Danmark er ikke kendt for sine høje bjerge. Derfor vil mange måske stille spørgsmålstegn ved påstanden om, at vi herhjemme faktisk har et ekstremt spændende terræn at boltre os i på mountainbike. Og det er måske også grunden til, at de flestes bekendtskab med den lille fed-hjulede cykel med det flade styr begrænser sig til Eurosports transmissioner af de radikale downhill-events fra alperne og Rocky Mountains.
Danmark er ikke kendt for sine høje bjerge. Derfor vil mange måske stille spørgsmålstegn ved påstanden om, at vi herhjemme faktisk har et ekstremt spændende terræn at boltre os i på mountainbike. Og det er måske også grunden til, at de flestes bekendtskab med den lille fed-hjulede cykel med det flade styr begrænser sig til Eurosports transmissioner af de radikale downhill-events fra alperne og Rocky Mountains.
Det ville dog være synd, hvis disse forestillinger skulle afholde folk fra at opleve de danske skove og naturarealer på den måske sjoveste og mest udfordrende måde - på mountainbiken. Det er nemlig ikke nødvendigvis antallet af højdemeter, som betyder noget, når man skal have det sjovt på mountainbiken. Det kan også være en god blanding af mange og små stier, og dem findes der masser af herhjemme.
I mange lande må man kæmpe med forbud mod at bruge mountainbike i naturen og derfor arbejde med at anlægge særlige mountainbike-baner, idet der ikke findes egnede stier og veje. Den slags problemer har vi ikke i Danmark. Den danske lovgivning giver mulighed for, at vi kan cykle i de fleste skove, og de mange besøgende i skovene gør, at der findes masser af stier. Derfor er det relativt enkelt at begive sig ud i naturen på sin mountainbike og få nogle gode oplevelser.
Men skal vi i fremtiden have glæde af denne næsten ubegrænsede mulighed, er vi nødt til at tage hensyn. Det slider nemlig på naturen, når mange mountainbikere begynder at køre på en bestemt strækning. To gode eksempler på dette er den udfordrende strækning langs Furesøen nord for København og Marselisborgskoven ved Århus, igennem mange år to foretrukne steder blandt lokale mountainbikere. Her er det meget tydeligt at se erosionen på skrænterne og stierne. Ved Furesøen har Københavns Skovdistrikt været nødt til at lukke sporet helt for mountainbikere og i stedet anlægge en grusbelagt sti, så det igen kunne bruges af vandrere og andre brugere. Desværre er der mange mountainbikere, som stadig benytter dette spor.
Læs denne artikel
OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Hvis man tænker sig lidt om, kan man dog relativt nemt undgå en udvikling hen imod amerikanske tilstande, hvor man kun må køre på bestemte spor. Først og fremmest skal man være opmærksom på skovens egne tegn. Om vinteren er det især tydeligt, at der nogle steder - især på skrænter - begynder at komme meget tydelige spor, fordi skoven ikke kan nå at genskabe den vegetation, som normalt holder på jorden. Det bør få mountainbikere til at opsøge mindre anvendte områder, og hvis man kombinerer denne opmærksomhed med at overholde reglerne om kun at køre på stier og veje, så bliver der ikke noget problem.
Forelsker man sig i et bestemt område, er det altid en god ide at finde ud af, om der er nogle forbud eller henstillinger for cykling. Grundlæggende må man cykle på alle belagte stier (grus, sten, asfalt m.m.) i alle skove. I statsskovene må man yderligere cykle på ubelagte og mindre stier - altså singletracks. Dog skal man stadig holde sig fra fx dyreveksler og tilfældige spor, og især skal man lade være med at lave nye stier både i privat- og statsskove. Det er desuden altid en god idé at kontakte skovdistriktet og høre, om der skulle være nogle bestemte områder, som man ikke må cykle i, samt om de har kort med stier og vandreture i området. Skov- og Naturstyrelsen kan hjælpe dig med oplysninger om præcis den skov, du vil køre i.
Selvom der er mange gode stier i de fleste danske skove, er det ikke altid nemt at finde de bedste områder de første gange, man er ude. Det er klart en fordel at have en lokal guide til at vise de fede steder frem, så derfor er det en virkelig god ting at snakke med den lokale mountainbike klub eller endnu bedre - køre nogle ture med dem. De fleste klubber vil meget gerne have folk med, også selv om man ikke lover at melde sig ind. Klubberne kræver normalt blot, at man bruger hjelm, og at man kan finde ud af at træde i pedalerne.
Gode steder for mountainbike
I det følgende præsenteres fire af de mest attraktive områder. Desuden finder du en oversigt over samtlige mountainbikeklubber i Danmark. Kort over de nedenstående område kan fås ved henvendelse til Skov- og Naturstyrelsen på tlf. 39 47 20 00 eller på www.sns.dk.
Skovarealerne nord for København
Lokal klub: Dansk Mountainbike Klub, www.mtb.dk
Hareskovene og Jonstrupvang: Terrænet er en kombination af større stisystemer og en del singletracks. Et spændende terræn, hvis man udforsker det lidt.
Geels skov, Ravnholm og Rude Skov: De to førstnævnte er stærk kuperede med et tæt forgrenet net af singletracks (men med mange brugere). Rude Skov har lidt færre stier, men er helt klart værd at udforske.
Bornholm
Lokal klub: Bornholm Cycle Club - tlf. 56 49 72 16
Kystsporet fra Rønne til Hammeren: Et meget spændende spor, som starter med anlagte stier, der lige så stille snævrer sig ind til meget teknisk vanskelige singletracks, når man kommer op imod Hammerknuden.
Paradisbakkerne: Ekstremt udfordrende singletrack! Massere af klipper og rødder.
Silkeborg og omegn
Lokal klub: Midtjyllands Mountainbike Club - tlf. 86 84 64 27
Eksempelvis fra Silkeborg og ned imod Himmelbjerget: Her er der et veludbygget stisystem, som slynger sig langs søerne. Sørg hele tiden for at holde dig relativt tæt på søerne, så fanger du nemt de små og sjove stier. Et stærkt kuperet og meget smukt terræn.
Århus
Lokal klub: Århus Mountainbike Klub - tlf. 86 25 33 45 eller www.aarhusmtb.dk
Omkring Århus er der særlig godt i Marselisborgskoven. Kendt for masser af små sjove stier, hvor især “Singeltracken”, som var en del af MTB-DM i 1999, er en tur værd. Man skal dog være opmærksom på, at nogle stier ikke er tilladte for mountainbikere. Også skovene omkring Vilhemsborg lidt syd for byen er udfordrende og med masser af stier op og ned af skrænterne.
Andre mountainbikeklubber
Hørsholm Mountainbike Klub - tlf. 40 52 42 23 eller http://users.cybercity.dk/~ccc22567/
Mountainbike Club Vejle - tlf. 75 83 71 88 eller www.vmtbk.dk
Odense Mountainbike Klub - tlf. 63 15 09 15 eller www.otk.dk
Roskilde Mountainbike Klub - tlf. 46 35 84 31 eller www.roskilde-mtb.dk
Viborg Mountainbike Klub - tlf. 86 61 11 25 eller www.vmtbk.dk
Artiklen blev bragt i Adventure World (Opdag Verden) nr. 31 i oktober / november 2000
{mosmodule module=Danmark}
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS