Hvordan søger jeg visum?

Vejen gennem visum-junglen

Det kan være en lang og besværlig affære at søge visum. Adventure World bringer her en guide til visum-junglen, så du ikke farer vild, før du kommer af sted.

IMG_9977.jpg
Skrevet af: Line Weldingh
Opdateret den 28. jun 2023

Det kan være en lang og besværlig affære at søge visum. Adventure World bringer her en guide til visum-junglen, så du ikke farer vild, før du kommer af sted.

Vel ankommet til lufthavnen i Beijing og med din kuffert på slæb sætter du kursen mod udgangen. For dit indre øje ser du allerede, hvordan du lader dig dumpe ned i den bløde seng til en velfortjent lur på det hotel, du har bestilt hjemmefra. Men i paskontrollen kigger betjenten strengt på dig og spørger: ”Hvor er dit visum?” 

Rejser du i Skandinavien, kan du lade passet blive hjemme - det kan du også i Schengen-landene, selvom det er en god idé at tage pas med som billedlegitimation. Men tager du på ferie længere væk, er det ikke altid nok bare at stikke passet i baglommen. Mange lande kræver, at du søger om opholdstilladelse – også kaldet visum – før du tager hjemmefra.
Ordet ’visum’ kommer af det latinske ’carta visa’ og betyder ’dokumentet, der er blevet set’. Det er usikkert, hvornår visummet, som vi kender det i dag, opstod, men det er formentlig ikke så længe siden, for der blev først indført standarder for passet efter Første Verdenskrig.

 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

shutterstock 4604746-Joel-BIdéen med at kræve tilladelse og dokumentation for at krydse grænser er dog ikke ny. Første gang vi støder på det i historien er helt tilbage i år 450 før vor tidsregning, hvor den persiske konge Artaxerxes giver sin tjener et brev med til ’lederne på den anden side af floden’ som en garanti for hans sikkerhed på rejsen til Judæa.
Nutidens tilladelse til at rejse ind i et land er knap så spændende som dengang, man fik brev fra kongen. Visummet er normalt bare et stempel eller et klistermærke i dit pas, men det betyder ikke nødvendigvis let proces og kort ventetid.
Selvom et turistvisum er lettere at få end for eksempel et visum, der giver arbejdstilladelse i landet, kan det være nok så omstændigt at få lov til at tage på forlænget weekend til for eksempel Rusland. For at besøge landet skal du udfylde formularer, dokumentere, hvor du overnatter, og betale administrationsgebyr, mens du i andre lande – som for eksempel Thailand – får et visum hurtigt, gratis og smertefrit i lufthavnen.

Visum via e-mail
Vil du slippe for ventetid og besvær, når du skal søge visum, er Australien landet, du skal rejse til. Her har man besluttet at spare alt papirarbejdet og i stedet gøre visumet elektronisk. Ansøgningen foregår via e-mail eller gennem dit rejsebureau, og alt du skal bruge er oplysninger om dit pas og dit kreditkort. Så får du et visum med det samme, og i stedet for papirer og stempler bliver dit pasnummer registreret, så lufthavnspersonalet elektronisk kan se, at du har lov til at rejse ind i landet.
Foreløbig kan borgerne i 32 lande søge det elektroniske visum, der giver mulighed for at besøge Australien flere gange i løbet af et år – man kan dog kun opholde sig i landet tre måneder ad gangen.


Når du skal søge visum

4338499RussianSøg altid visum i god tid, før du rejser – gerne et par måneder før – da der er meget stor forskel på ekspeditionstiden. I mange lande får du først udstedt visum i lufthavnen, når du ankommer, men ellers foregår det på det pågældende lands ambassade eller konsulat i Danmark. Du kan enten møde op på ambassaden eller søge om visum via post. Hvis du vælger det sidste, så husk at sende brevet anbefalet, så du ikke risikerer at miste dit pas i posten. På Udenrigsministeriets hjemmeside, www.um.dk, kan du se, i hvilke lande der kræves turistvisum. Her kan du også finde hjemmesideadresser og telefonnumre til alle ambassader, så du kender visumreglerne, før du tager hen til ambassaden. Visumreglerne varierer nemlig meget fra land til land og kan også ændre sig med meget kort varsel.
Som hovedregel kan du dog regne med, at dit pas skal være gyldigt i mindst seks måneder ud over dit ophold. Hvis det land, du vil besøge, ikke kræver visum, må du som regel opholde dig tre måneder i landet uden visum.
Rejser du med et rejsebureau, søger bureauet normalt visum for dig, men da det at søge visum kan være en langvarig affære, skal du ikke regne med at kunne bestille en rejse til for eksempel Rusland en uge før afgang.
Husk altid at tjekke, om der står de rigtige oplysninger – for eksempel udrejse- og hjemrejsedatoer – på dit visum, før du tager af sted. Det er også en god idé at tage kopier af kørekort og pas med på rejsen – husk siderne med visumet – og gemme dem et andet sted end originalerne, hvis du skulle være så uheldig at blive bestjålet. Det er nemlig ikke altid lige let at få et nyt visum, hvis det gamle er væk.


Indonesien

000001213109Medium-YSkal du til Indonesien, behøver du ikke bekymre dig om visum, før du ankommer til landet. Siden maj er visum til danske statsborgere og rejsende fra 61 andre lande nemlig blevet udstedt i en stor del af Indonesiens havne og lufthavne – inklusive de lufthavne, man normalt flyver til fra Danmark.
Når du skal have udstedt dit visum, skal du sørge for, at dit pas er gyldigt i mindst seks måneder efter ankomst. Desuden skal du betale 10 dollars for et visum, der gælder i op til syv dage, og 25 dollars, hvis du skal være i landet i mellem syv og 30 dage. Det er ikke muligt at forlænge visumet.
Selvom dit visum udstedes i Indonesien, er det en god idé at tjekke Indonesiens visum-regler en ekstra gang, før du tager af sted, da de har ændret sig nogle gange inden for de sidste år.
Se visum-reglerne og en liste over de havne og lufthavne, der udsteder visum, på den indonesiske ambassades hjemmeside: www.kbricph.dk

Cuba

Du behøver ikke være ude flere måneder i forvejen for at sikre dig turistvisum til Cuba. Hvis du møder op på Cubas ambassade i København, bliver dit visum udstedt, mens du venter. Du kan også vælge at søge om visum via post – her skal du regne med op til en uges ventetid. Desuden bliver der lagt et ekstra gebyr på 175 kroner oven i de 180 kroner, et visum til Cuba normalt koster.
Når du søger om visum til Cuba, skal du medbringe en kopi af dit pas, af dine flybilletter og af en hotelreservation for de to første overnatninger i Cuba. Grunden til, at du skal opgive, hvor du sover de to første dage, er ifølge den cubanske ambassade, at der før i tiden var mange, der henvendte sig til ambassaden for at få at vide, hvor deres pårørende befandt sig.
På den cubanske ambassade tager de ikke imod kreditkort, så medbring check eller kontanter.
Et turistvisum til Cuba gælder i 30 dage, og i Cuba kan du forlænge det i yderligere 30 dage. Find visumreglerne på den cubanske ambassades hjemmeside: www.cubaembassy.dk

Rusland

Det er en god idé at søge om visum til Rusland, minimum to uger før du skal af sted, for jo længere tid du kan vente på dit visum, jo mindre koster det dig. Bestiller du et visum med 14 dages ekspeditionstid, skal du af med 320 kroner, men har du brug for dit visum nu og her, må du betale 855 kroner. Du kan dog ikke søge visum tidligere, end tre måneder før du tager af sted.
Når du ansøger, skal du udfylde en formular, som du kan downloade på den russiske ambassades hjemmeside: www.denmark.mid.ru. Desuden skal du medbringe dit pas, et pasfoto og en kvittering fra et dansk rejsebureau, der viser, at du har betalt for rejsen og overnatninger på hotel under hele dit besøg i landet. Sidst, men ikke mindst skal du aflevere en bekræftelse fra et russisk turistbureau, der anerkender din rejse til landet.
Ambassaden kan kræve, at du møder op til en samtale om personlige og økonomiske anliggender.
Visumreglerne betyder, at du ikke bare kan bestille en flybillet og vente med at finde ud af, hvor du vil overnatte, til du er i landet. Du skal til gengæld ikke bekymre dig om, hvordan man fremskaffer de forskellige attester, for det klarer rejsebureauet for dig.

Denne artikel er blevet bragt i Adventure World/Opdag Verden nr 87 i 2007

Andre spændende artikler


Tæt på Borneos orangutang i Malaysia

Tæt på Borneos orangutang i Malaysia

Ud i Sydaustraliens outback

Ud i Sydaustraliens outback

Zambia

Zambia

Log ind