Flugten fra den færøske tåge

Foranderlige Færøerne

Turen til Færøerne er kort og billig, men vejret kan skifte fra minut til minut og tågen er næsten ikke til at komme uden om. Vi gjorde dog forsøget med nogle enkle råd fra en lokal vandrer.

Faroerne-262.jpg
Skrevet af: Mads Pedersen
Opdateret den 06. maj 2022

Turen til Færøerne er kort og billig, men vejret kan skifte fra minut til minut og tågen er næsten ikke til at komme uden om. Vi gjorde dog forsøget med nogle enkle råd fra en lokal vandrer.

Hvidt i hvidt. Det er den udsigt, vi vågner op til i Torshavn. Vi ser ud af vinduet, og det eneste, vi kan se, er hvid tåge. Det er som om, nogen har hængt et stort hvidt lærred op foran vores vindue. 

”Ærgerligt, der røg den dag,” tænker jeg.
Ikke bare ødelægger det muligheden for smukke naturoplevelser og billeder, det er også alt for farligt at bevæge sig ud i de færøske fjelde, når tågen ligger så tæt over det bakkede landskab.

Vi trækker alligevel i vandrestøvlerne, da vi håber på, at vejret som så ofte før vil slå om. Det er der dog ikke noget, som tyder på, da vi sætter os ind i bilen og kører ud af Torshavn.

Heldigvis har vi fået et godt råd med fra Absalon, en lokal vandrer, som vi udfrittede for gode råd til fede naturoplevelser på Færøerne i går. Og hans råd var simpelt:
”Der er ofte tåge på vindsiden af Færøerne. På læsiden kan man derimod være heldig at finde solskin og klart vejr.”

Jeg slikker på min finger, stikker den op i vinden og mærker efter. Vinden er i sydøst, så vi vender næsen mod nordvest, kører mod den lille by Saksun, og så håber vi på, at Absalons råd får os ud af tågen.

 

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Faroerne-054

Tågen bliver hængende
Køreturen til Saksun fra Torshavn går langsom. Tågen ligger stadig tæt. Ikke bare omkring bilen, men desværre også over de færøske fjelde, der ellers skulle være så smukke.

Da vi drejer fra hovedvejen har vi endnu ikke kunne se mere end de første 40-60 meter af de fjelde, vi har kørt forbi. Så lavt har skyerne ligget, og tågen er stadig tæt, så det meste oplever vi kun i silhuet.

Enkelte gange titter solen gennem det tætte skydække og rammer ned på de færøske fjelde, der eksploderer med klare grønne nuancer i sollyset, som desværre forsvinder igen – lige så hurtigt, som det dukkede op.

Jeg forbereder mig så småt på at nyde teen i bilen og vende om til Torshavn, fordi det er for farligt at vandre i så tæt tåge, men da vi runder de sidste sving ud mod Saksun ser vi pludselig de første glimt af blå himmel. Og ganske rigtigt. Herude forsvinder skyerne. Tågen forsvinder.

Sikke et syn der møder os. For første gang får vi virkelig at se, hvor speciel og fascinerende den særegne Færøske natur egentlig er. Vi springer ud af bilen og er straks klar til at udnytte dette lille nordvestlige hjørne af Færøerne, som netop med vinden i sydøst er tågefrit – præcist som Absalon fortalte.

Faroerne-138Blæst igennem
Vi kigger op og ser skyerne gå i opløsning lige over hovedet på os. Saksun ligger for enden af en lille fjord med to stejle fjelde på hver side. Vinde bliver derfor kraftigt forstærket hernede i bunden af dalen, og vi er i hvert fald ikke i tvivl om, hvilken vej vi skal gå, da vinden nærmest skubber os gennem dalen og ud mod kysten.

Tågen er helt forsvundet, idet vi kommer ned til fjorden, som vi skal følge i nogle kilometer ud til kysten. Den slutter på et stort fladt plateau, som vi kun kan krydse fordi vandet akkurat er ved at trække sig tilbage fra højvande, hvor det ofte ikke er muligt at gå turen.

Vi krydser over det flade plateau af sort, vulkansk sand for at komme nærmere et langt, smalt vandfald, der fosser ned på den modsatte side. På vej derover tiltager vinden, idet vi nærmer os midten af dalen. Til sidst går vi helt skævt i vinden. Vi krydser derfor tilbage i relativt læ igen, inden vi fortsætter turen ud mod kysten.

Længere fremme snævrer dalen ind om det lille vandløb, som fjorden er reduceret til her ved lavvande. Vi kommer derfor op på siden af det stejle fjeld flere steder for at slippe for at gå gennem vandet.

Det er en smule glat men ellers ikke specielt krævendes, selv om vindstødene intensiveres her, hvor dalen presser sammen om os fra begge sider.

Godt vindblæste runder vi et hjørne, og så ændrer det hele sig fra det ene øjeblik til det andet. Vinden, der tidligere har buldret omkring ørerne på os, forsvinder, og vi finder næsten fuldstændig læ ved en strand, der åbner op til det store hav, hvor Island skulle befinde sig 5-600 kilometer lige ud foran næsen på os.

Det kan vi selvfølgelig ikke se, men til gengæld får vi en fantastisk udsigt med fuldstændigt klare, blå himmel og en sol, der skinner ned på vores gennemblæste kroppe.

Vi sætter os og nyder udsigten med en kop varm te og en chokoladekiks, mens vi priser Absalons gode råd, der fik os ud af den færøske tåge.


Faroerne-129

Dagstur til Eysturoy

Dagen efter vågner vi op til et lige så tæt skydække, men denne gang ved vi, at Absalons råd var værd at følge. Vinden er vendt en smule og kommer nu direkte fra syd, så vi sætter kurs mod den nordlige del af Eysturoy og finder endnu engang væk fra det tætte skydække, så vi kan nyde den unikke færøske natur endnu en gang, inden vi vender næsen hjem til flade Danmark.

Måske har vi bare været heldige, men jeg tror nu alligevel, det er en god idé at skrive dig Absalons råd bag øret, hvis du tager til Færøerne:
”Der er ofte tåge på vindsiden af Færøerne. På læsiden kan man derimod være heldig at finde solskin og klart vejr.”


Tak til Atlantic Airways

www.atlantic.fo


Faroerne-144Det kan du også på Færøerne

Saksun til Tjørnuvik
Fra Saksun kan du også vælge at tage vandreturen hen over spidsen af øen Streymoy til Tjørnuvik. Den tur tager knap fire timer, så du skal tidligt af sted, hvis du er i bil og skal gå turen tilbage igen. Ellers tag busserne, som fungerer ganske fint på Færøerne.

Bådtur
En bådtur på Færøerne er oplagt. Du kan tage rutefærgerne som forbinder nogle af de ikke brofaste øer som Sandoy og Suduroy. Ellers kan du arrangere en tur med de noget mindre turbåde for, hvor du kommer tæt på både fugleliv og imponerende grotter.

Fugletur
Fuglelivet på Færøerne er helt unikt. Tag for eksempel færgen til Færøernes vestligste ø, Mykines, og gå på udkig efter de smukke søpapegøjer.

Helikoptertur
Færøerne har en helikopter, der forbinder udvalgte øer i fast rutefart. Den fungerer som en slags offentlig transport, og det er muligt at få ture helt ned til 85 kroner. Bare husk at bestille plads i god tid på www.atlantic.fo

Ridetur
Der er rig mulighed for rideture på Island. Du kan få en kort ridetur fra få hundrede kroner. Se for eksempel www.berghesta.fo
BOKS SLUT


Bussen eller bilen?

Det er nemt at komme rundt på Færøerne med bus, og det er også rimeligt billigt. En tur fra lufthavnen til Torshavn koster 90 kroner, og bussen holder og venter ved hver ankomst. En tur fra Torshavn til Saksun koster 50 kroner. Se mere på www.ssl.fo.

Du får dog mere frihed ved at leje en bil. Det koster 2-400 kroner i døgnet, og du kan leje en bil direkte i lufthavnen, når du lander. Der er dog 100-150 kroner i døgnet at spare, hvis du tager bussen til Torshavn og lejer din bil der. Hvis du vælger at køre selv, så pas på de løse får, der synes at okkupere hele det færøske vejnet.


Faroerne-147Regnskab: Fire dage på Færøerne

Det er kun Atlantic, der flyver til Færøerne, men det er alligevel muligt at finde billetter til rimelige priser.

Du kan sove på sovesal for 200 kroner per person på Bládýpi (www.hostel.fo), men vi har valgt et noget dyrere dobbeltværelse til vores udregning.
Du kan desuden spare penge, hvis du vælger at bruge bussen frem for at leje en bil.

To returbilletter: 2000 kroner
Tre overnatninger i dobbeltværelse: 1950 kroner
Leje af bil i tre døgn: 1200 kroner
Madbudget: 2000 kroner

I alt: 7150 kroner

I alt per person: 3575 kroner

Andre spændende artikler


Vandretur i Mols Bjerge i Jylland

Vandretur i Mols Bjerge i Jylland

The Adventure Festival 2023

The Adventure Festival 2023

Det bedste udstyr i 2017

Det bedste udstyr i 2017

Log ind