Europas bedste vandring

Højt til vejrs

Europas bjergkæder byder på eminent vandring. Vi har fundet seks ruter, der hver især indfrier alle højtragende løfter om en uforglemmelig sommer tilbragt på stierne.

shutterstock_87571810_-Jaku.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 28. nov 2016

Europas bjergkæder byder på eminent vandring. Vi har fundet seks ruter, der hver især indfrier alle højtragende løfter om en uforglemmelig sommer tilbragt på stierne.

I DET HØJE NORD

Højt mod nord har selv den mest ihærdige vandringmand timer nok i løbet af dagen til at knokle sig træt. Her er det lyst næsten døgnet rundt, landskaberne strækker sig for evigt, og naturen folder sig ud med fjelde, floder, gletsjere, varme kilder og vidunderlige udsigter.

Island

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

shutterstock 172518659 Nicr1 Laugavegur
Det kan godt være, der blot er 55 kilometer fra Landmannalaugar til Þórsmörk på den sydlige del af Island. Faktisk kan man gå ruten på to dage, men det kan anbefales at bruge fire, for sikke 55 kilometer der er tale om. Undervejs mellem en håndfuld hytter er vidunderlige varme kilder, forrygende udsigter ud over bjerge klædt i bløde græstæpper, mystiske farvepaletter med rødlige, brunlige og orange nuancer, der bliver brudt af snepletter. Her er brusende floder, bjergsøer og gletsjere. Det er den islandske natur, når den går amok.
Mere info: www.fi.is.

Sverige

shutterstock 61476040 Sande2. Kungsleden
Det kommer næppe som nogen overraskelse, at Kungsleden indfinder sig på en liste over de bedste vandreture i Europa. Faktisk er den at finde på adskillige lister over de bedste vandreture i verden, og vi hører da også igen og igen om folk, der bliver dybt afhængige af den 450-kilometer lange vandretur i det nordlige Sverige. Heroppe er vidderne enorme, Kebnekaise knejser, bjergene er nøgne på den måde, de kun er højt mod nord, dalstrøgene er brede, elvene isnende, og følelsen af at være i vildmarken er gennemtrængende. Undervejs er der hytter, og du kan selvfølgelig vandre dele af ruten i stedet for hele herligheden.
Mere info: www.svenskaturistforeningen.se.

Grønland

shutterstock 86098003 Dan-B3. Arctic Circle Trail
Grøn er ikke altid farven, man forbinder med Grønland, men på Arctic Circle Trail i det sydlige Grønland oplever man scenerier, der ligger langt fra forestillingerne om kælvende gletsjere, enorme isbjerge og glammende slædehunde. I løbet af 170 vildmarkskilometer og syv til ti dage fra Sisimiut til Kangerlussuaq er der brusende floder, bløde græstæpper, arktisk tundra, bratte kystfjelde og stor, stor jomfruelig natur, som den ser ud, når den stort set er uberørt. Det er vandring i ødemarken – og endda på et tidspunkt i arktisk ørken – når det er allerbedst, men dog ikke en tur for nybegyndere. Den kræver planlægning, kræfter og erfaring med at færdes i fjeldet. Belønningen er uforglemmelig.
Mere info: www.greenland.com og www.vimeo.com/57740862

Norge

4. Reinebringen
shutterstock 168276962 DaviEr der noget andet sted, hvor dramatiske bjerge, forrevne kyster og havets vande smelter sammen så smukt, så utrolig smukt, som på Lofoten? Her behøver man næppe vandre for at blive forkælet med uforglemmelige udsigter, men alt ser nu bedre ud fra oven. Så start i den lille fiskerby Reine på Moskenes til det, der blot er en lille dagstur, men man andre steder ikke ville blinke for at vandre i dagevis for at opleve. Det tager kun to-tre timer at nå op på Reinebringen. Under dig er fjordene, foran dig er den formidable Lofotveggen. Er det ikke nok med en dag, så tag turen til toppen af Hermannsdalstinden. Du kan eventuelt overnatte i hytten Munkebu undervejs. Mere info: www.visitnorway.com og www.turistforeningen.no.

Finland

shutterstock 183512477 Prem5. Urho Kekkonen National Park
Indrømmet, Finland er et underligt sted. Mens vi valfarter til stierne i Norge og Sverige, forbliver Finland noget nær uudforsket land. Men drager du højt mod nord, op til de finske lapper, finder du et enormt vildmarksområde i Urho Kekkonen National Park. Her er ikke tale om en egentlig vandrerute, men om markerede vandrestier og simple hytter at vandre mellem – så lav din egen rute. Du kan selvfølgelig også slå dig løs og udforske parken, som det passer dig med telt og trangia. I nationalparken finder du runde småbakker, store vådområder, dybe kløfter, nøgne toppe, store søers blanke spejle og alpine dale. Måske du render ind i en arktisk ræv, elge, rener eller endda en af de bjørne, der bor her, men sjældent bliver set. Helt sikkert er det, at du får dig en vildmarksoplevelse af de store.
Mere info: www.visitfinland.com og www.saariselka.fi.


HYTTE TIL HYTTE

Lyder det fristende med en lettere rygsæk, varm mad på bordet og et tag over hovedet for enden af vandredagen? Så findes der massevis af spektakulære vandreture i Europa, der går fra hytte til hytte. Her er tre af dem.

Frankrig, Italien, Schweiz

shutterstock 133723238 Alxc1. Tour de Mont Blanc
Vandreturen rundt om Mont Blanc-massivet er en af de mest populære i Europa, og det er der gode grunde til. Ruten, der er 170 kilometer lang og tager syv til ti dage, fører dig gennem Frankrig, Italien og Schweiz. Undervejs går du gennem syv dale, stiger omtrent lige så mange meter, som Mt. Everest er højt, vandrer over grønne, blomsterfulde enge, gennem småbyer og golde månelandskaber, forbi blanke bjergsøer og dybe dale. Og så er der selvfølgelig de utallige udsigter til de spidse tinder, de enorme gletsjere og de vilde panoramaer, der konstant minder om, at du vandrer gennem hjertet af de højeste Alper. Turen egner sig til stort set alle med hang til vandring i høje bjerge, hvad enten du har tusindvis af kilometer i vandrestøvlerne, eller du er nybegynder. Du skal blot være klar til nogle strabadserende dage, hvor belønningerne aldrig lader vente længe på sig.
Mere info: www.autourdumontblanc.com.

Spanien

shutterstock 170235404 -Mig2. Picos de Europa
I det nordlige Spanien rejser en gruppe af knivskarpe grå tinder sig over grønne sætere blot 20 kilometers fugleflugt fra Atlanterhavets bølger. Picos de Europa består af tre dramatiske bjergmassiver med klippehuler, dybe dale og smalle kløfter – selvfølgelig er det et godt vandreområde, og på en lille uge kan du krydse det hele. Du vandrer gennem skyggefulde skove, forbi indbydende alpinsøer, og når du kommer højt til vejrs, forsvinder al vegetation, og du vandrer gennem et goldt, barskt og smukt landskab. Måske ser du de enorme gåsegribbe med et næsten tre meter vingefang svæve over dig. At der er simple bjergrefugier og hyggelige landsbypensionater at overnatte i undervejs, gør blot området lettere tilgængeligt.
Mere info: www.thepicosdeeuropa.com.

Italien

shutterstock 113706502-ueua3. Gran Paradiso Nationalpark
Gran Paradiso er Italiens ældste nationalpark og hjemsted for en række bjergtoppe i omegnen af 4000 meter, dramatiske dale, enge med edelweiss og bjergliljer, hele 57 gletsjere, og hvad man ellers finder i Europas højeste bjerge. Du kan vandre over bjergene, tværs gennem parken, på omtrent en uge. Den italienske bjergforening har en række rustikke hytter i parken, og har du mod på mere, når du når vejs ende, kan du prøve kræfter med Gran Paradiso-toppen, der er det eneste bjerg på over 4000 meter, der kun ligger i Italien. Selvom der ikke er tale om videre teknisk klatring, er det alligevel en god ide med steigeisen. Og hvorfor så vælge Gran Paradiso? Jo, parken er langt mindre besøgt end for eksempel Mont Blanc-området. Stierne har du ofte for dig selv.
Mere info: www.parks.it/parco.nazionale.gran.paradiso.


HEMMELIGHEDER MOD ØST

Selvom Østeuropa de seneste år er kommet bedre med på vandrekortet, er her stadig masser af vandring, der i høj grad er ukendt for de fleste. Det betyder færre mennesker på stierne.

Albanien, Kosovo, Montenegro

shutterstock 154266695 Lena1. Peaks of the Balkans Trail
Leder du efter uspoleret eventyr i et område, der bestemt ikke er overrendt, vilde bjerglandskaber og fremmedartet lokalkultur, er det ikke nogen dårlig idé at rette blikket mod Balkan. Og med Peaks of the Balkans kan du oven i købet vandre gennem tre lande – Albanien, Kosovo og Montenegro – der byder på alt det, man kan håbe på at finde i et bjerglandskab: Dramatiske toppe, jomfruelige søer, brusende vandfald, dybe dalstrøg og idylliske landsbyer. På småvejene kører hestevogne, kvinder plukker granatæbler, og i skovene er der ulve. Når natten falder på, kan du overnatte hos gæstfrie lokale, der åbner huse, der har været i familien i generationer, som små rustikke hoteller, hvor du kan smage på den hjemmelavede ost – og muligvis lidt hjemmebryg. Turen tager godt 11 dage, og du kan finde overnatning indendørs.
Mere info: www.peaksofthebalkans.com.

Bulgarien

shutterstock 152325986 SSok2. Rila-bjergene
Bulgariens højeste bjerge ligger en smule uden for det gængse vandrekort for folk i vores del af Europa, men her er rigeligt at komme efter. Her ligger mere end 200 gletsjersøer, der er varme kilder og 29 toppe på over 2500 meter. Alt i alt et ganske godt udgangspunkt, hvis du vil prøve kræfter med vandring i et nyt hjørne af Europa. To af Europas langdistanceruter, E4 og E8, går gennem Rila-bjergene, hvor du også finder 20 bemandede hytter samt fem refugier, der byder på et varmt måltid mad og tag over hovedet. Vil du have lidt mere lokalkultur med, er der også mulighed for at overnatte på familiedrevne pensionater i smålandsbyer. Nogle vandreruter er velmarkerede, andre kræver lidt mere kortlæsning. Du finder dagsture og ture på adskillige dage. Sagt på en anden måde: I Rila-bjergene er der noget for de fleste.
Mere info: www.bulguides.com.

Polen

3. Tatra-bjergene
shutterstock 123491299 WiktEndnu et lettere overset vandreområde er Tatra-bjergene. Kæden, der er den højeste del af Karpaterne, danner grænse mellem Polen og Slovakiet, og i Tatra Nationalpark finder du 275 kilometer markerede vandrestier. Og selvom tinderne ’kun’ rager op i små 2500 meters højde, er der tale om ganske dramatiske, forrevne klippetoppe. Her er vandrestier i niveauer, der skulle tilfredsstille alle fra nybegynderen over familien til den mere erfarne, og når du er i området, hvorfor så ikke prøve kræfter med Polens højeste top Rysy – faktisk har toppen tre tinder, der hver især udgør en glimrende dagstur. Du må ikke campere i parken, men der er otte hytter, du kan overnatte i.Mere info: www.tanap.org

shutterstock 151995053 Alan

3 BRITISKE LANGTRAVERE

De Britiske Øer er lidt i en kategori for sig selv. Her er ofte grønt, andre gange bart og goldt og ganske tit dramatisk – og så er der udsigten til aftenstoppet på pubben. Vi har fundet fem vandreruter, du ikke vil fortryde, du kridtede vandrestøvlerne op til.

1. Hadrian’s Wall Path
Den 135 kilometer lange sti fører dig fra kyst til kyst i smukke nordengelske landskaber med grønne vistaer, langstrakte heder og fine småbakker. Muren, der er tale om, var oprindeligt et fæstningsanlæg, romerne byggede til at holde de vilde stammer mod nord fra døren. Læs mere på www.visithadrianswall.co.uk og www.nationaltrail.co.uk/hadrians-wall-path.

