Kanoens stævn bryder stille gennem det mørke vand, og vi glider forbi sivene og ser gule og hvide åkander ligger i vandoverfladen. Med rolige padletag overhaler vi strømmen og ser på afstand andemor lette, mens den skræpper op og leder opmærksomheden væk fra ællingerne. Vi er sikkert allerede padlet forbi dem, gemt sikkert af vejen i den ufremkommeligt vejrende sivskov tæt inde under åens bredder. Lidt længere nede af åen slutter skuespillet pludselig, da andemor igen letter fra vandet og i en bue flyver tilbage langs åen.
Kanoens stævn bryder stille gennem det mørke vand, og vi glider forbi sivene og ser gule og hvide åkander ligger i vandoverfladen. Med rolige padletag overhaler vi strømmen og ser på afstand andemor lette, mens den skræpper op og leder opmærksomheden væk fra ællingerne. Vi er sikkert allerede padlet forbi dem, gemt sikkert af vejen i den ufremkommeligt vejrende sivskov tæt inde under åens bredder. Lidt længere nede af åen slutter skuespillet pludselig, da andemor igen letter fra vandet og i en bue flyver tilbage langs åen.
Tilbage i vores egne tanker består den enkle idyl af en kano, en kajak, solskin og et passende forråd af nem og velsmagende mad gemt ned i kanoens rummelige bund. Vi sejler på Helge Å i det sydlige Småland. Åen snor sig gennem skovene i vidt forgrenede vandsystemer afbrudt af søer, der varierer i størrelse fra små skovsøer til den langstrakte Möckeln, som udgør et helt lille øhav. Her kan man sagtens padle rundt i tre-fire dage og udforske lejrpladser, fiskemuligheder og gode badesteder.
Grundfjeldet truer under vandoverfladen
Læs denne artikel
OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Vi er startet i Ryssby ca. to timers kørsel nordøst fra Helsingborg. Al mad og drikke er købt hjemme i en lokal Netto, så vi ikke behøver tænke på proviantering før Oshult godt 35 km længere nede af åen. Vi sætter en medbragt kajak og en lejet kano i vandet på lejrpladsen nedenfor hotellet i Ryssby. Gennem Ryssby-søen ses bredden et par hundrede meter ude til hver side. Det gælder vist om at komme ind i læsiden tæt under land, hvor den friske vestenvind mærkes mindre end midt på søen.
Under en gammel stenbro padler vi ind i Stensjøn, der lever op til sit ry. Ud over søen dukker meget grundfjeld op over vandoverfladen, og et par gange fører vi også padlen direkte ned i massivt fjeld lige under vandoverfladen. Det skjulte grundfjeld ses ikke med det blotte øje, og vi taler om en kammerats oplevelse fra samme område. Han hoppede på hovedet ned i det indbydende vand, svømmede et par tag og stødte pludselig knæene ind i fjeld gemt lige under vandoverfladen! Vi aftaler at undersøge bundforholdene grundigt, inden vi springer i vandet.
Aftenens godbid - gedde vendt i hvidløgssovs
Videre ned mod Möckeln er åen rolig og afvekslende med helt smalle passager, hvor kanoen kun lige akkurat sniger sig igennem, og vi bukker os ned, mens buskene fejer hen over ryggen. Vi fortsætter med enge og skov til siderne, og efter nogle timer rumler maven, så vi hiver bådene op på en af de faste lejrpladser langs åen. Her findes affaldsbøtter og tørtoiletter, så å-folket ikke henfalder til at smide om sig med efterladenskaberne. Netop pga. den stille medstrøm og de faste lejrpladser er Helge Å særdeles velegnet til at gøre de første erfaringer udi kanoferie. Familier med børn, skolegrupper og mindre erfarne kanopadlere kan opleve kanoens muligheder og begrænsninger og give sig tid til at øve teknikken og samtidig stifte bekendtskab med friluftslivets rige muligheder.
I løbet af eftermiddagen truer skyerne med en kold skylle, men vinden blæser dem væk, og den første dag holder vejret tørt. Efter en god dags padling når vi ned til den nordlige ende af Möckeln, hvor vi slår teltet op på en lejrplads på halvøen Sikareveln. Arbejdet fordeles med optænding af bål og klargøring af teltet inden mørkets frembrud og hyggestund med fiskestangen. Området byder på godt fiskevand, og vi fanger en gedde, der vendt i hvidløgssovs ender på et spyd over ilden. Aftenens “godbid” er sikret og udgør et festmåltid sammen med små sukkerbrød friturestegt i gryde over ilden, mens risen og den forlorne hare tilsat godt med krydderi fylder maven op.
Roen falder over os og bålsnakken går, indtil kulden på ryggen ikke længere kan ignoreres, selvom varmen fra det flammende bål luner godt i kinderne og på de fremstrakte hænder. Bålet slukkes ved midnatstid, og efter et sidste kig mod den overskyede nattehimmel lukkes teltdugen, og vi kravler i posen.
En bid af Möckeln udforskes
Næste dag beslutter vi os for at udforske Möckeln nærmere, så bagagen bliver liggende, da vi vil overnatte på lejrpladsen endnu en nat. Vi udforsker området nær indløbet til Helge Å ved Älvanäs og øver entring af kajak fra vand. Sidst på eftermiddagen fanges endnu en gedde og et par små aborre. Vejret skifter mellem sol, overskyet og korte regnbyger, og vi får en lidt kølig aften med støvregn. Udbredte liggeunderlag og et ophængt regnslag over hovederne udgør vores lille tørre base, mens vi holder varmen ved bålet med kakaokaffe og te efter aftensmaden.
“…aldrig dårligt vejr, kun… ”
Næste morgen pakker vi sammen og finder indløbet til Helge Å ved Älvanäs. Åen er her ca. 15-20 m. bred med enge og udhængende træer langs siderne. Snart skifter landskabet dog igen karakter, og ned til Oshult ca. 15 km længere fremme padler vi igennem tre aflange mindre søer, hvor meterhøje siv og store åkandeblade trænger langt ind mod midten.
Vi overraskes af en kraftig regnstorm og bliver totalt gennemblødte, men efter et kvarter ser vi igen hvide skyer og senere blå himmel. Heldigt - kanotur er nu bedst i tørvejr. Vi griner af ordsproget “...aldrig dårligt vejr, kun dårlig påklædning “ og får varmen ved ekstra kraftige padletag, inden vores tredages tur sidst på eftermiddagen afsluttes ved Oshult. Vi overholder tiden for afhentning af kanoen, og den forudbestilte taxi kører én af os tilbage til Ryssby efter bilen, mens grejet pakkes sammen. Nu mangler bare halvanden times kørsel ned til Helsingborg, og så er det hverdag igen.
Artiklen er første gang bragt i Adventure World (Opdag Verden) nr. 28, april/maj 2000
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS