Farvel til vabler

Gode råd, tips og tricks

Bliver de væk, skænker du dem ikke en tanke, men dukker de op – med al deres væmmelige væske og satans til svien – kan de forpurre selv den smukkeste vandretur. Læs her, hvordan du kommer vablerne i forkøbet.

vabler.jpg
Opdateret den 09. aug 2023

Bliver de væk, skænker du dem ikke en tanke, men dukker de op – med al deres væmmelige væske og satans til svien – kan de forpurre selv den smukkeste vandretur. Læs her, hvordan du kommer vablerne i forkøbet.

Der er ting, der kan forpurre en ellers uforglemmelig vandretur: hærskarer af forhungrede myg; konstant regn og medfølgende mangel på udsigter; vabler. Åh, vabler – forbistrede, væskefyldte bastarder. Det er bare ikke særlig meget ved at humpe af sted med svidende smerter mellem tæerne og på hælene, men der er heldigvis en række ting at gøre for at undgå den grumme skæbne.

Og er skaden sket, har du langt større chance for at komme videre på en god måde, hvis du er rustet til dem, og ved hvad der skal gøres.

Desværre er fødder dog forfærdeligt forskellige – hvad der virker for nogle, preller af på andre, så af og til er der ikke andet at gøre end at prøve sig frem og håbe på det bedste.

Men først: Forestil dig en moden fersken. Pres tommeltotten mod den og begynd at gnubbe på den. Se frugtskindet bevæge sig med din tommeltot. Det begynder at blive rynket, inden det river sig løs og saften begynder at løbe. Det er det samme, der sker, når du vandrer, og en vabel opstår. De kan opstå på en række forskellige måder, men når det kommer til vandring, er den mest hyppige årsag, at der opstår friktion mellem den indre og den ydre overhud, og der opstår en revne. Den bliver fyldt med væske, og så har vi hele miseren.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

shutterstock 183233003 el-l

Forestil dig igen ferskenen. Put den under vand og gentag forsøget. Hvad sker der? Skindet giver hurtigere efter. Det er i princippet det samme der sker, når dine fødder bliver våde, eller du sveder – derfor er det vigtigt at holde fødderne tørre.
Overordnet er der altså to ting, du vil undgå, når du vandrer: at der opstår friktion og at have fugtige fødder. Vi har samlet en række råd til, hvordan du gør det.


Fil den hårde hud

Har du fået opbygget for meget hård hud på fødderne, kan der opstå smertefulde vabler i hudlaget under vablerne. De er svære at nå ind til og kan derfor være til stor gene. Men, der er selvfølgelig noget at gøre. Har du opbygget hård hud – det sker typisk langs hælkanten og ved trædepuden bag storetåen – så fjern den. Tag et fodbad, brug en fodfil til at slibe den hårde hud væk (Dansk Atletik Forbund anbefaler at huden skal være som ’en barnenumse’) og smør fugtighedscreme på fødderne. Vær forsigtig med ikke at slibe for dybt, da det kan skade huden og føre til ny hård hud. Og gør det kun hver tredje eller fjerde dag, ind til den hårde hud er væk. Behandl herefter fødderne godt og smør dem eventuelt med fugtighedscreme, efter du har været i bad. Start hele processen i rigtig god tid, inden du skal på vandretur – gerne flere måneder i forvejen.


Fugt fødderne?

Et gammelt råd, der stadig ofte bliver delt, er, at det hjælper mod vabler at smøre dem ind i creme, som for eksempel vaseline, inden du trækker i strømper og støvler. Og det hjælper da også, hvis du bruger meget tyk creme – men kun i et kort stykke tid. Derefter øger det faktisk risikoen for vabler.

Videnskabelige undersøgelser viser nemlig, at når cremen absorberes af huden, bliver friktionen øget og dermed også risikoen for vabler.


På med sokken

Tidligere var det normalt at gå med en indersok samt en ydersok for at undgå friktion mod huden og dermed vabler. Det er der stadig mange, der sværger til, men i trit med bedre sokker på markedet, er det ikke længere strengt nødvendigt. Det er dog irriterende individuelt, hvordan sokker sidder, føles og beskytter fra fod til fod, så prøv begge ting, hvis vablerne bliver ved med at poppe frem. Der er dog nogle generelle ting, du bør have med i overvejelserne:

1. Undgå bomuld, der suger fugt, men også hænger fast i huden. Brug i stedet en strømpe med kombineret kunststof og uld – de holder længere end rene uldstrømper og kommer til at stinke mindre end rene kunststofsstrømper.

