Du er her:

Verdens GRIMMESTE dyr

Her på redaktionen er vi dybt fascineret af naturens mangfoldighed og dens evne til at overraske gang på gang. Vi har derfor besluttet os for at dykke ned i dyrerigets forunderlige univers, hvor vi her kommer med vores bud på klodens absolut mest hæslige dyr.

Skrevet af: Tore Grønne & Casper Devantier
Opdateret den 28. nov 2016

Her på redaktionen er vi dybt fascineret af naturens mangfoldighed og dens evne til at overraske gang på gang. Vi har derfor besluttet os for at dykke ned i dyrerigets forunderlige univers, hvor vi her kommer med vores bud på klodens absolut mest hæslige dyr.


10. Skaldet uakari

At denne abe er en truet art, er svært at forstå, for vi har ret svært ved at se, hvem der skulle have lyst til at sætte tænderne i denne rødmossede, skaldede primat. Men for flere stammer i Amazon-området bliver aben betragtet som en delikatesse. Velbekomme.

’Skaldet er smukt’ er tilsyneladende virkeligheden for uakarien, fordi jo mere skaldet og i øvrigt rød i hovedet han-aberne er, desto mere attraktive er de for det modsatte køn! Stiller man spørgsmålstegn ved denne tiltrækningskraft, er det måske svaret på, hvorfor uakarien er en truet art. Vi kan i hvert fald godt forstå, at uakarien har svære vilkår for reproduktion – døm selv.

ET HURTIGT OVERBLIK

Størrelse: 36-57 cm
Vægt: 2-3 kg
Føde: Primært frugt og frø, men også blomster og insekter.
Status: Truet
Her kan du se dem: Du skal til det vestlige Brasilien, Peru eller Chile, hvor den lever i den tropiske regnskov langs Amazonfloden Tag fx til Mamirauá Sustainable Development Reserve i Brasilien (fly til Tefé), hvor du i øvrigt også kan være heldig at se den pink Boto floddelfin.
Vidste du, at de lokale kalder uakarien for Mono Angles (spansk for ’engelsk abe’). Kælenavnet refererer til de første (tilsyneladende solbrændte) briter, der kom til Sydamerika.


Læs denne artikel gratis

Få et Basismedlemskab og
læs alle artikler og
få E-posten helt gratis.

BASIS Medlemskab

Indtast dine oplysninger herunder for at tilmelde dig BASIS Medlemskab.

Log ind, hvis du allerede har eller har haft et medlemskab


Opret ny profil

Ved oprettelse af dette medlemskab, accepterer du vores privatlivspolitik, og at opdagverden.dk gemmer dine informationer.

Allerede eller tidligere medlem?

shutterstock 616646689. Sydlige søelefant 

Hold en hånd foran snablen og se på de smukke mørke øjne, der nok leder tankerne hen på uskyldig, sød sæl. Men dette monstrum er ikke at spøge med. Tyren kan veje op til fem ton, og bag snablen gemmer sig nogle frygtindgydende hjørnetænder.

Og selvom dette store dyr udstråler dvaskhed, så er søelefanter forbavsende hurtige. Føler de sig truet, kan de ’bevæge sig’ (læs: vrikke) hurtigere, end mennesker kan løbe. I parringstiden kan tyrene puste deres snabelagtige næse op og udstøde nogle vanvittige brøl – det holder rivaliserende tyre væk og tiltrækker køerne.

ET HURTIGT OVERBLIK

Størrelse: Køerne: 2,6-3 meter; tyrene: 4,2-5 meter (max 6,9 m)
Vægt: Køerne: 400-900 kg; tyrene: 2200-5000 kg
Føde: Fisk og blæksprutter
Status: Least Concern = ikke længere en truet art
Her kan du se dem: Du skal et smut til Antarktisk eller det sydlige Sydamerika omkring Falklandsøerne og South Georgia. Du kan også se den lidt mindre nordlige søelefant, der lever på kysten fra Alaska til Baja California – du finder flere store ynglesteder i Californien.
Vidste du, at op mod 80 % af tyrene aldrig får formeret sig, fordi dominerende alfa-hanner regerer over harem på op til 50 køer. Og kampen om køerne er en blodig affære, hvor rivaliserende testosteron-pumpede tyre banker hjørnetænderne mod hinanden.


shutterstock 133560107 Dai-8. Jacksonkamæleon

Den er cool, men køn er den ikke. Jacksonkamæleonen er normalt grøn, men ligesom andre kamæleoner kan den skifte farve alt efter humør. Og dens brede, selvtilfredse smil tyder på, at den aldrig har haft adgang til et spejl. Jacksonkamæleonen ville ellers have øjnene til det. Deres øjne kan nemlig rotere 180 grader, og de er endda i stand til at forstørre ting.

Selvom disse trehornede dyr ser lettere uhyrlige ud, så er de dog ganske fredelige. Når hannerne konkurrerer om hunnernes gunst, kommer det således sjældent til vold. I stedet poserer de som oftest for hinanden og flasher deres friske farver for at skræmme hinanden væk.

ET HURTIGT OVERBLIK

Størrelse: krop op til 13 cm; hale op til 25 cm
Vægt: Op til 1,8 kg
Føde: Primært små insekter
Status: Truet
Her kan du se dem: De mere fugtige, kølige dele af Kenya og Tanzania, for det meste i højder over 3000 meter.
Vidste du, at Jacksonkamæleoner er ganske udmærkede kæledyr? De er dog også nogle krævende, grønne tingester, der skal have det fugtigt om dagen og køligt om natten – ellers kan de få slemme infektioner. 


shutterstock 113125078 jurr7. Træskonæbet

Død og pine, hvilken grel skæbne at hænge på et navn som træskonæb! I det hele taget har naturen spillet dette stakkels kræ et puds af de mere hånlige. Det kommer blandt andet til udtryk i dyrets bizarre angrebstaktik. Her står det stille og stirrer efter sit bytte i sumpen, hvad enten der er tale om frøer, små krokodiller eller fisk.

Når næbdyret endelig går til angreb, kaster det al sin kraft ind og tyrer hovedet direkte ind i sit bytte. Slam! Det skulle nok gøre de fleste lettere konfuse, og i den efterfølgende forvirring, bruger træskonæbet sit hårde, brede næb til at skære byttet over med. På en skala fra et til to, hvor ét er en smule ledt og to er særdeles ledt, betragter vi her på redaktionen den angrebstaktik som et stort to-tal.

ET HURTIGT OVERBLIK

Størrelse: Op til 150 cm høje; længde op til 140 cm; vingefang op til 260 cm
Vægt: Op til 7 kg
Føde: Særligt lungefisk, frøer og babykrokodiller
Status: Sårbar
Her kan du se dem: Træskonæb foretrækker sumpede områder (måske noget at gøre med at forfejlede angreb på landjorden ville gøre nas), og findes fra det sydlige Sudan til det nordlige Zambia.
Vidste du, at når træskonæb flyver, så sker det med færre vingeslag i minuttet end næsten alle andre fugle, nemlig kun omkring 150? Den flyver da også sjældent mere end 100 til 500 meter ad gangen. 


shutterstock 99461597 BlueO6. Næseabe

Det malaysiske ord for næseaben kan oversættes direkte til ’Dutchman’. Dette knap så flatterende kælenavn referer umiskendeligt til næseabens topmave og store røde næse, der tilsyneladende må være kendetegnende for de hollandske kolonister, der for omkring 200 år bosatte sig på Borneo.

Næseaben lever i grupper på op til 30 aber og ledes af én dominerende han. Det menes, at han-abernes store pølse-lignende næse spiller en rolle for den seksuelle tiltrækningskraft på hunnerne. Jo større næse, desto flere damer, så simpelt er det.

ET HURTIGT OVERBLIK

Størrelse: 55-75 cm; hale 50-75 cm
Vægt: Hanner: 12-23 kg; hunner: 7-12 kg
Føde: Frugt, blade, frø, blomster og vandplanter
Status: Truet
Her kan du se dem: Næseaberne lever kun på Borneo. Et godt sted at se dem er langs Kinabatangan-floden i den malaysiske delstat Sabah. Her kan du også være heldig at se pygmæelefanter og orangutanger. Flyv til Kota Kinabalu eller Sandakan via Singapore eller Kuala Lumpur.
Vidste du, at næseaben kun spiser umodne frugter. I modne frugter er sukkerindholdet højere og vil gære i deres maver og føre til oppustethed, som i værste fald kan være fatal. 


shutterstock 88909681 Efire5. Fillipinsk tarsier

Denne lille fyr med det permanent påklistrede og temmelig overraskede udtryk tilhører arten med det lidet flatterende navn spøgelsesaber, selvom den rent faktisk ikke er en abe. Den er dog en af verdens mindste primater, og en fuldvoksen han kan snildt hænge ud på en voksen mands håndflade.

