Har du fået overtalt vennerne til at bruge hele weekenden på at nørde bålmad, eller skal du hurtigt have varmen efter lidt for mange vandture i kajakken? Eller er det røverhistorier, lommelærken og lejrbålet, der brænder til den lyse morgen, du går og drømmer om? Et bål er ikke bare et bål. Vi har samlet de bedste tips til forskellige typer af bål, hvordan du tænder dem, og hvordan du undgår røg.
Inden du går i gang med at bygge dit bål, er det en god ide at overveje, hvad bålet skal bruges til:
Ligesom bål ikke bare er bål, så er brænde heller ikke bare brænde. Overordnet set deler man brænde op i tungt brænde og let brænde.
Der er altså både fordele og ulemper ved de lette og hårde træsorter, men hvis man bruger dem rigtigt, kan man få udnyttet de gode kvaliteter ved begge typer. Birketræ er lidt en mellemting, der både giver varme og lys.
Du må samle brænde til bål i skovbunden. Sørg for, at brændet kommer fra døde træer. På www.skoven-i-skolen.dk kan du se en oversigt over forskellige træsorters brændværdi.
Det er ofte selve det at få ilden til at fænge ordentligt, der volder problemer. Men det behøver ikke være svært, hvis bare du gør dit forarbejde godt. For at ilden fænger, behøver den ilt, varme og en stor overflade at kunne brænde på. Derfor skal de materialer, man bruger i starten, være små og let antændelige.
Her kommer birkebark og grankvas ind i billedet. I overfladen af birkebarken findes der nogle let antændelige olier, der gør, at birkebark kan brænde, selvom det er fugtigt.
Skær ikke birkebark af levende træer. I grankvas, som er de helt små og tynde grene nederst på grantræerne, er der harpiks, som også brænder godt. Ud over kvas og eventuelt birkebark skal man bruge brænde i forskellig tykkelse.
Flækket brænde er lettere at tænde op med end grene i samme tykkelse, da det flækkede træ er mere tørt inde under barken. Der findes naturligvis mange metoder at tænde op på, men en træfsikker metode er som følger:
Læs denne artikel
OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Røg behøver ikke være et nødvendigt onde, når man laver bål. Det kan faktisk godt undgås, eller i hvert fald mindskes en hel del. Røgen opstår, når forbrændingen bliver uren. En uren forbrænding kan opstå, hvis der er for lidt ilt, hvis brændestykkerne er for store, hvis brændet er vådt eller ”beskidt” af eksempelvis mos og blade. Den rene forbrænding, hvor man undgår røggener fra bålet, handler altså igen om den gode forberedelse, hvor brændet har den rette størrelse og er tørt.
Der findes mange forskellige slags bål, både når det handler om, hvilken type brænde man bruger, og hvordan bålet er bygget op. Tre gode bål at kunne bygge er henholdsvis pyramidebålet, pagodebålet og berberilden. De tre navne henviser mere til selve byggeteknikken, og hvordan bålet ender med at se ud, end de henviser til hvilket materiale, man med fordel kan bygge med.
Man kommer ikke udenom, at der er risikoelementer forbundet med at lave bål. Man kan blive forbrændt eller komme til skade ved huggeblokken. Børn kan dog sagtens være med i hele processen omkring bålet, hvis der bare er styr på et par forholdsregler.
Børn kan sagtens slæbe brænde tilbage til bålpladsen og kan også hjælpe med at save og flække brændet. Barnet kan for eksempel banke ovenpå øksen med et stykke brænde. Øksen skal være placeret på det stykke brænde, man ønsker at flække, og holdt af en voksen, der står med spredte ben. Så kommer ingen fingre i klemme, og ingen knæskaller bliver halveret.
Samme metode kan i øvrigt benyttes af voksne. Det er mere taknemmeligt for børnene at hjælpe med at flække de lette træsorter. Lav klare aftaler om, hvordan man opfører sig rundt om bålet, så børnene ikke løber og bakker indenfor bålstedet.
Det er ikke alle steder i Danmark, du må tænde et bål. På statens arealer, som eksempelvis de offentlige skove, må du kun tænde bål på bålpladserne.
Her kan du altså ikke bare tænde et bål, hvor du vil. Det kan du til gengæld på de offentlige strande, så længe bålet er placeret nede på stranden, hvor der ikke vokser planter. På udinaturen.dk kan du se et kort over bålpladser i Danmark.
Man skal have styr på sikkerheden, når man laver bål. Her er fem gode huskeregler:
www.udinaturen.dk
www.naturstyrelsen.dk
www.skorstensfejer.dk
www.skoven-i-skolen.dk
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS