Lundhags

Hybridbukser og bæredygtighed

Svenske Lundhags er eksperter i at lave hybridbukser. Det mærkede vi sidste år, da vi testede Makke Pant, som var de eneste Vandrebukser, der fik topkarakter. Men der hører også en anden historie til at købe et par langtidsholdbare Vandrebukser i sværvægtsklassen. Den handler om bæredygtighed og fokus på miljøet.

Makke_omni_Viiklight-5-2.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 17. aug 2023
Læst af: 11812

Svenske Lundhags er eksperter i at lave hybridbukser. Det mærkede vi sidste år, da vi testede Makke Pant, som var de eneste Vandrebukser, der fik topkarakter. Men der hører også en anden historie til at købe et par langtidsholdbare Vandrebukser i sværvægtsklassen. Den handler om bæredygtighed og fokus på miljøet.

I 2018 havde vores testere en lang række produkter med ud på tur. Kun ét produkt løb med vores topkarakter på 10: Lundhags Makke Pant.

Vores tester, Rasmus Simonsen, konkluderede dengang: ”Der er intet at sætte en finger på. En lavere pris ville selvfølgelig altid være rart, men prisen hænger sammen med materialer i topklasse og en detaljegrad, som du normalt kun kan drømme om.”

Så vidt så godt.

Det handler dog ikke kun om at have et par lækre outdoor Bukser på. Det handler også om miljøet. Ture ud i naturen kræver beklædning, der kan klare mosten. Beklædning, som holder os varme og tørre, når elementerne viser tænder, og som vi samtidig kan ånde i, når vi arbejder på højtryk. Den slags ture slider på udstyr og beklædning, og har man vandret i nogle år, har man garanteret gået et par vandrebukser i laser. Udtrådt et par Vandrestøvler. Slidt huller i rygsækken. Og så er det tid til at købe nyt. Det er dermed svært at undgå at ende i en trummerum, der bestemt ikke gavner naturen. For der er miljømæssige omkostninger ved produktion. Ved transport. Ved at de udtrådte støvler og hullede Bukser ender på lossepladsen.

Vend ryggen til køb og smid væk-kultur

Man kan vælge at kigge på højkvalitetsprodukter som en måde at vende ryggen til køb og smid væk-kulturen. Jo, bukser som Lundhags Makke Pant kommer med et solidt prisskilt, men højkvalitetsprodukter har i det lange løb et mindre miljømæssigt aftryk end et produkt i dårligere kvalitet. Og så er der plads til at have øget fokus på bæredygtighed i produktionen. Makke Pants primære materiale er f.eks. Lundhags Polycotton (LPC), som består af 65 % genanvendt polyester og 35 % økologisk bomuld.

”Stoffet er tætvævet, hvilket betyder, at det beskytter mod vind, men samtidig ånder godt. Fiberkompositionen gør, at stoffet er stærkt og tørrer hurtigt, når det bliver vådt; især på grund af polyesterens egenskaber. Bomuldet giver komfort og en god følelse i stoffet,” fortæller Sara Wiksten, der er produkt- og bæredygtighedsansvarlig hos Lundhags.

Netop følelsen var noget, der imponerede i vores test. Rasmus Simonsen skrev:

”Bukserne er sammensat af tre forskellige materialer, som sikrer styrke, bevægelsesfrihed og komfort. Materialerne er behagelige mod huden, og kombinationen af det strækbare Schoeller Dryskin og det bløde LPC-materiale får næsten én til at glemme, at man har bukser på. Makke Pant har ikke den tunge følelse, som nogle tekniske Friluftsbukser kan have, og vejer heller ikke mere end 455 gram. Jeg er især imponeret af det strækbare materiale, som på ingen måde føles sårbart, samt det imponerende lette og tynde, men utroligt stærke, Schoeller Keprotec, der bruges i fodenden.”

Untitled 1

Bæredygtige partnere

Med pointen om forstærkningen i fodenden er Rasmus Simonsen inde på en af grundene til, at Makke Pants er så holdbare. De er nemlig forstærket med forskellige materialer på forskellige steder. Schoeller Keprotec indeholder for eksempel 76 % polyamid, som er en stærk fiber i sig selv, samt 14 % kevlar.