Du skal ikke frygte, at denne lille spøgelsesabe springer på dig. Den er særdeles sky, lever alene, sover om dagen og er aktiv om natten, hvor den jager insekter. Altså er den ikke nem at komme i nærheden af. Med sine enorme øjne – øjne, der er større end dens hjerne – ser den tilmed dig, før du ser den. Og den kan dreje hovedet 180 grader og kigge bagud. Ikke overraskende bliver babyer født med øjnene vidt åbne – samt masser af hår.

ET HURTIGT OVERBLIK

Størrelse: 13 cm; hale 20 cm
Vægt: 80-180 gram
Føde: Primært insekter, men også edderkopper
Status: Truet
Her kan du se dem: På de fillipinske øer Samar, Leyte, Mindanau og Bohol.
Vidste du, at filippinske spøgelsesaber kommunikerer ved hjælp af ultralyd? Så ser du et af de små gespenster med munden på vid gab, så er det ikke fordi den trænger til en lur – nej, den skriger for fuld kraft. 


shutterstock 125561069 beli4. Nøgenrotten

Det kan næppe komme som en overraskelse, at et så uappetitligt udseende dyr som nøgenrotten holder sig til sine egne. Faktisk er den lille, hårløse hæslighed et meget socialt dyr, der organiserer sig i større underjordiske samfund. I disse kolonier er der en enkelt dronning, der hersker og føder alle børnene. Hun har en lille flok trofaste parringspartnere, mens de mindre heldige hanner må leve i cølibat. De resterende hunner er sterile.

Kolonier er strengt hierarkiske, hvilket kommer fint til udtryk i trafikken i de underjordiske gange. Her er ikke plads til at passere hinanden side om side, så rotten med den højeste status kravler simpelthen over rotten med mindre status, når de skal forbi hinanden. Nøgenrotten er nærmest blind (måske meget godt for selvtilliden), men kompenserer ved at være uhyre følsom over for lyde og vibrationer i jorden.

Og så er der tænderne, som man ikke kan undgå at bide mærke i. De bliver brugt til at grave jord væk, og omtrent en fjerdedel af rottens muskulatur bliver brugt til at lukke kæberne – det svarer til den andel af menneskes muskulatur, der sidder i benene.

ET HURTIGT OVERBLIK

Størrelse: 8-10 cm
Vægt: 30-40 gram. Dronningen kan veje helt op til 80 gram
Føde: Primært knolde, som fx kartofler
Status: Ikke truet
Her kan du se dem: I det østlige Afrika – blandt andet Etiopien, Kenya og Somalia.
Vidste du, at nøgenrotten er det eneste vekselvarme pattedyr? Det vil sige, at den kan skifte temperatur efter omgivelserne. Derudover har nøgenrotten vist sig at være særlig resistent over for kræft.


shutterstock 3193094 Eric-I3. Mandrilaben

Der er næsten noget æstetisk tilfredsstillende over et dyr, hvor naturen er gået så meget amok med farver og proportioner, som det er tilfældet hos mandrilaben, der lever i horder, der i gennemsnit tæller over 500 individer. De er endda blevet set i grupper på helt op til 1300 farvestrålende eksemplarer – det højeste antal primater samlet i en enkelt gruppe (hvis man altså udelader vi mennesker).

Her er tale om hunner og unge, der stadig er afhængige af deres mødre, mens hannerne kun lægger vejen forbi under den tre måneder lange parringssæson. Hannens hjørnetænder kan måle op til frygtindgydende seks centimeter, og det er da også hovedsageligt de små mandriller, der bliver jaget af fjenderne – leoparder samt kronørne og klippepyton.

Alfahannerne kan finde på at beskytte sine egne ved at blotte tænderne og opføre sig aggressivt, selv over for leoparden. Sværere er det med mennesker. Lokale betragter mandrilabekød som en delikatesse og jager dem som bush meat.

ET HURTIGT OVERBLIK

Størrelse: Hannen op til 95 cm; hunnen op til 66 cm; halen 5-10 cm
Vægt: hannen op til 37 kg; hunnen op til 15 kg
Føde: Primært frugter og insekter
Status: Sårbar
Her kan du se dem: Hovedsageligt i tropisk regnskov og skov-savanne i Cameroun, Gabon, Ækvatorialguinea og Congo.
Vidste du, at mandrillen er verdens største abeart, og de har ’lommer’ i kinderne, hvor de gemmer snacks til senere?


