GRØNT GREJ TIL TURKØKKENET

 

GroentGrej.jpg
Skrevet af: Rasmus Simonsen
Opdateret den 13. dec 2021
Læst af: 6297

 

Der er masser af ting, du kan gøre, for at minimere dit aftryk på naturen. Grej til turkøkkenet er et glimrende sted at starte.

Verden over bliver der brugt enorme mængder engangsservice og engangsemballage, som er enormt ressourcekrævende at fremstille og skille sig af med. Ved at undgå at være en del af den mølle, kan vi spare miljøet for en masse unødvendig produktion.

Små ting kan gøre en stor forskel såvel på tur som til hverdag: Medbring altid et genbrugssugerør. Hav altid en Spork i tasken, så du undgår engangsbestik. Medbring en vandflaske og en kop, så du ikke skal købe kildevand på plastikflasker eller bruge engangsservice, når du skal have en kop kaffe.

Hvad end du bruger bambus, emalje, titanium, bioplast, aluminium eller stål, der alt sammen kan bruges igen og igen, så er du godt på vej. Der findes massevis af materialer med hver deres gode egenskaber, men når alt kommer til alt, så handler det om, at du bruger dine produkter mange gange i stedet for at bruge dem én gang og så smider dem væk. Kupilka colours hr
Grøn kombination af træ og termoplast
Kupilka er et finsk mærke, som laver produkter i træbaserede cellulosefibre fra finske skove blandet med termoplast. Produktet får de bedste egenskaber fra begge materialer; det er endda så rent, at produktet kan genanvendes efterfølgende. Eller blot smides i brændeovnen eller på bålet og bruges som varmeenergi. Firmaets administration og produktionen kører udelukkende på grøn energi, som hænger rigtig godt sammen med de lokale materialer.
Kupilka 37 / 159 kr.

LightMyFireSnapBox
Bioplast med sød duft
Alle Light My Fires plastikprodukter er nu i bioplast, som består af forskellige blandinger af blandt andet GMO-fri majs, sukkerrør og træfibre samt biobaseret olie. Sukkerrørene gør for øvrigt, at produkterne dufter sødt og naturligt, hvilket er meget tiltalende, når man nu engang spiser af produktet.
Light My Fire SnapBox / 69 kr.

KleenKanteen
Stål uden kemikalier
Klean Kanteen går op i produkter, der holdere længere uden brug af kemikalier. Et produkt, der har taget et skridt videre i den retning, er termokanden Insulated TKPro, som er produceret helt uden plastik. Med en Klean Coat Finish™-behandling opnår stålet ekstra styrke uden at være giftigt for mennesker eller naturen.
Klean Kanteen Insulated TK Pro 750ml / 465 kr.

Untitled 1
BPA-fri plastik
De fleste større producenter benytter sig af BPA-fri plastik, der sikrer, at produkterne er fri for stoffet, som man mistænker for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. Både Camelbak, Nalgene, Contigo og flere andre producenter er helt BPA-fri.
Nalgene Wide Mouth 1000ml / 119 kr.

MissBlue
Bionedbrydelige materialer
Organiske materialer kan nedbrydes i naturen, hvilket er en stor fordel, da man undgå at bruge energi på at skaffe sig af med det. Almindelige kaffefiltre nedbrydes ikke hurtigt i naturen, så derfor kan det gøre en forskel at bruge et genanvendeligt eller bionedbrydeligt kaffefilter. MissBlue er bionedbrydelige filtre, så både filter og kaffegrums kan komposteres i naturen. Et andet produkt er de bionedbrydelige affaldsposer, der kan fås i de fleste supermarkeder. I poserne kan du samle dit bionedbrydelig affald, og er du i nærheden af et sted, hvor affaldet sorteres, kan det bruges til biogas, og ellers kan skraldet ryge direkte i komposten. Selvom posen er bionedbrydelig, skal man dog ikke smide den i naturen med skrald i, da biologisk affald også tager tid om at nedbrydes og ikke skal ligge og flyde i naturen.
MissBlue Filter 25 stk. / 19 kr.


GRØN HYGIEJNE PÅ TUR

Vil du passe på den natur, du befinder dig i, bør du bruge bionedbrydelige toiletprodukter som sæbe, shampoo, opvaskemiddel og andet. Sea to Summit har en hel serie bionedbrydelige produkter.

Selvom produkterne er bionedbrydelige, skal du dog fortsat ikke vaske op direkte i vandløbet eller sæbe dig ind direkte i det vandløb, du også drikker af. Vælg et sted med omhu, som ikke skader nærmiljøet.

At købe en tandbørste i bambus er en fin mulighed for at skære lidt ned på plastikforbruget og samtidig få en let, stærk tandbørste, hvor man kan bortskaffe håndtaget efter brug. Bambus er hurtigvoksende, så det kan udnyttes efter kun cirka to år, men tandbørsterne er dog ikke 100 % nedbrydelige, da børstehårene fortsat er i råmateriale.

Et produkt, jeg savner, er en bionedbrydelig tandpasta, man kan spytte ud i naturen med bedre samvittighed, men vi har endnu ikke fundet det helt rette produkt.

 HydroPhil

Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen er grejnørd. Rasmus elsker gode materialer og teknologier, og der er ikke noget bedre end at have det helt rigtige udstyr med på tur – selvom det ofte er nyt grej, han har med, da Rasm

Andre spændende artikler


Guide til Californiens nationalparker

Guide til Californiens nationalparker

Hold varmen i soveposen

Hold varmen i soveposen

Dus med dun

Dus med dun