”Det er vigtigt at have holdbare materialer på bagdelen, knæene og benene. Bukserne holder længere, når ekstra stærke materialer sidder lige netop dér,” siger Sara Wiksten, der betragter Schoeller som en af verdens bedste stofleverandører:

”Alle stoffer, som vi bruger fra Schoeller, er Bluesign-certificerede, hvilket sikrer, at alle ingredienser og processer i produktionen er optimeret ud fra et bæredygtighedsperspektiv. Schoeller laver nogle af de absolut stærkeste og bedste stoffer, du kan bruge, og er en af de stofproducenter, der investerer mest i moderne teknologi, der sparer ressourcer; både energiforbrug og vandforbrug. For 10-15 år siden krævede det 100 liter vand at farve én meter stof. I dag kræver det 8 liter. Det er den slags partnere, du skal have, hvis du skal være virkelig bæredygtig.”

Stof til eftertanke

Vi ved af erfaring, at Makke Pants er enormt lækre at have på. Vi ved også, at de kan klare nogle solide tæv ude i naturen, men vi kan dog ikke dy os for at stille Sara Wiksten det umulige spørgsmål: Hvor lang tid holder et par Makke Pants så?

“Vi introducerede Makke Pant i foråret 2013, og jeg har stadig den første prototype, som jeg begyndte at bruge dengang. Det bedste er, at jeg stadig føler mig lige så godt klædt og stilfuld i 2019. Det er et meget vigtigt aspekt ved design af et produkt, at det skal være stilfuldt og moderne i lang, lang tid. Selvfølgelig bliver bukserne slidt forskelligt ved forskellige former for brug, men en person, der dyrker regelmæssige udendørsaktiviteter som vandreture og friluftsliv, kan have bukserne i mange år, hvis de bliver behandlet ordentligt: Rengøres, når de bliver snavsede, og ikke bliver lagt i tørretumbleren eller varmebehandlet på andre måder ved tørring.”

Og hvor efterlader alt det så os som forbrugere?

Kvalitet og fokus på bæredygtighed koster; det ses på prisskiltet. Men man kan stille sig selv spørgsmålet om, hvad man foretrækker: Gennemsnitlige produkter, der er billigere, men også skal udskiftes oftere, og hvor man måske går på kompromis med bæredygtigheden for at spare penge under produktionen? Eller højkvalitetsprodukter, der holder i rigtig lang tid, og hvor der er taget hensyn til miljøet i produktionen?

Det er værd at tænke over.


reparerakänga 3

Det startede med støvler

Skomageren Jonas Lundhag begyndte at lave sko og støvler i 1932 med en ambition om at fremstille fodtøj, der holdt hele livet. Selv de mest holdbare støvler har dog en smertetærskel, men hvorfor smide væk, hvis man kan reparere? Lundhags støvler er i dag fremstillet, så dele, der bliver slidt i bund, kan skiftes ud. Er sålen gået i bund, kan den erstattes. Og glem membraner. Ryger membranen, ryger støvlens egenskaber. Derfor er der ingen membraner i Lundhags støvler. 

Tankegangen om langtidsholdbarhed går i dag på tværs af produkter fra Lundhags. Værdisættet fra Makke Pant er det samme, når det kommer til Lundhags andre bukser samt mellemlag og jakker, og rygsække bliver fremstillet i genanvendte materialer med fokus på bæredygtighed og langtidsholdbarhed.

Redaktionen anbefaler

Tore Grønne

Tore Grønne

Tore Grønne er chefredaktør på Opdag Verden. Han har skrevet flere bøger om sine cykeleventyr og er medlem af Eventyrernes Klub. Tore har cyklet 50.000 kilometer rundt i verden, vandret lange ture...

Andre spændende artikler


VANDREGUIDE: GR20

VANDREGUIDE: GR20

3 skotske eventyr: Ruter til en uge på stierne

3 skotske eventyr: Ruter til en uge på stierne

Vandring i Kap Verde

Vandring i Kap Verde