet nærmer sig målstregen med netop den fart.
TEKNIKKEN Jeg har anvendt et teleobjektiv og en meget hurtig lukkertid for at indfange det her motiv. Da båden nærmer sig med 150 km/t, bliver der naturligvis stillet meget store krav til kameraudstyret, og ikke mindst min timing.
Båden er frosset fast i luften med 1/4000 sekund. Jeg synes, det er interessant, at et kamera på denne måde kan vise en situation, det menneskelige øje aldrig selv ville kunne opfatte. Bemærk, at selv skruen hænger helt stille.
Objektiv: 70-200 mm (på 180 mm)
Blænde: f/2.8
Lukkertid: 1/4000 sek.
ISO: 200
Lidt generthed er på sin plads, når man skal fotograferes for første gang. Billedet er taget i et lukket, militært kontrolleret område, vi længe havde arbejdet for at få tilladelse til at køre ind i. Formålet var at stifte kontakt med en gruppe beduiner, som lever herinde mere eller mindre afskåret fra omverdenen.
På dette billede har min kammerat, Ben, og jeg netop stiftet den første kontakt med en gruppe beduinbørn. Det er sandsynligvis første gang nogensinde, de bliver fotograferet. I hvert tilfælde reagerede de med stor forundring over at se sig selv bag på vores kameraer. De havde med garanti aldrig før set et digitalkamera.
TEKNIKKEN Jeg har anvendt en vidvinkelzoom i den her situation. Fotograferingen fik kun halvdelen af vores opmærksomhed, imens vi brugte resten af energien på at vinde børnenes tillid. Vi tilbragte nogle timer med dem hver dag, men kørte ud til en teltlejr i nærheden af deres landsby hver eftermiddag for ikke at forstyrre mere end højst nødvendigt.
Objektiv: 24-70 mm (på 27 mm)
Blænde: f/2.8
Lukkertid: 1/4000 sek.
ISO: 200
Kulden har fat i skægget. Billedet er taget en meget tidlig morgen i Finnmarken. Manden på billedet er hundeslædefører i Finnmarksløbet, og den foregående nat ramte temperaturen minus 52 grader. Det er så koldt, at kameraerne må varmes op indendørs, inden man kan fotografere.
Jeg kan godt lide portrættet, fordi det er så tydeligt, hvor kold og hård en nat føreren har haft. Nogle af førerne kunne ikke huske, hvem de var, eller hvor de var. En af dem havde bundet sig selv fast til slæden af angst for at falde af på grund af udmattelse. Det er for øvrigt min koldeste opgave til dato.
TEKNIKKEN Billedet er lavet med et teleobjektiv. Jeg var egentlig i gang med at fotografere slædehunde på dyrlægernes checkpoint, men pludselig så jeg den her meget forfrosne mand komme ind med sit slædehundespand. Jeg havde kun et øjeblik til at lave portrættet, før han fik istapperne ud af skægget, og motivet dermed var væk igen.
Objektiv: 200 mm
Blænde: f/2.0
Lukkertid: 1/1000 sek.
ISO: 400
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS