17 gode råd til at overnatte i hængekøje

15-07-01_Hennessy-Kayaking-.jpg
Opdateret den 19. mar 2021
Læst af: 15586

At overnatte ude i naturen er for de fleste friluftsmennesker en fast del af at være på tur. En god nattesøvn er guld værd, og efter en lang dag er det afgørende for, at morgendagen bliver lige så god og fyldt med energi og overskud. Vi har samlet en række gode råd til at overnatte i hængekøje.

 

Hvorfor overnatte i hængekøje?

For rigtig mange handler overnatning i det fri på tur om at det skal være så komfortabelt som muligt, og her er hængekøjen en yderst tiltrækkende mulighed.

En hængekøje er hævet over jordens ujævnheder, fugt og kulde. Det betyder minimal belastning på din krop som helhed. I forhold til smådyr, kryb og insekter har du en fordel i hængekøjen, da de har svært ved at komme op til dig i soveposen, og har du ydermere valgt en model med myggenet, så slipper du også for de små bæster.

I de fleste typer af Hængekøjer har du desuden frit udsyn til den stjerneklare nattehimmel eller månen, der spejler sig i de sydsvenske skovsøer. Der er dog nogle ting, der er værd at overveje, inden du pakker hængekøjen

 1. Hvornår egner en hængekøje sig til overnatning? Det er selvfølgelig vigtigt, at man på forhånd har overvejet, om der er noget at hænge sin køje op i. En hængekøje er nemlig ikke meget bevendt, hvis den ikke kan blive hævet op over jordens overflade.

  Det betyder, at du f.eks. med fordel kan vælge hængekøjen til ture i de sydsvenske skove eller i andre spændende skovområder, mens den kan blive liggende derhjemme på fjeldture over trægrænsen eller kajakture med overnatninger på åben strand.

 2. Hvornår egner den sig så ikke? Har du kæresten med på tur, og vil I gerne ligge sammen og sludre om dagens begivenheder eller spille kort i teltåbningen, kan det bestemt være en ulempe. Og hvis der ikke er nogle egnede træer eller andet at hænge køjen op i, så er den heller ikke det bedste valg.

 3. Bør man have et Tarp eller et oversejl over hængekøjen? Som udgangspunkt ja. Selvfølgelig tager den noget af det smukke udsyn, men den beskytter dig dels mod aftenduggen og dels mod uventede regnbyger i løbet af natten.

 4. Hvilke vejrforhold kan jeg bruge hængekøjen under? En hængekøje kan benyttes i stort set alle vejrforhold, når blot man tager sig de rigtige forbehold. Det en god ide at benytte et Tarp eller et oversejl over hængekøjen for at beskytte dig mod vejr og vind. Hvis vejret er hårdt, kan man vælge at spænde det tæt ned om hængekøjen.

  Hvis vejret er klart og stille, er det skønnest at spænde det ud med en bred vinkel, så man kan kikke ud under det. Hvis der er vind, bør du prøve at hænge køjen på langs af vindretningen, så den ikke gynger for meget i løbet af natten. Har du myggenet integreret i hængekøjen, vil det som regel også tage meget at vinden.

 5. Hvordan isolerer jeg mig mod kulde? Selve hængekøjen er ikke i sig selv isolerende nedefra. Her er man nødt til at sikre sig på anden vis, og det skal være forholdsvist varmt, hvis man slet ikke har behov for et isolerende lag under sig. Nogle bruger, uden problemer, blot deres skumunderlag eller oppustelige Liggeunderlag direkte i hængekøjen, mens andre oplever, at de glider rundt på liggeunderlaget om natten, så de mister isoleringen nedefra.

  Et godt alternativ til at have liggeunderlaget med ind i køjen er at vælge en hængekøjemodel med dobbeltbund. Det gør, at man kan lægge sit underlag mellem de to bunde, så man ikke glider rundt på det om natten.

  Til mange Hængekøjer kan man også benytte en såkaldt underquilt.En underquilt er en form for en halv sovepose, der spændes under hængekøjen som isolering. Det er mest af alt et temperamentsspørgsmål, samt et udtryk for vores forskellige isoleringsbehov.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


Mad på letvægtsturen

Mad på letvægtsturen

Havkajak med overnatning

Havkajak med overnatning

Sådan får du rent drikkevand på tur

Sådan får du rent drikkevand på tur