Det gode bål

DSC_4110.jpg
Opdateret den 13. jan 2021
Læst af: 15418

Har du fået overtalt vennerne til at bruge hele weekenden på at nørde bålmad, eller skal du hurtigt have varmen efter lidt for mange vandture i kajakken? Eller er det røverhistorier, lommelærken og lejrbålet, der brænder til den lyse morgen, du går og drømmer om? Et bål er ikke bare et bål. Vi har samlet de bedste tips til forskellige typer af bål, hvordan du tænder dem, og hvordan du undgår røg. 


4 overvejelser inden bål

Inden du går i gang med at bygge dit bål, er det en god ide at overveje, hvad bålet skal bruges til:

  1. Skal bålet bruges til madlavning, som varme- eller lyskilde?

  2. Hvor lang tid skal bålet brænde?

  3. Hvor kunne du godt tænke dig at have bålet?

  4. Er der i øvrigt sikkerhedsmæssige forholdsregler, du bør tage?

Tungt og let brænde

Ligesom bål ikke bare er bål, så er brænde heller ikke bare brænde. Overordnet set deler man brænde op i tungt brænde og let brænde.

  • Tungt brænde er eksempelvis bøgetræ og egetræ. Brænde af bøg og eg er tungt, da disse træer vokser langsomt. Det gør, at strukturen i træet bliver meget kompakt, og træet bliver tungt. Tungt træ er velegnet, hvis man gerne vil lave et glødebål eller varme over lang tid, da det har en høj brændværdi. Brændværdi er en betegnelse for, hvor meget brændet varmer. Da der så at sige er masser af træ i et stykke bøg eller eg, holder det altså længe på varmen. Til gengæld producerer de tunge trætyper ikke så meget lys, og det er svært at flække.

  • Let brænde er eksempelvis fra gran og fyr. De træer vokser hurtigere, og har derfor ikke så kompakt en struktur i træet. Det lette brænde futter derfor hurtigere af, og giver ikke så gode gløder. I stedet giver det lys og er mere taknemmeligt at flække. De lette træsorter er også lettere at antænde, og de er derfor gode at bruge i starten af de fleste bål, indtil ilden har taget ordentligt fat.

Der er altså både fordele og ulemper ved de lette og hårde træsorter, men hvis man bruger dem rigtigt, kan man få udnyttet de gode kvaliteter ved begge typer. Birketræ er lidt en mellemting, der både giver varme og lys.

Du må samle brænde til bål i skovbunden. Sørg for, at brændet kommer fra døde træer. På www.skoven-i-skolen.dk kan du se en oversigt over forskellige træsorters brændværdi.


Optænding af bål

Det er ofte selve det at få ilden til at fænge ordentligt, der volder problemer. Men det behøver ikke være svært, hvis bare du gør dit forarbejde godt. For at ilden fænger, behøver den ilt, varme og en stor overflade at kunne brænde på. Derfor skal de materialer, man bruger i starten, være små og let antændelige.

Her kommer birkebark og grankvas ind i billedet. I overfladen af birkebarken findes der nogle let antændelige olier, der gør, at birkebark kan brænde, selvom det er fugtigt.

Skær ikke birkebark af levende træer. I grankvas, som er de helt små og tynde grene nederst på grantræerne, er der harpiks, som også brænder godt. Ud over kvas og eventuelt birkebark skal man bruge brænde i forskellig tykkelse.

Flækket brænde er lettere at tænde op med end grene i samme tykkelse, da det flækkede træ er mere tørt inde under barken. Der findes naturligvis mange metoder at tænde op på, men en træfsikker metode er som følger:

  1. Du har sorteret alle dine materialer i bunker. En til birkebark, en til kvas, en til helt tynde grene, en til lidt tykkere og så videre.

  2. Du får ild i birkebarken ved hjælp af ildstål, tændstikker, stormlighter, forstørrelsesglas, tændbriketter, eller hvad du nu synes. Det kan hjælpe at skrabe i overfladen af barken for at skabe mere overflade og få olierne frem. Hvis jorden er fugtig, kan du lave en bund af tørt brænde, som du starter bålet på.

  3. Når der er en lille flamme i birkebarken, lægger du forsigtigt en lille smule kvas på ad gangen, så flammen vokser. Her er det vigtigt, at du ikke kvæler ilden ved at putte for meget kvas på ad gangen. Samtidig skal du føde ilden med brænde, så den lille flamme ikke dør ud.

  4. Herefter placerer du dine tyndeste stykker brænde oven på flammen, et stykke ad gangen. Igen er det vigtigt, at der er godt med luftgennemstrømning i bålet, så ilden ikke kvæles. Begynder det at ryge, har du sikkert puttet for meget brænde på ad gangen.

  5. Du øger tykkelsen af brændestykker stille og roligt med en balance, hvor ilden fødes med brænde, men ikke kvæles.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


365 dages oplevelser

365 dages oplevelser

Hugorm

Hugorm

3 simple tips: Gode billeder på vandreturen

3 simple tips: Gode billeder på vandreturen