Hold grejet tørt på tur

shutterstock_251306050_Mari.jpg
Opdateret den 13. jan 2021

Det er desværre svært at få garanti for, det ikke kommer til at regne på tur. Vådt grej, en våd lejr og beklædning, der ikke holder vandet ude, er surt, men du kan heldigvis forberede dig og pleje dit udstyr, så du kan holde dig selv og dine ting tørre på turen.


HOLD GREJET TØRT

Det er ikke meget ved at åbne en rygsæk, hvor alt grejet er vådt. Her er fem stykker grej, der kan hjælpe dig til at holde udstyret tørt:

1. Regnslag til rygsæk: De fleste rygsække kommer med et medfølgende regnslag, men hvis ikke der gør, så fås de også i løssalg. Regnslaget sikrer ganske enkelt, at vand holdes ude af rygsækken, dit udstyr forbliver tørt, og at det ikke tager skade.

2. Drybags: Vil du være helt sikker på, at dit udstyr forbliver tørt nede i rygsækken, så er en drybag, som er en form for pakkepose i vandtætte materialer, en rigtig god investering. Jeg bruger især drybags til mit soveudstyr samt til at holde styr på tøj og andet smågrej på tur.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Ultralight DrySack 6 Lime S

Osprey Ultralight DrySack 6
119 kr.

3. Vandtæt cover til mobil: Et decideret cover til mobilen sikrer, at du kan bruge din telefon, som du plejer, mens telefon holdes tør. De fleste covers kan man både bruge touch og snakke igennem, så du kan hive den frem, selv når det regner uden at frygte det værste.

4. Hold kortet tørt: Et vådt kort er ikke meget bevendt, og den sikreste måde at holde sit kort tørt på er med et vandtæt cover. Vandtætte kortholdere fås i flere formater og er ofte opbygget med en snor, så man kan bære det om halsen og nemt læse kortet, når man vandrer. En anden løsning er selvfølgelig at købe et vandtæt kort. Nogle kort er nemlig lavet i et plastfibermateriale (Tyvek), der sikrer kortet god styrke, samtidig med at det ikke lige opløses af vand. Man kan altså uden videre hive det frem, selvom det regner.

5. Lav ild: Det er altid dejligt og hyggeligt at få startet et bål, og det luner – især, hvis vejret har været imod én. Vil du have bål, kan det være en god idé at medbringe et lille bålstarter-kit, der indeholder noget, som er godt at tænde op med, samt noget der kan lave ild, selvom det er vådt. Et strygestål er en effektiv og enkel løsning; der virker, selvom det er vådt. En anden løsning er en stormlighter eller vandtætte tændstikker.

2270 Windproof Matches

Lifesystems Windproof Matches
99 kr.


HOLD LEJREN TØR

Når du kommer frem til lejren, eller vil holde pause i løbet af dagen, så er det vigtigt at kunne holde sig tør og varm. Her er fire ting at overveje til lejren i vådt vejr:

1. Tarp: En tarp er et stykke vandtæt sejl, man kan sætte op og opholde sig under. Tarpen kan skabe ly og være et samlingssted i lejren, men den kan også bruges som sejl til at overnatte under. Det kan være en god idé med et vandtæt soveposeovertræk, hvis man ligger direkte mod jorden.

Voss 20 PU Tarp
Nordisk Voss 20 PU Tarp
799 kr.

2. Teltet: Skal man vælge telt til en tur, hvor der er stor sandsynlighed for regn, så er der flere ting, som man med fordel kan kigge efter. Skal jeg på længere fjeldture, går jeg altid efter et telt med en stor apsis, så man kan bruge forrummet til at opbevare udstyr. Samtidig giver det én mulighed for at sidde og lave mad i forteltet uden at kogesættet kommer for tæt på teltdugen. Tunneltelte har også den fordel, at konstruktionen ligger i yderteltet, så det sagtens kan stå selv, selvom man tager inderkabinen ned. Tager man inderteltet ned, kan man nemt omdanne teltet til et mere rummeligt samlingstelt. Andre telttyper med rummelige egenskaber, der er gode at opholde sig i, er en lavvu eller en tipi.

3. Footprint til telt: Vil du sikre dig mod fugt fra jordbunden, så kan et footprint hjælpe med at hindre fugt i inderteltet. Footprintet ligges under selve inderteltet, og det betyder, at tryk og slid kommer mod footprintet i stedet for bunden af inderteltet.

4. Soveposen: I fugtige områder kan det være en god idé at pakke en fibersovepose frem for en dunsovepose. Fiberen vil nemlig fortsat varme og isolere, selvom den bliver våd, hvorimod dunets isolering vil klappe sammen og dermed ikke isolere. Bliver ens sovepose våd på tur, kan det være ganske svært at få den tørret, hvis luften er fugtig. Man kommer også ofte ud for, at man er nødt til at gå videre, selvom soveposen ikke er tør, og man derfor bare må pakke posen sammen, selvom den er fugtig.

Lamina Z flame S16 1568331
Mountain HardwearLamina Z Flame Long
1.699 kr.


Hold udstyret vandtæt

Man kan ikke regne med at købe udstyr, der holder sig vandtæt for evigt, hvis man ikke plejer det. Uden vedligeholdelse vil vandtætte produkter miste sine egenskaber med tiden. Vil du have det bedste ud af dit produkt, så husk derfor at pleje det:

1. Pleje af vandtæt beklædning: Alt vandtæt beklædning skal vaskes og imprægneres for at blive ved med at være vandtæt. Det er vigtigt, at man bruger vaskemiddel og imprægnering, der er udviklet til vandtæt beklædning.

2. Pleje af fodtøj: Hvad end du har en støvle i læder eller med Gore-Tex, så kræver dit fodtøj imprægnering for at holde smuds og vand ude. Der findes mange forskellige typer af imprægnering, men overordnet set så skal støvler i læder have voks, hvor støvler med Gore-Tex skal have sprayimprægnering.

3. Pleje af telt: Dit telt kræver også pleje for at blive ved med at være vandtæt. Der findes forskellige materialer på telte, og de kræver forskellig pleje. Et telt i silikonebelagt nylon kræver et nyt lag silikone på et tidspunkt, hvilket er en større omgang at skulle i gang med, men det kan virkelig genoplive dit telt. Udover ny silikone, bør man give teltet seam-sealer i syningerne. Telte i PU eller lignende skal genimprægneres med sprayimprægnering og bør også få seam-sealer i syninger/limningerne.

Andre spændende artikler


Masai Mara kåret som Afrikas bedste nationalpark

Masai Mara kåret som Afrikas bedste nationalpark

Mad på letvægtsturen

Mad på letvægtsturen

Det sidste sted på jorden, der blev opdaget

Det sidste sted på jorden, der blev opdaget

Log ind