10 principper for ultraletvægtsvandring

Et spøgelse går igennem vandreverdenen – et letvægtsspøgelse. Man kan jo vandre let på forskellige måder og af forskellige grunde. De nedenstående principper er det, jeg selv forsøger at følge, og det, som rent historisk ligger til grund for ultraletvægtsvandring.

IMG_20180523_205735.jpg
Opdateret den 16. jun 2023
Læst af: 13696

Et spøgelse går igennem vandreverdenen – et letvægtsspøgelse. Man kan jo vandre let på forskellige måder og af forskellige grunde. De nedenstående principper er det, jeg selv forsøger at følge, og det, som rent historisk ligger til grund for ultraletvægtsvandring.

  1. Tænk kernefunktioner: Hvad har du brug for, at udstyr skal gøre for dig på tur? Det skal holde dig varm, tør, mæt og hydreret. Være komfortabelt at bære, være tilgængeligt og hindre din frie bevægelse mindste muligt. Det skal ikke gå i stykker, og der skal være et minimum af sikkerhed.

  2. Find din egen komfortgrænse: Her handler det om forholdet mellem ”komfort mens jeg går” i form af lav vægt, rygsækkomfort osv., og ”komfort i lejren” i form af de ting du har med som f.eks. type af Telt, underlag, sovepose osv. Er du primært på vandretur og går de fleste af dagens vågne timer, eller er du mere til lejrliv, bålhygge og så videre? Det er lidt som at finde sin egen optimale dybde til den jordkolde øl.

  3. Evaluer når du har været på tur: Kig på, hvad du har brugt, og om udstyret gjorde det godt. Kunne du have en anden genstand med, som kunne gøre det samme, samtidig med den også opfyldte en anden funktion? Kort sagt: før lister over udstyr, vægt, funktioner og alternativer.

  4. Gør dig erfaringer: Mange vil gerne købe det bedst mulige fra starten, men meget ultraletvægtsgrej bygger på personlig erfaring og evner til at kunne være i naturen. Man bliver bedre til at holde sig tør og varm, at forudse eventuelle problemer, træffe gode valg, bære mindre vand og mad samt til at planlægge. Sælg videre, hvis du har købt grej, du ikke har fået brugt – UL bliver nemt et udstyrsrally.

  5. Tænk simpelt: “Less is More” er en fortærsket frase, men der er en form for frihed i minimalismen, som er central for ultraletvægtsvandring; færre ting og mindre at holde styr på og bekymre sig om – selvfølgelig forudsat at kernefunktionerne er dækket.

  6. Tænk over udstyr med flere funktioner: Du har nogle basale funktioner, som dine ting skal dække. Kan det tænkes, at en genstand kan dække flere behov og funktioner og dermed spare plads og vægt? Jeg bruger f.eks. en titaniumflaske med et 20 grams neopren-sleeve til kogekar, drikkedunk, cold soaking og termoflaske. Vægt: 75 gram.

  7. Opbyg systemer: Tænk på det som modulære systemer til specielt soveudstyr – sovepose, Telt og underlag – samt til tøj og i sammenhæng mellem de to. Din varme jakke kan f.eks. bruges som ekstra varme i soveposen. Dit tøj bruges lag på lag og med diverse justeringsmuligheder, som kan gøres nemt uden at tage sko eller for meget af.

  8. Tænk og føl flow: Min vigtigste grund til at bruge mindre og lettere udstyr, der hæmmer min naturlige bevægelse mindst muligt, er at kunne bevæge mig uden at føle mig som en stor kampvogn med kæmpe rygsæk og store støvler, der afskærer mig fra naturen. Jeg vil derimod i kontakt med naturen. Udstyr er kun et middel til at opnå dette og ikke et mål i sig selv, som en del nærmest gør det til.

  9. Lad ikke din frygt styre dig: Mange har en tendens til at tage for meget ekstra tøj, mad og vand med. Først og fremmest skal du lære din krop at kende og vide, hvordan du reagerer i forhold til det miljø, du er i – og altid have en exit-plan i tilfælde af uforudsete hændelser.

  10. Træn dit sind: Ud over at kende og træne din krop, så træner du samtidig dit sind til bedre at kunne tage gode beslutninger under pres.

 

10 korte tips

  1. Vej alt (eller lad være, men hav en ide om vægten).
  2. Forsøg at reducere enkelte genstandes vægt mest muligt (uden af gå på kompromis med anvendeligheden).
  3. Rationér mad og vand og forstå at planlægge samt at finde vand.
  4. Brug fællesudstyr hvis/når muligt.
  5. Let dine fødder. Her tæller mindre vægt allermest: brug sko.
  6. Brug multifunktionelt udstyr.
  7. Udskift grej med friluftsfærdigheder.
  8. Kom i bedre form fysisk og mentalt. Viden og form giver overskud, bedre beslutninger og bedre ture.
  9. Tag færre ting med.
  10. Lær at skille dig af med ting.

 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


Hvordan forbereder man sig bedst muligt til en vandretur syd på?

Hvordan forbereder man sig bedst muligt til en vandretur syd på?

3 tips: Kom i form til vandreturen

3 tips: Kom i form til vandreturen

7 tips til at vandre i kulde

7 tips til at vandre i kulde

An Error Occurred: Whoops, looks like something went wrong.

Sorry, there was a problem we could not recover from.

The server returned a "500 - Whoops, looks like something went wrong."

Help me resolve this