2. Glyndwrs Way
215 kilometer gennem det ofte øde Wales er, hvad du finder på Glyndwrs Way. Her er stræk på op til 45 kilometer, hvor der absolut intet er – andet end selvfølgelig idylliske landskaber med grønne bakker, åbne heder og dybe skove. Læs mere på www.nationaltrail.co.uk/glyndwrs-way.

3. West Highland Way
Luk øjnene og forestil dig Skotland: Det øde højland, de nøgne bjergtoppe og de mytiske søer. Skotlands 156 kilometer lange West Highland Way er skotternes langdistancetur nummer ét og har det hele. Her vandrer du gennem klassiske, skotske landskaber og hyggelige småbyer med rigelig af mulighed for at sniksnakke med de lokale. Læs mere på www.west-highland-way.co.uk.


TURE TIL DE HÅRDE

Der er vandreture, der skiller sig ud. Ture, der går gennem vilde bjerge over lange distancer. Der kræver forberedelse og udholdenhed at drage ud på. Ture, der giver så rigeligt tilbage i form af uforglemmelige landskaber. Her er nogle af vores favoritter til dem, der ikke er bange for at sætte kroppen på prøve.

Frankrig og Schweiz

shutterstock 116135236 moun1. Haute Route: Chamonix til Zermatt
En af Alpernes allerfineste ture er højruten fra Chamonix i Frankrig til Zermatt i Schweiz. Det tager normalt 10 til 12 dage at gå de 180 kilometer, der fører én over 11 bjergpas og bringer én ind under 10 af Alpernes 12 højeste toppe. Det i sig selv siger nok mere end ord om, hvad det er for formidable landskaber, vandreren ledsages af undervejs. Ruten bliver ofte sammenlignet med Tour de Mont Blanc, og mens landskaberne til dels kan sammenlignes, så er den mere strabadserende. Er du til hytter, kan du sove i dem, vil du hellere campere under åben himmel, så gør du det. Uanset hvad, så husk hellere vandrestavene – ruten har samlet stigning på 12.000 meter.
Mere info: www.chamonix.net.

Frankrig

shutterstock 95732974 Paul-2. Pyrenæernes GR 10
Grand Randonnée 10 løber ikke færre end 866 kilometer fra Atlanterhavet til Middelhavet. I Pyrenæerne. Hele trekket er på den franske side af bjergkæden, tæt på den spanske grænse, og det siger vel sig selv, at man skal være klar til at forcere rigtig mange højdemeter på turen. Helt præcist 48.000 af slagsen. Gør man det, ser man takkede tinder, vilde vandfald, frodige dale, kolde bjergsøer samt meget, meget mere. Undervejs kan man mange steder overnatte i gites d’étape, vandrerhytter, og har du ikke lige de 52 dage, det normalt tager, kan du selvfølgelig også vælge ikke at gå hele vejen, men vælge et kortere stræk – for eksempel med udgangspunkt i Cauterets. Uanset hvad, finder du her et trek, der ser langt færre vandrere end de helt store i Alperne.
Mere info: www.pyreneeshike.com og www.pyreneanway.com.

Frankrig

shutterstock 114747163 Blaz3. Korsikas GR20
Selvfølgelig skal den med, Korsikas GR20. På en liste over Europas bedste vandring slipper man ikke uden om vandreklassikeren, der trækker tænder ud, som man krydser Middelhavsøen fra nord til syd højt i bjergene. Ruten her er hård, kræver god planlægning, bedre ben og af og til nerver af stål på særligt udsatte steder. Gennemfører du hele GR20 har du dermed praleret på stort set alle andre vandreture i Europa. Og selvfølgelig har du en masse minder om pirrende vandring på udsatte stier, dybe slugter, perfekt ensomhed og udsigter til Middelhavets skønne vande.
Mere info: www.corsica.forhikers.com/gr20.

Andre spændende artikler


Rundt om Dolomitternes Drei Zinnen

Rundt om Dolomitternes Drei Zinnen

Munro-bagging i højlandet

Munro-bagging i højlandet

15 tips & tricks til vandring i mørke

15 tips & tricks til vandring i mørke

Log ind