En lille bygd i Grønland

EnLilleBygdiGroenland1.jpg
Skrevet af: Redaktionen
Opdateret den 17. maj 2021
Læst af: 10406

Hvordan ser livet ud i en lille grønlandsk bygd, når dens eksistens er truet af fraflytning?

Henrik Saxgren, en af Danmarks fineste fotografer, har skabt et portræt af bygden Ilimanaq ved Isfjordens udmunding i Diskobugten. Han har besøgt området på alle årstider og fotograferet det daglige liv i bygden, været med på rensdyrjagt og sommerfiskeri efter ørreder.

I forordet skriver han:

I begyndelsen gik jeg ensomt rundt i halvmørket og så det varme lys stråle fra vinduerne i de tillukkede huse, men så begyndte jeg at invitere mig selv på kaffe hos bygdens gamle. Og det kom jeg aldrig til at fortryde, for deres beretninger fik mig til at forstå, hvor kort tidsspændet er i Grønland mellem gamle dage og nu. Det viste sig nemlig, at de gamle, som jeg sad og drak kaffe med i et moderne hus med vand og elektricitet, var vokset op i en tørvehytte på en primitiv boplads.

Henrik Saxgren, som tidligere på året udgav fotobogen Ultima Thule, har ladet sig fascinere af det korte tidsspænd i den grønlandske kultur mellem gamle dage og nu – og de helt andre, ufattelige tidsmæssige dimensioner i naturen:

”Disse tidsmæssige paradokser stødte jeg ind i igen og igen under mine otte besøg. Det skabte rum for nye tanker at være et sted, hvor ikke bare tiden var spændt ud, men hvor næsten alle elementer var spændt ud mellem yderligheder: lyset og mørket – solen og månen – dagen og natten – varmen og kulden.”

Bag en mur af is af Henrik Saxgren. 168 sider. Milik Publishing. 379,95 kr.

Andre spændende artikler


Opslagsbog til det arktiske

Opslagsbog til det arktiske

Vandretur i Sydgrønland

Vandretur i Sydgrønland

Vandring fra isbjerge til bygd i Grønland

Vandring fra isbjerge til bygd i Grønland