2. Hold fødderne tørre. Bliver de våde, meget svedige eller fugtige, så skift sokker.

3. Strømperne skal selvfølgelig passe. Lad være med at bruge en tilfældig strømpe fra din bunke af ’10 par for 100 kroner strømper’, men køb en strømpe, der er designet til at vandre i, og som passer perfekt til din fod. Det kan godt være, de er noget dyrere, men der kan faktisk sættes en pris på vabler, og mon ikke den er værd at betale?

4. Skift strømper med jævne med jævne mellemrum, så der ikke samler sig støv, skidt og eventuelt salt fra sved i strømperne – alt sammen ting, der kan være med til at forårsage vabler.


4 tips til støvlen

Det siger sig selv: Hvad du stikker fødderne i, har alt at gøre med, hvor stor sandsynlighed der er for, at du undgår vablerne. Fødder er dog frygteligt forskellige, og der er desværre ikke ét enkeltstående råd, der gør dig i stand til at gøre kål på vablerne. Der er dog flere ting at være opmærksom på:

1. En ny støvle skal gås til, så støvle og fod vænner sig til hinanden. Så start med kortere ture. Lad være med at starte et hårdt trek med en tung rygsæk i et par nye støvler – også selvom det måske er samme mærke og størrelse, som du tidligere har brugt.

2. Giv tæerne plads, de udvider sig nemlig, når de bliver varme. Har du ikke nok plads til dem, begynder de at gnide mod hinanden, og så er det, du risikerer en fed vabel.

3. Undgå at skøjte rundt i støvlen, for mens der skal være plads nok til at tæerne kan udvide sig en smule, skal der ikke være så meget plads, at hele foden glider frem og tilbage – en klassisk opskrift på en ondsindet vabel.

4. Kig støvlen efter i sømmene, det kan nemlig helt bogstaveligt talt være sømmene inde i skoen, der giver vabler. Hvis det er tilfældet, kan du smøre fødderne, hvor det sker. Eller skifte støvlen ud.


Smør & forbind

Selvom du har fundet perfekte støvler og strømper, kan du alligevel komme ud for, at du finder en væskende vabel, når vandredagen lakker mod enden. Her er tips til, hvad du så kan gøre, for at undgå den overraskelse:

• Smør fødderne ind i talkum eller babypudder. Det hjælper til at holde fodtøjet tørt, og det dufter endda ikke slemt. Majsstivelse virker faktisk også. Pas på med ikke at over-pudre, så det det begynder at klumpe.

• Beskyt dine særligt udsatte steder med Tensoplast, inden du drager af sted, hvis du ved, at du er følsom over for vabler på et bestemt sted. Huden skal være tør og upudret, og plasten må ikke folde. Du kan lade det sidde i dagevis, gerne under hele turen. Vikler du plastre rundt om tæerne, så vær opmærksom på, at det ikke må gå hele vejen rundt, da tæerne skal have plads til at udvide sig i varmen.

• Brug et vabelplaster, når du ser, at det er ved at gå galt. Produkter som for eksempel Compeed virker som et ekstra hudlag, mens vablen heler, og gør dig i stand til at vandre videre.


Dræn den djævel

OK, skaden er sket, og du sidder og stirrer på en led djævel af en vabel, der gør det umuligt for dig at vandre videre. Hvad gør du? Her er fire trin til at dræne store vabler:

1. Gør huden omkring vablen ren med f.eks. jod. Når du prikker hul på den, risikerer du nemlig infektion, hvis der kommer skidt ind i den.

2. Prik et par huller på vablen med en steril nål ved randen af vablen. Hullerne skal være tilpas store til, at det ikke lukker sig igen, og vablen kan fortsætte med at vokse.

3. Smør antibakteriecreme på vablen. Igen, gør alt for at minimere risikoen for infektion.

4. Lad huden over vablen værre. Vabler heler 3-5 gange hurtigere, hvis man lader huden værre, da helingsprocessen er mest effektivt, hvis huden er fugtig. Har du fjernet huden over vablen, er der en risiko for, at den tørrer ud.

5. Sæt et lille plaster på vablen. Jægerkorpset anbefaler Compeed med Tensoplast over, hvis du skal gå videre.

Første gang bragt i november 2014

Andre spændende artikler


Den vanvittige historie om kapløbet mod Lhasa

Den vanvittige historie om kapløbet mod Lhasa

Skovflåter

Skovflåter

Få bedre mad på din tur i ødemarken

Få bedre mad på din tur i ødemarken

Log ind