AYE-AYE2. Aye aye

Det er vel ikke mange, der bryder sig om at blive kaldt en halvabe, men det er ikke desto mindre lige præcis, hvad denne lille skabning fra Madagaskar er. Aye aye’en lever for det meste et ensomt liv, hvor den bruger sin imponerende langemand til at banke på træer for at finde hulrum med mad, som den gnaver sig ind til.

Hanner og hunner har ikke meget med hinanden at gøre, lige på nær når det handler om reproduktion. Her kan de små væsener blive ganske voldsomme, og det er ikke unormalt, at en han flår en anden han væk, mens han er i gang med at bedække en hun. I det hele taget er der tale om tapre, små væsener, der ikke går af vejen for at slentre ind i landsbyer eller op for at snuse til folks sko.

ET HURTIGT OVERBLIK

Størrelse: Op til 43 cm; hale op til 60 cm
Vægt: Op til 3 kg
Føde: Primært biller, men også æg, sukkerrør og mango
Status: Truet
Her kan du se dem: Aye aye’en lever kun på Madagaskar, og det er mest i regnskovene på østkysten, man finder dem.
Vidste du, at man i Madagaskar opfatter aye aye’er som et symbol på døden, og det derfor ikke er unormalt, at man dræber en aye aye, så snart man ser den?
En overtro går ud på, at peger en aye aye på én med sin smalleste finger, skal man dø. En anden går ud på, at aye aye’er sniger sig ind i huse om natten og myrder sovende beboere ved at punktere deres aorta med langemanden. Dermed er det mennesker, og ikke fjender i naturen, der dræber de fleste aye aye’er.


Psychrolutes-marcidus-121. Blobfisk

Pudsigt nok er det de stærkt menneskelige træk (oh, stakkels forpinte sjæl!), der gør blobfisken (Psychrolutes marcidus) til vinder af prisen som naturens mest miserabelt udseende dyr. Der er ganske enkelt meget få formildende omstændigheder for et udseende, der på én gang er så gnavent, forpint og dovent.

Der er dog ikke den store fare for at få vanskabningen her på krogen, hvis du er på fisketur. Den lever nemlig primært i vande på mellem 600 og 1200 meters dybde ud for Australiens kyster. Hernede flyder den rundt uden at bruge mange kræfter, da dybvandsvæsenet ingen muskler har.

Faktisk er dens massefylde mindre end vands, da den består af en gelélignende masse og blot ’svæver’ over havbunden. Her venter den bogstaveligt på at små dyr – søpindsvin, bløddyr, krabber og krebsbyr – svømmer lige lukt i dens sure gab. Lidt ufortjent har det givet blobfisken ry for at være doven. Men hey, med det udseende, kan det sgu næsten være lige meget.

ET HURTIGT OVERBLIK

Størrelse: Op til 70 cm
Vægt: omtrent 10 kg
Føde: Primært søpindsvin, bløddyr, krabber og krebsbyr
Status: Truet
Her kan du se dem: På dybt vand ud for Australiens kyster.
Vidste du, at stort set de eneste mennesker, der får blobfisk at se, er australske fiskere, der ved et uheld haler dem op fra dybet? Når blobfisken kommer op fra havet, kollapser den dog hurtigt og synker sammen, da den er meget blød i det.


91gOuIYODML. SL1500 Mere af det bizzare?

Er du også fascineret af disse vanvittige skabninger, så kan vi anbefale bogen 100 BIZARRE ANIMALS af Mike Unwin. Her kan du læse endnu mere om klodens mere eller mindre bizarre skabninger. Du kan købe bogen i bogshoppen på www.opdagverden.dk til 245 kroner – er du medlem af Adventureklubben, koster bogen kun 196 kroner.


Survival of the... smukkeste

Det kan godt være, at naturen lader hæslige dyr leve, men der er dog ulemper ved at have et fjæs, der egner sig bedre til radio end til tv. Undersøgelser viser nemlig, at organisationer og forskere ofte vælger krammevenlige dyr, frem for de mere uhyrlige udseende, når der skal beskyttes truede dyrearter.

Andre spændende artikler


Bag om sneleoparden

Bag om sneleoparden

Efterlad kun fodspor

Efterlad kun fodspor

Skadet på tur - hvad nu?

Skadet på tur - hvad nu?

Log ind